"Lavovi" sjutra počinju pripreme za EURO, Roganović poručuje: Nećemo „kidati” glave

Od ove ekipe se za dvije-tri godine očekuje vrhunac. Ni u slučaju neuspjeha nećemo „kidati” glave - kaže selektor rukometaša Crne Gore Zoran Roganović pred sjutrašnji početak priprema za EHF Euro
2865 pregleda 0 komentar(a)
Ne želi da igrače ušuškaju povrede rivala: Zoran Roganović, Foto: Savo Prelević
Ne želi da igrače ušuškaju povrede rivala: Zoran Roganović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.12.2019. 11:58h

Dio rukometaša već radi pod nadzorom sportskog direktora Draška Mrvaljevića, a „prave” pripreme za Evropsko prvenstvo počinju sjutra.

Tada će se priključiti nekoliko rukometaša, ali i selektor Zoran Roganović, koji je juče sa svojom Esklilstunom Guif upisao važnu pobjedu u borbi za opstanak u švedskom Handbolsliganu. Na prvom zajedničkom treningu u „Verdeu” neće biti samo „Njemaca” Nebojše Simića, Vladana Lipovine i Stefana Čavora, koji će sa ekipom početi da rade tek u 2020. godine, jer u Bundesligi igraju i 29. decembra.

- Jedva čekam da se okupimo i počnemo da radimo. Svi igrači su zdravi, mada ima nekih sitnijih povreda i nekih koje se vuku od kvalifikacija. Samo da nam se i „Njemci” pridruže zdravi, jer vidimo da sve druge selekcije imaju puno otkaza zbog povreda. Drago mi je da su igrači vodili računa o sebi i svom tijelu tokom klupskih obaveza, nadam se da će se zdravi i vratiti u svoje timove - rekao je Roganović.

Selektor je napomenuo bitnu ulogu dva saradnika, fizioterapeuta Andrije Damjanovića i kondicionog trenera Antona Klaesona.

- Damjanović sjajno radi svoj posao, a i Klaeson je sada bio u Crnoj Gori i vodi računa o ekipi. On mi je saradnik i u Guifu, a kako radi pokazuje i podatak da poslije 20 utakmica nemamo nijednu povredu. „Lavovi” će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi A sa Hrvatskom, Srbijom i Bjelorusijom. Cilj je pobjeda, san dvije i plasman u drugu fazu. Za razliku od Crne Gore, Hrvatska i Srbija imaju problema sa povredama i otkazima.

- To može samo da nas zavara kada pročitamo da je neko povrijeđen. Računao sam da će nam Hrvati na megdan izaći sa najboljom selekcijom, spremao sam taktiku za to, a sada moramo da proučimo ostale. Ne bih volio da nas izostanak nekih igrača ušuška, da pomislimo da je Hrvatska slabija, da je potcijenimo, da pomislimo da smo bolji. Hrvatska je Hrvatska, zna se koliko je jaka. Ali, ne igramo samo jednu utakmicu, već tri i pokušaćemo da ih odigramo motivisano i taktički zrelo - naglasio je Roganović.

Crna Gora bi u slučaju prolaska u glavnu fazu mogla da se bori i za kvalifikacije za Olimpijske igre, ali selektor ne želi da se ekipa time opterećuje.

- U početku se pričalo da idemo na pobjedu, sad se već govori o Olimpijskim igrama, a dok krenemo na prvenstvo biće riječi i o medalji. Tako smo uvijek ispraćani, a gotovo uvijek smo se vraćali pognute glave. Ne želim da stavljam momcima pritisak, imamo dugoročni cilj i od ove ekipe se za dvije-tri godine očekuje vrhunac, ovo je naš prvi zajednički korak. Budemo li osjetili da postoji šansa, pokušaćemo da je iskoristimo, ali ni u slučaju neuspjeha nećemo „kidati” glave, niti čupati kose. Ja i nemam šta da počupam - uz osmijeh je rekao Roganović.

Na širem spisku za EHF Euro su bivši reprezentativci Fahrudin Melić, Radivoje Ristanović i Vuk Lazović, ali će doći da pomognu samo ako se povrijedi neko od igrača koji su iznijeli kvalifikacije.

- O atmosferi u reprezentaciji i Savezu govore riječi Melića, koji je kazao da će doći ako je potrebno i posljednjeg dana zbog mene, Petra Kapisode i Draška Mrvaljevića. Hvala mu na tome. Imamo podršku od svih njih, jer osjećaju da pravimo nešto lijepo. I Savez radi odlično što su potvrdile i djevojke, kojima zajedno sa stručnim štabom čestitam 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu. Svi radimo u korist rukometa u Crnoj Gori i jako sam srećan zbog toga - zaključio je Roganović.

Bonus video: