Slovenci i Makedonci glume rivale „lavova”

Rukometaši Crne Gore danas i sjutra u Trbovlju protiv Slovenije, odnosno Sjeverne Makedonije, imaju posljednje provjere pred Evropsko prvenstvo
1723 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore i stručni štab pred odlazak u Sloveniju, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Rukometaši Crne Gore i stručni štab pred odlazak u Sloveniju, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Poslije samo jednog dana provedenog u kompletnom sastavu, rukometaši Crne Gore su zapakovali kofere i otputovali u Sloveniju.

„Dežela” će biti posljednja baza „lavova” pred selidbu u Grac, gdje će u grupi A Evropskog prvenstva, od 9. do 13. januara, igrati protiv Hrvatske, Srbije i Bjelorusije.

Tim Zorana Roganovića u bivšoj jugoslovenskoj republici odigraće dva pripremna meča, i to protiv nekadašnjih zemljaka - večeras od 17 časova igraće sa Slovenijom u Trbovlju, a sjutra u istom gradu, od 19 sati, sa Sjevernom Makedonijom.

Slovenci i Makedonci će biti idealni sparing partneri za duele u Gracu.

- Pred nama je jako veliki izazov, veoma težak turnir. Siguran sam da ćemo biti konkurentni svim rivalima kako u grupi, a nadam se da ćemo proći i u drugu fazu. U Sloveniji ćemo odigrati dvije jako dobre pripremne utakmice, na kojima ćemo posložiti igru u odbrani i napadu - istakao je Roganović.

rscg
Tri domaćina Evropskog prvenstva

„Lavovi” su napravili najveću senzaciju kvalifikacija, jer su u „Morači” savladali aktuelnog olimpijskog i svjetskog šampiona, Dansku.

Tada su ih nosili navijači, u Gracu ih čeka drugačija atmosfera, jer se na tribinama očekuje mnogo Hrvata i Srba.

- Nećemo imati podršku navijača kao protiv Danske i Ukrajine, bićemo sami protiv svih. Do sada nismo ostvarili neke uspjehe na kontinentalnim šampionatima, ali pred ovom generacijom je jako svijetla budućnost. Ovo nam je prvi veći zajednički korak, idemo na prvenstvo da se borimo protiv jako teških protivnika, ali i da pokažemo volju kao tokom kvalifikacija. Sigurno sam da ćemo tako doći do uspjeha.

Roganović je bio prinuđen da izvrši jednu rokadu - povrijeđenog Nebojšu Simovića je zamijenio Vuk Lazović.

- To što je Simović pokazivao iz utakmice u utakmicu nam je puno značilo i dovelo do ovakvog rezultata. Lazović je ranije bio u reprezentaciji, pratim ga jako dugo u Koreji. Na dva treninga smo pokušali da posložimo odbranu sa njim i siguran sam da će Vuk, ako ne bolje, odraditi posao isto kao Nebojša. Iskusan je igrač, rado je prihvatio jako bitnu ulogu u našoj ekipi - poručio je 42-godišnji Cetinjanin.

Kapiten Crne Gore, Vasko Ševaljević, vjeruje da je vrijeme da se konačno neko savlada na šampionatima Evrope.

- RSCG nam je obezbijedio sve uslove i odradio svoj posao, sada je na nama da se pokažemo u što boljem svjetlu. Nadam se da ćemo igrati bolje nego do sada na evropskim prvenstvima. Bitno je da svako da doprinos, mislim da smo konačno sazreli i da ćemo pokazati više nego do sada. To je ta dugo čekana pobjeda, možda ne jedna nego više, ali nismo u situaciji da obećavamo. Kao kapiten mogu samo da obećam da ćemo se boriti do posljednjeg atoma snage - istakao je 31-godišnji Kotoranin.

Pripremama su se, uz Lazovića, tek prije dva dana priključili i trojica igrača iz Bundeslige - Nebojša Simić, Vladan Lipovina i Stefan Čavor.

- Nisam imao puno vremena da odmorim, ali to ne remeti planove. Došao sam spreman i svjež i imam velika očekivanja. Znam da bi trebalo ostati skroman, ali nikad nismo bili ovako jaki i složni - ističe Simić.

Sjajni golman ali što nema čovjeka koji se zove isto kao on, a preziva vrlo slično.

- Ne raduje me odsustvo Nebojše Simovića, on je jedan od najzaslužnijih za izboren nastup na EP. Krivo mi je što nije s nama, jedan je od ključnih igrača odbrane. Nadam se da ćemo igrati kao on, borbeno i srčano, i donijeti Crnoj Gori prvu pobjedu na evropskim prvenstvima. Možda ona i neće biti dovoljna, ali da napravimo prvi korak, pa da vidimo dalje šta i kako možemo - poručio je čuvar mreže „lavova”.

EHF Evropsko prvenstvo igra se od 9. do 26. januara. Crna Gora je u grupi A, koja se igra u Gracu - rivali su Hrvatska, Bjelorusija i Srbija.

Bonus video: