Šta nas je naučio virus korona: Dragan Adžić o sportskim posljedicama i važnim lekcijama

Trener rukometašica Budućnosti Dragan Adžić o takmičarskim, ali i psihološkim posljedicama i važnim lekcijama koje je donijela pandemija
665 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: BORIS PEJOVIC
Dragan Adžić, Foto: BORIS PEJOVIC
Ažurirano: 22.04.2020. 10:41h

Posljednji takmičarski meč rukometašice Budućnosti odigrale su u Ligi šampiona 7. marta u Ljubljani - u duelu bez rezultatskog znanačaja poražene su od Krima. Dan kasnije, Podgoričanke su saznale ime rivala u četvrtfinalu elitnog takmičenja - u pitanju je danski Esbjerg.

Ubrzo nakon toga, međutim, pandemija koronavirusa potpuno je zaustavila život, sport, rukomet...

- Niko na planeti ne može sa sigurnošću da tvrdi kada će se vrati sport i publika u dvorane, tako da ne znamo ni mi. Ono što je sigurno, što nosi tu vodilju, i što sam rekao djevojakama na tom posljednjem treningu, jeste da bih volio da ovo iskustvo koje sada preživljavamo, kada se vratimo sportu, pomogne nam da ne propustimo ni jednu šansu koju dobijemo, jer se ne zna da li ćemo imati sljedeću prilku. To je pokazao ovaj izazov koji je zaustavio sport na čitavoj planeti - kazao je trener Budućnosti Dragan Adžić za TV Vijesti.

I dok se čeka zeleno svjetlo da se igračice vrate treninzima, utakmicama koje će sigurno u početku biti bez publike, Adžić smatra da je njegov tim u odnosu na rivale u prednosti. A objasnio je i zašto…

- I u ovom slučaju se strategija ŽRK Budućnost da se bazira na domaćim igračima pokazala kao prava, jer sjutra da dobijemo mogućnost da treniramo mi ćemo imati 90 odsto igračica na treningu - rekao je Adžić.

Bez obzira na to pauza od takmičarskih mečeva će ostaviti traga.

- To je sigurno izuzetno dug period bez sportske aktivnosti i prirodne potrebe svih naših sportista. Sezona je prekinuta u takmičarskom jeku, tako da je to vrlo nezahvalan period. Ali, od prvog dana prestanka rada, djevojke imaju dobru radnu dinamiku - žele da dočekaju spremne taj početak, da smanje rizik od mogućih povreda i da budu spremne za izazov koji je pred nama - kazao je Adžić.

Od stranih igračica, u Podgorici su ostale Barbara Lazović i Sanja Vujović dok su otišle norveška golmanka Sando, te Hrvatica Matea Pletikosić i Jovana Ilić iz BiH...

- Nakon spoznaje da duži period nećemo moći da treniramo, odmah smo omogućili djevojkama koje to žele da budu svojim kućama. Barbara i Sanja su odlučile da budu tu, da im je najsigurnije i najljepše u Podgorici. Ostale djevojke su u našem ambijentu i spremno čekaju nastavak sezone, našeg zajedničkog rada - kazao je Adžić.

Šta smo naučili od pandemije koja je promjenila način života?

- Još uvijek učimo, jer ne znamo koliko će da traje ovaj izazov... Što bude duže trajao ostaviće i veći trag na sve nas. Ono što bih volio kada dođe taj dan, kada se polako budemo vraćali starom načinu životu, jeste da ne napravimo neke greške i da nam ovo da prave vrijednosti - da budemo makar malo više posvećeni pravim ljudskim vrijednostima, nego što je to bio slučaj prije koronavirusa - zaključio je Dragan Adžić.

Djeca će pamtiti ovaj period po tome koliko su se puno družila sa roditeljima

Novonastala situacija ostavlja više vremena za druženje sa porodicom…

- Sigurno da će sva djeca pamtiti ovaj period po tome koliko su imali vremena da budu sa svojim roditeljima. Vjerujem, daj bože da se sve završi kako treba, da će to biti lijepa uspomena njima, a i nama roditeljima sigurno za neko bavljenje djecom 24 sata. Boravak sa suprugom i djecom je nešto što uvijek fali i nešto što je dragocjenost ovog momenta... Sigurno da će moji sinovi to tražiti i zahtijevati u periodu kada se vratim svojim radnim obavezama. Ovo je jedno pravo bogatstvo po pitanju porodice - vraćanju tog nukleusa svakog društva - rekao je Adžić.

Bonus video: