Crna Gora predaleko od Beča, Bjelorusija preletjela preko „lavova“

Bjeloruski igrači su pretrčali, pa i preletjeli „lavove“, u odbrani su bili i čvrsti i pametni, u svim elementima su pokazali mnogo više
13651 pregleda 127 komentar(a)
Miloš Božović, Foto: Filip Roganović
Miloš Božović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.01.2020. 21:07h

Nakon prve pobjede na šampionatima Evrope očekivanja su bila velika, a sada je razočaranje još veće – crnogorski rukometaši ubjedljivo su poraženi od Bjelorusije (36:27) u meču za prolaz u drugu fazu, među 12 najboljih.

Plasman u gornji dom evropskog rukometa bio je, međutim, predaleko, a očito i nerealna želja, jer je u direktnom duelu za drugo mjesto, Crna Gora bila potpuno inferiorna u odnosu na rivala.

Bjeloruski igrači su pretrčali, pa i preletjeli „lavove“, u odbrani su bili i čvrsti i pametni, u svim elementima su pokazali mnogo više.

Da li je pražnjenje nakon pobjede nad Srbijom bilo preveliko, da li je energija izgubljena, da li su, možda podsvjesno, ambicije zadovoljene prvim trijumfom, da li je izostanak dva važna igrača (Miloša Vujovića i Nebojše Simovića) u napornom ritmu utakmica bio preveliki hendikep – to su pitanja, ali ono što se vidjelo na terenu dalo je nedvosmislen odgovor da je Bjelorusija bolja ekipa, i to izrazito, u ovom trenutku.

O tome govori i činjenica da je Nebojša Simić bio ubjedljivo najbolji igrač u ekipi Crne Gore, da je imao 15 odbrana, mahom zicera, a da je, uprkos tome, protivnik postigao čak 36 golova, devet više nego Hrvatska, a 15 više od Srbije.

Jasno je, takođe, da odbrana nije bila na nivou, da su bjeloruski igrači prelako rješavali situacije jedan na jedan, da su bili raznovrsniji, da su pogađali sa svih pozicija, iako su protiv sebe imali sjajnog golmana...

U svakom slučaju, tim Zorana Roganovića ostvario je minimalni cilj, upisana je prva pobjeda, probijena je barijera, promovisani su i mladići Bakić, Filip i Branko Vujović, ali za nešto više u budućnosti potrebno je da se poklopi dosta toga...

Crna Gora je odlično i samouvjereno počela meč, povela 2:0, pa 6:4 u desetom minutu, mada je već tada moglo da se nasluti da ima mnogo nedostataka u igri, jer je Simić već imao četiri briljantne odbrane, nakon što su igrači Bjelorusije lako probijali defanzivnu zonu.

Nije Simić mogao da zaustavi baš sve, a kada je rival učvrstio odbranu i zatvorio bekove, počeli su problemi u napadu, iznuđeni šutevi, tehničke greške (ukupno 14 na kraju), a sve je za posljedicu imalo mnogo lakih golova iz otvorenih pozicija, iz tranzicije, pa i iz brzog centra.

Serijom 7:1, Bjelorusija je od 4:6 došla na 11:7 i od tog momenta utakmica je ušla u jednosmjerni tok, sa samo jednim raspoloženim akterom.

Roganović je pokušavao da pronađe pravu i raspoloženu bekovsku postavu, rotirao sve što je imao, tražila se najbolja napadačka postava, saradnja sa Grbovićem. Sve je bilo uzalud.

Prednost Bjelorusije je rasla, Simić je koliko-toliko držao nadu, ali nijednog trenutka Crna Gora nije bila ni blizu preokreta...

Kada je 15-ak minuta prije kraja Simić izašao sa parketa, da bi Mijušković upisao prve minute na šampionatu, kada je šansu dobio mlađani i supertalentovani Branko Vujović, bilo je jasno da je kapitulacija potpisana i da su „lavovi“ shvatili da bolja ekipa ide dalje...

Crna Gora – Bjelorusija 26:37

Grac – Gradska dvorana. Sudije: Lars Jorum i Heverd Kleven (Norveška). Isključenja: Crna Gora 2, Bjelorusija 3. Sedmerci: Crna Gora 3 (3), Bjelorusija 6 (4).

Crna Gora: Mijušković, Simić (15 odbrana, 1 sedmerac), F. Vujović 4, Bakić 1, Čavor 1, Lazović, B. Vujović 2, Radović, Kankaraš, S. Vujović 3, Ševaljević 4 (3), M. Božović 2, Lasica 2, Anđelić 2, Grbović 2, Lipovina 5.

Bjelorusija: Saldacenka (7 odbrana), Matskevič, Bruka 2, Kuleš 1, Šilovič 5, Pohuski 3, Nikulenkov 2, Šumak, Jurjanok 2, Baranov 3 (2), Lukjančuk 1, Padšivalov 1, Karalok 5, Valiupov 7 (2), Bohan 1, Gajdučenkov 3.

Bonus video: