Johanson: Dobro je što Crna Gora razmišlja o medalji; Radičević: Moramo da budemo realni

Reprezentacija sjutra putuje za Štutgart, gdje će u četvrtak protiv Njemačke imati generalnu probu za šampionat
1648 pregleda 1 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore na današnjoj pres konferenciji, Foto: RSCG/Stefan Ivanović
Rukometašice Crne Gore na današnjoj pres konferenciji, Foto: RSCG/Stefan Ivanović

Osnovni cilj ženske rukometne reprezentacije Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Japanu je osvajanje jednog od prvih sedam mjesta i plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, kazao je selektor Per Johanson.

Šampionat je na programu od 30. novembra do 15. decembra, a rivali crnogorskim rukometašicama u grupi biće Senegal, Kazahstan, Mađarska, Rumunija i Španija.

Johanson je kazao da se crnogorska reprezentacija nalazi u jakoj grupi i da ne smije potcijeniti nijednog protivnika.

"Imamo samo na papiru dva lakša rivala u prva dva klola, protiv Senegala i Kazahstana. Ostala četiri tima su ujednačena. Mađarska, Rumunija i Šanija su veliki izazov za nas, uz napomenu da moramo da razmišljamo koliko ćemo bodova prenijeti u Glavnu rundu. Ukoliko prođemo dalje čekaju nas Švedska, Japan i Rusija, vjerujem da i sa njima možemo da igramo", kazao je Johanson na konferenciji za novinare.

On je istakao da se ne može reći da je crnogorska reprezentacija u lakšem dijelu kostura, navodeći da ima lijepe šanse i izazovnu grupu.

"Srećan sam što sam selektor Crne Gore, čast je predvoditi tako sjajne djevojke. Tih 17 rukometašica je najbolje što Crna Gora ima i za njih sam siguran da će predstavljati svoju državu na najbolji način", rekao je Johanson.

On je istakao da je dobro da država, mala kao Crna Gora, može razmišljati o medalji.

"Naš osnovni cilj je da uradimo sve da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Imamo dva puta – da budemo svjetski šampioni, što bi bilo najbolje, a drugi je da odemo na kvalifikacioni turnir. Naravno, da nas vidim sa medaljom, ali da vidimo šta će da se dogodi", rekao je Johanson.

Kapiten Jovanka Radičević kazala je da su svjesne gdje idu i znaju šta im je cilj.

"Cilj nam je da izborimo plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Ne bježimo od pritiska i ne tražimo alibi, ali moramo da budemo realni – ne idemo kao favoriti. Sigurno da ćemo se na svakoj utakmici bvoriti i dati maksimum, vidjećemo na kraju za šta će to biti dovoljno", kazala je Radičević.

Ona je naglasila da je sigurno da će Crnu Goru predstavljati na najbolji mogući način.

"Nesporan je kvalitet koji imamo, ali moramo biti realni da kada su osvajane medalje imali smo po dva vrhunska igra na svakoj poziciji. Sada je situacija drugačija, ima dosta mladih koji tek treba da sazrijevaju i budu budućnost crnogorskog rukometa", rekla je Radičević.

Srednji bek Milena Raičević kazala je da je srećna što je reprezentacija ponovbo na okupu i što učestvuje na 12. velikom tamičenju.

"Daćemo sve od sebe, kao i mnogo puta do sada. Vjerujem da će to dati rezultat koji priželjkujemo – da budemo među sedam najboljih i izborimo plasman na kvalifikacioni olimpijski turnir. Za to smo i trenirali četiri godine. Idemo korak po korak, ima dosta utakmica", kazala je Raičević.

Predsjednik Rukometnog saveza, Petar Kapisoda naglasio je da je ženska rukometna reprezentacija donijela monogo uspjeha Crnoj Gori.

"Naše djevojke su pokorile Evropu i donijele nam do sada jedinu olimpijsku medalju. Siguran sam da će i sada ispuniti naša očekiuvanja, da u svakom meču poruže maksimum i da pokažu veliko srce i karakter kao i hiljadu puta do sada. Potrudili smo se da djevojkama i stručnom štabu obezbijedimo adektvantne uslove za pripremu, blagovremeni odlazak u Japan kako bi se adaptirale na uslove", rekao je Kapisoda.

Reprezentacija sjutra putuje za Štutgart, gdje će u četvrtak protiv Njemačke imati generalnu probu za šampionat.

Put za Japan planiran je za 22. novembar.

Crnogorska reprezentacija prvi meč odigraće 30. novembra protiv Senegala, a rivali u grupi su još Kazahstan, Mađarska, Rumunija i Španija. Plasman u glavnu rundu izboriće tri prvoplasirane selekcije iz grupe.

Bonus video: