Zelena nije zbog Srbije, davno smo je odabrali

Iz Rukometnog saveza Crne Gore odbacuju tvrdnje da je nastup u zelenim dresovima protiv Srbije bio provokacija, kako je to doživljeno od strane dijela javnosti u Crnoj Gori
32992 pregleda 257 komentar(a)
Rukometaši poslije meča sa Srbijom, Foto: Printscreen YouTube
Rukometaši poslije meča sa Srbijom, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 15.01.2020. 10:14h

Crnogorski rukometaši vratili su se sinoć sa Evropskog prvenstva - eliminisani su nakon prve faze, ali sa ispunjenim osnovnim ciljem, prvom pobjedom na velikim takmičenjima.

Pamtiće se slavlje igrača i navijača nakon trijumfa protiv Srbije u drugom kolu - i te scene su, kada se sumiraju utisci, nadjačale tugu i razočarenje nakon ubjedljivog poraza od Bjelorusije, koji je značio i ispadanje sa Eura.

Još jedan detalj sa petog nastupa muške rukometne reprezentacije Crne Gore na kontinentalnom takmičenju donio je oprečne reakcije i komentare.

Odluka da naša selekcija u duelu sa Srbijom prvi put istoriji nastupi u zelenim dresovima je u dijelu crnogorske javnosti, naime, doživljena kao provokacija, pa čak i politički obojen čin, a sve u svjetlu aktuelnog trenutka povišenih tenzija nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Rukometnom savezu Crne Gore, međutim, odbacuju takve teorije, ističući da su netačni navodi da je zelena garnitura dresova planirana da bude nošena samo na meču protiv Srbije.

Iz crnogorske Kuće rukometa, takođe, naglašavaju da je izbor zelene garniture izvršen u septembru prošle godine, te da je netačno da je ta boja korišćena zbog aktuelnog političko-društvenog trenutka.

“Odluka o boji dresa u kojoj će naša reprezentacija nastupati na Evropskom prvenstvu donesena je od strane rukovodstva Saveza na čelu sa predsjednikom Petrom Kapisodom, još u septembru prošle godine. Naime, prilikom posjete kompaniji ‘’Hummel’’ kada je i potpisan ugovor u Arhusu (Danska), odabrane su četiri garniture dresova - bijela, crvena, zelena i crna. Te boje prijavljene su Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) 4. oktobra, nakon čega su potvrđene 8. novembra 2019. godine, a tu informaciju EHF je proslijedio svim nacionalnim federacijama koje su bile naši protivnici u grupnoj fazi. Boje dresova su konačno potvrđene na tehničkom sastanku održanom 8. januara, odnosno dan uoči početka prvenstva”, saopšteno je “Vijestima” iz Rukometnog saveza Crne Gore.

Da je Crna Gora prošla u drugu fazu, ponovo bi obukla zeleno, kažu iz RSCG.

“Bilo je planirano da u jednom od mečeva glavne faze naša reprezentacija ponovo nastupa u zelenoj garnituri. Stoga, netačni su navodi da je ta garnitura dresova nošena samo protiv Srbije, jer je ista ravnopravna sa svim ostalim koje imamo kao zvanične i prijavljene EHF-u. Takođe, netačno je i to da je zelena garnitura dresova korišćena zbog aktuelnog društvenog trenutka, jer je izbor, kao što je već navedeno, izvršen u septembru prošle godine”, ističu iz Rukometnog saveza.

Na kraju, odgovor na pitanje zašto zeleno:

“Zelena boja nalazi se i na podlozi štita na državnom grbu, pa kao takva logično, može i da preovladava na boji dresa nacionalnog tima. Takođe, i komitska zastava je dio naše istorije koje se ne stidimo, već i te kako ponosimo”, zaključuje se iz RSCG, uz napomenu da golmani naše reprezentacije već duže od deset godina nastupaju u zelenim dresovima.

Bonus video: