Kad zaboli nepravda

Otkazivanje će nas baš uzdrmati, poručio je selektor “lavova” Zoran Roganović nakon odluke EHF-a da poništi baraž za Svjetsko prvenstvo i udalji najbolje crnogorske rukometaše sa Svjetskog prvenstva
5883 pregleda 4 komentar(a)
Odlukom Izvršnog odbora ostali bez velike prilike da se domognu Svjetskog prvenstva: Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Odlukom Izvršnog odbora ostali bez velike prilike da se domognu Svjetskog prvenstva: Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2020. 13:46h

Devetog marta igrači i stručni štab rukometne reprezentacije Crne Gore su bili u ekstazi, jer su za rivala u baražu za Svjetsko prvenstvo dobili selekciju koju su sanjali - Češku. Uzgred, revanš je trebalo da se igra u „Morači” i s pravom su počeli da se kuju planovi o drugom nastupu na planetarnim šampionatima.

A onda, tačno mjesec i po kasnije, ogorčenje, tuga i osjećaj nepravde zbog šokantne vijesti iz Beča - zbog pandemije koronavirusa, Izvršni odbor Evropske rukometne federacije je odlučio da otkaže baraž za SP u Egiptu, te da na sjever Afrike ide 14 najboljih selekcija za januarskog EHF Eura. „Lavovi” su na tom takmičenju zauzeli 18. mjesto, zbog čega su „izvisili” za SP.

I ne samo to - ostali su bez mogućih osam takmičarskih utakmica (dvije sa Češkom i minimum šest u slučaju plasmana u Egipat), što je iskustvo koje relativno mlada ekipa nikada neće moći da nadomjesti...

- Napisao sam igračima nekoliko poruka u zajedničkoj grupi, ogorčenje je ogromno kod svih nas. Ne mogu da opišem koliko smo razočarani - rekao je selektor Zoran Roganović za „Vijesti”.

Ideja da se baraž otkaže i da u Egipat ide 14 najboljih selekcija sa EHF Eura potekla je od Rukometnog saveza Francuske. „Eksperti” su, zanimljivo, zauzeli 14. mjesto na kontinentalnom šampionatu. Ta informacija se pojavila prije nekoliko dana, ali 43-godišnji Cetinjanin nije vjerovao da je moguće da će se tako presuditi.

- Vidio sam to na Tviteru i prokomentarisao da bismo sa starim sistemom takmičenja sad već bili na Svjetskom prvenstvu. Ali, nisam mogao da vjerujem da će se baš to desiti, pomislio sam samo - neće valjda to da nam naprave.

Roganović smatra da je EHF odlučio da organizuje takmičenja koja mu donose novac - finalne turnire Lige šampiona.

- Njima je najvažnije da se organizuje fajnl-for, može i 10 puta godišnje ako je potrebno, jer su tu pare. Za baraž nema interesovanja, ne donosi novac. Najbolje je izbaciti sve, pa nek se jedni te isti stalno vrte.

Tako je u vodu palo sve što je selektor sa sportskim direktorom Draškom Mrvaljevićem i trenerom golmana Gojkom Vučinićem spremao za duele sa Češkom.

- Bilo je vremena da se te dvije utakmice odigraju do januara, a i nisu baš sve odluke ovakve. Igrači su zaslužili da odigraju baraž, imali smo i protivnika po mjeri. Ubijeđen sam da Česima ne bi odgovarala naša igra, a i revanš je trebalo da igramo kući. Sve je maltene bilo kako smo željeli, odavno nismo imali ovakve šanse za plasman na SP.

Od ovog udarca ekipa će se teško oporaviti.

- Bili smo u usponu, sigurno će se ovo odraziti na momke. Jeste da vrijeme liječi sve, ali teško će nam biti da gledamo Svjetsko prvenstvo. Kada vas neko pobijedi na terenu, onda možete da gledate, jer znate da je neko bio bolji od vas, ali boljeće nas nepravda, jer smo ispali za zelenim stolom. Ovo je trebalo da bude pravi sljedeći korak za kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, otkazivanje će nas baš uzdrmati - zaključio je selektor „lavova”.

Zbog odluke EHF-a, na Svjetsko prvenstvo, pored već ranije kvalifikovanih Španije, Hrvatske i Norveške, kao tri najbolje selekcije sa EP, te aktuelnog planetarnog prvaka Danske, plasirali su se Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska.

Da li bi ista odluka bila donijeta da je Francuska bila 15. na EHF Euru?

„Lavice” idu na EHF Euro, kvalifikacije za OI na proljeće

Izvršni odbor EHF je odlučio da otkaže i preostala četiri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj i Norveškoj, te da učestvuju najbolje ekipe sa prethodnog kontinentalnog šampionata. Među njima je i Crna Gora, ali se čini da su i „lavice” izgubile ovom odlukom - u grupi sa Italijom i Litvanijom bi sigurno obezbijedile vizu za EP, a ostale su bez mogućnosti da odigraju dvije „jake” utakmice sa Mađarskom. Žrijeb za EHF Euro je 18. juna u Beču.

Evropska kuća rukometa je odlučila i da se kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre u ženskoj konkurenciji igraju tokom EHF sedmice narednog proljeća. Rivali u Podgorici biće Norveška i Rumunija, a ostaje da se vidi da li će predstavnik Azije biti Tajland. Kao što je poznato, prvobitno je četvrti tim u grupi trebalo da bude Sjeverna Koreja, potom Kazahstan, ali je morao da „seli” u Mađarsku zbog odustajanja Kine, pa je u igru ušao Tajland.

Odgođeno je i B prvenstvo Evrope za kadete, koje je trebalo da se održi u avgustu u Podgorici. Cilj je da taj šampionat bude u januaru, ali o tome će Izvršni odbor EHF-a odlučivati u junu.

Budućnost čeka odluku o četvrtfinalu i sanja fajnl-for

Jedino klupsko takmičenje pod okriljem EHF-a u kojem nije donijeta konačna odluka je Liga šampiona za rukometašice. Cilj je da se fajnl-for održi 5. i 6. septembra u Budimpešti, ali će čelnici evropske kuće rukometa pokušati da „uguraju” i četvrtfinala 3. septembra.

Ako se pandemija do tada ne smiri, fajnl-for bi se održao u oktobru, ali tada ne bi bilo ništa od četvrtfinala, već bi u „Laslo Pap areni” nastupile četiri najbolje ekipe glavne faze: Đer, Mec, Brest i Esbjerg. Budućnost čeka razvoj situacije i nada se da će 3. septembra igrati protiv Esbjerga u četvrtfinalu.

U LŠ za muškarce neće biti osmine finala i četvrtfinala, već samo fajnl-for 28. i 29. decembra, na kojem će se sastati Barselona - Vesprem i Kil - Pari Sen Žermen. EHF kup i Čelendž kup u obje konkurencije su poništeni.

Bonus video: