„Lav” u žarištu epidemije

U Italiji kao da je ratno stanje, o čemu svjedoči i crnogorski rukometni reprezentativac Bogdan Petričević, koji je sa suprugom i dvije male kćerke „zarobljen” na sjeveru te zemlje
5983 pregleda 2 komentar(a)
Samo mu se oči vide: Bogdan Petričević
Samo mu se oči vide: Bogdan Petričević
Ažurirano: 17.03.2020. 15:13h

Italija je u strahu, iz dana u dan se uvećava broj mrtvih, koji je prešao već 2.000... Život je stao, kao da je ratno stanje, a u tom metežu je i jedan Cetinjanin sa suprugom i dvije male kćerke.

Bogdana Petričevića, povremenog reprezentativca Crne Gore u rukometu, pandemija je zatekla u Meranu, gdje igra ove sezone. Grad u Trentino-Alto Adiđeu, tj. Južnom Tirolu, u kojem su živjeli i stvarali Franc Kafka i Ezra Paund, praktično je paralisan.

- Do prije pet-šest dana bukvalno ništa nismo osjetili. Pričalo se o epidemiji, ali niko ovdje nije pridavao toliko značaja tome. Sada je baš ozbiljna situacija. Iz dana u dan je sve više mrtvih, bilo ih je 368 za 24 sata. Sve je zatvoreno - kafići, restorani, škole, vrtići, mi već duže ne treniramo i ne igramo. Zvanično su iz Saveza javili da je sve stopirano do 3. aprila, ali niko ne zna šta će biti poslije - kaže 30-godišnji bek.

Iako je vanredna situacija, Bogdan kaže da se ne boji, ali nikako ne može da bude miran.

- Iskreno, nemam ni najmanje straha od tog virusa, ali mi je, naravno, „frka” za djecu i suprugu. Djevojčice su baš male.

U gradu koji ima preko 40.000 stanovnika često nema ni „žive duše”.

Bogdan Petričević
Bogdan Petričević

- Nema nikog na ulicama. Možeš da izađeš do prodavnice ili bolnice, u svakom drugom slučaju za izlazak iz kuće možeš da budeš kažnjen 300 eura. Policija je na svakom ćošku i kontroliše sve. U prodavnice puštaju po malo ljudi, obavezno sa maskom i rukavicama.

Bivši igrač Cepelina, Lovćena, španskih klubova Aratea i Badahosa, francuskih Miluza, Limoža i Šerbura, mađarskih Đenđeša i Komloa, te grčkog Olimpijakosa (sa timom iz Pireja osvojio duplu krunu), smatra da su posljedice epidemije koronavirusa u Italiji mogle da budu znatno blaže.

- Trentino-Alto Adiđe je na samom sjeveru Italije, na granici sa Austrijom, između dvije najzaraženije regije - Lombardije i Veneta. Ova pokrajina za sad ima mali broj zaraženih i jako mali broj smrtnih slučajeva, a Merano, grad u kojem sam ja, zasada ama baš nijedan. Po mom mišljenju, s obzirom na to da je sjever Italije jedan od najprometnijih djelova Evrope, trebalo je odmah da reaguju i zatvore granice, a ne poslije toliko slučajeva zaraze.

Petričević se nada da će se situacija brzo normalizovati.

- Sad je tako kako je, ali se nadam da će se to riješiti, kao i svi. Prije svega, da život počne normalno da funkcioniše, a onda će se riješiti pitanje lige i sporta - zaključio je Petričević.

Bonus video: