Putešestvije Ratka Đurkovića - stigao iz četvrtog pokušaja

S obzirom na to da je u Mađarskoj koronavirusom zaraženo 130 ljudi, 45-godišnji Cetinjanin je imao mogućnost da bira da li će biti smješten u kućnu izolaciju ili će u karantine koje je odredila država
3837 pregleda 1 komentar(a)
Ratko Đurković
Ratko Đurković

U četvrtak rano ujutro, Igor Marković je autom iz Mađarske preko Hrvatske stigao u Budvu i zatvorio se na 14 dana u karantin. Dan kasnije, istom rutom je krenuo trener rukometaša Orošhaze Ratko Đurković, ali nije ni slutio kakve ga putešestvije čekaju.

Nekada sjajni pivot, koji je sa SR Jugoslavijom osvojio dvije svjetske bronze, a potom bio član one istorijske generacije „lavova” na Evropskom prvenstvu u Norveškoj, tek iz četvrtog pokušaja je stigao u Crnu Goru.

Iako je iz Orošhaze prevalio 400 kilometara do granice sa Hrvatskom, nije mu dozvoljen ulazak. Rečeno je da je promijenjeno pravilo i da ne može, kao Marković, da do 12 sati provede u ex-YU republici u tranzitu, pa je morao da se vrati nazad. I onda je krenula bitka da se dođe kući.

- Prvo sam kupio avionsku kartu iz Budimpešte za Tiranu, ali je let otkazan. Tada sam htio da se ukrcam u avion za Brisel, ali mi je rečeno da ne mogu, jer nemam pasoš zemalja Evropske unije. Na kraju sam kupio kartu za Sarajevo i imao sreće da poletim, jer je to jedan od rijetkih letova koji nije otkazan. Uz pomoć Ambasade Crne Gore u BiH sam došao do granice, odakle sam nastavio put ka Budvi - rekao je Đurković za „Vijesti”.

S obzirom na to da je u Mađarskoj koronavirusom zaraženo 130 ljudi, 45-godišnji Cetinjanin je imao mogućnost da bira da li će biti smješten u kućnu izolaciju ili će u karantine koje je odredila država. Odlučio je da ode u Budvu u komšijin stan, kako bi mu porodica bila blizu i mogla da dostavlja hranu.

- Dobro je što sam se vratio kući. Zasada ću se sa porodicom gledati preko balkona, ali brzo će proći i tih 14 dana.

Đurković se sa Orošhazom dugo borio za opstanak u elitnom rangu mađarskog rukometa, ali je u drugom dijelu sezone imao nekoliko sjajnih rezultata i došao do 11. mjesta u takmičenju sa 14 ekipa. Liga se vjerovatno neće nastaviti, ali je on ispunio cilj, prebrinuo sve brige oko opstanka prije prekida zbog pandemije, pa je i produžio ugovor.

- Igrali smo dobro i u prvom dijelu sezone, ali nam golmani nisu dobro branili. Imali smo mogućnost da dovedemo još jednog stranca, to smo i uradili, angažovali Turčina Junusa Ezmusula, koji je imao 15-16 odbrana po meču. To nam je i donijelo rezultate - zaključio je Đurković.

Bonus video: