Pobjeda ostvarena srcem: Simić spustio rampu kad je bilo najvažnije

Crna Gora je u rukometnom „ratu“, atipičnom meču za današnji rukomet, u kome sve pršti od kontri, polukontri, brzih pozicionih napada i šuteva sa svih strana, pobijedila Srbiju 22:21
20345 pregleda 381 komentar(a)
Ševaljević i Roganović, Foto: Savo PRELEVIC
Ševaljević i Roganović, Foto: Savo PRELEVIC
Ažurirano: 13.01.2020. 21:22h

Pamtiće se 11. januar 2020. Pamtiće se po prvoj pobjedi crnogorske rukometne reprezentacije na najvećoj evropskoj sceni i po zasluženoj šansi da u ponedjeljak napravi mnogo veći korak od prvog trijumfa – da se plasira u drugu fazu.

Crna Gora je u rukometnom „ratu“, atipičnom meču za današnji rukomet, u kome sve pršti od kontri, polukontri, brzih pozicionih napada i šuteva sa svih strana, pobijedila Srbiju 22:21.

„Lavovi“ će u ponedjeljak protiv Bjelorusije od 18 i 15 igrati meč odluke za drugo mjesto u grupi A.

Pobjeda nad Srbijom ostvarena je srcem i borbom do posljednjeg daha, sjajnom odbranom, kao i trenucima inspiracije golmana Nebojše Simića, te bekova Miloša Božovića i Vladana Lipovine, koji su u odlučujućim trenucima bili prevaga u korist crnogorskog tima, uz konstantnog Nemanju Grbovića, najbolju napadačku opciju u meču sa malim brojem golova.

Bilo je, naravno, potrebno i malo sreće da se pobijedi veliki rival, koji se borio istom žestinom i istim žarom želio trijumf, a sreća je pogledala „lavove“ kada je Marsenić dva i po minuta prije kraja, kod rezultata 21:20 sa crte pogodio prečku...

Od početka se vidjelo da će oba tima odbranom pokušati da ostvare cilj.

Crna Gora je počela žestoko i jako, povela je 4:1, a Srbija skoro sedam minuta, nakon početnog vođstva, nije postigla gol.

Međutim, takva igra donosila je i mnogo rizika, pa je serijom isključenja (šest u prvom dijelu), defanziva popustila, a ogroman utrošak energije se odrazio i na napad.

Od 7:3 u 14. minutu, uslijedio je pad, mada se nije ni očekivalo da će okršaj rivala približno istog kvaliteta i timova sličnih karakteristika, biti jednosmjeran.

Srbija se vratila u igru, Kukić je pravio dosta problema i probijao duboku zonu, dok je srpska odbrana, sa druge strane, oduzela napadački potencijal bekova Crne Gore, koji nisu imali ni vrijeme ni prostor za šuteve.

Na poluvremenu je bilo 11:10 za „lavove“, da bi u prvih deset minuta nastavka, izabranici Nenada Peruničića napravili preokret i prvi veći bijeg 16:13.

U tim trenucima, kada je izgledalo da utakmica ide u korist srpskog tima, bljesnule su klase Miloša Božovića, koji je postigao tri vezana gola, i Nebojše Simića, koji je skinuo dva zicera opasnom krilu Radivojeviću – 16:16.

Takvi momenti se obično i pretvore u odlučujuće, ekipa dobije snagu i novu energiju.

Opet je odbrana postala zategnuta do maksimuma, ali za razliku od prvog poluvremena, nije bilo kasnih i grubih faulova, pa ni isključenja.

Za pobjedu je, ipak, bilo potrebno još nešto – golovi sa spoljnjih pozicija, odakle je Crna Gora i najjača.

Božoviću su se, na vrijeme, priključili Lipovina, sa dva projektila, kao i Stevan Vujović, dok je na drugoj strani Kukić držao Srbiju u igri.

U triler finišu, Marsenić je pogodio prečku iz zicera, a Mirko Radović iz teške pozicije minut i po prije kraja postigao gol karijere za 22:20...

Srbija je u narednom napadu izgubila loptu, a Roganović uzeo tajm-aut da smiri strasti, mada je bilo jasno da je pobjeda upisana.

Crna Gora – Srbija 22:21

Grac – Gradska dvorana. Sudije: Jesper Madsen i Henrik Mortensen (Danska). Sedmerci: Crna Gora 1(1). Isključenja: Crna Gora 7, Srbija 4.

Crna Gora: Mijušković, Simić (devet odbrana), F. Vujović, Glendža, Bakić 1, Čavor 1, Lazović 1, Radović 2, Kankaraš, S. Vujović 2, Ševaljević 2 (1), Božović 4, Lasica 1, Anđelić, Grbović 5, Lipovina 3.

Srbija: Cupara, Ivanišević (11 odbrana), Mosić, Sretenović 2, Crnoglavac, Đukić 1, Pešić, Radivojević 5, Kolaković, N. Ilić 2, Pušica, V. Ilić, Nikolić, Kukić 6, Zelenović 3, Marsenić 2.

Bonus video: