Jedna rukometna dilema je riješena, nada za Budućnost postoji

IHF zakazao kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre za 19 - 21. mart naredne godine
4079 pregleda 0 komentar(a)
Jovanka Radičević, Foto: Aniko Kovacs/IHF
Jovanka Radičević, Foto: Aniko Kovacs/IHF

Kada strah prođe i sport se vrati na velika vrata, rukometna sezona 2020/2021. biće za pamćenje. Ako sve bude kako je planirano, najvažniji dio za crnogorske ljubitelje tog sporta biće od 19. do 21. marta naredne godine, kada će se u Podgorici igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

Svjetska rukometna federacija je u koordinaciji sa evropskom kućom rukometa zakazala bitke za Japan tokom EHF sedmice, u praktično istom terminu koji je prvobitno planiran (20 - 22. mart 2020).

Rivali „lavicama” za prva dva mjesta biće Norveška i Rumunija, a ostaje da se vidi ko će biti predstavnik Azije, jer je nekoliko selekcija sa tog kontinenta otkazalo nastup zbog pandemije koronavirusa. Prvobitno je planirano da u glavni grad Crne Gore stigne Sjeverna Koreja, potom Kazahstan, a na kraju Tajland...

- Svi smo jedva čekali ovu olimpijsku godinu, ali se sve prolongiralo. Sama činjenica da Olimpijske igre nikada do sada nisu odgođene govori koliko je situacija ozbiljna, jer je zdravlje sportista i cijelog svijeta najvažnije. Navikle smo da se pobjeđuje fer i sportski, a sada je pobijedilo sve sem sport. Naravno da sam razočarana, jedva smo čekale kvalifikacije za Olimpijske igre, ali je prioritet zdravlje i ne možemo da budemo sebične - ističe kapitenka „lavica” Jovanka Radičević.

Crna Gora će u novu olimpijsku godinu ući izuzetno oslabljena, jer je Katarina Bulatović najvjerovatnije završila karijeru, a Marina Rajčić planira da preskoči narednu sezonu.

- Karijere mnogih igračica su se promijenile. Neke su planirale da prekinu, neke da se oproste, tako da će ovo biti još jedan izazov za nas. Vjerujem da ćemo mu odgovoriti na pravi način.

Budućnost je prekinula treninge i prije nego što je stigla zabrana, ali najbolje desno krilo svijeta svakog dana radi. I ne planira da prestane, iako je za „plave“ sezona završena odlukama Rukometnog saveza Crne Gore i EHF-a.

- Bez obzira na to što je sezona završena, i u ovakvim uslovima se mora ostati profesionalan i biti u formi koliko je to moguće. Polako mjere popuštaju, nadam se da ćemo bar pravim sportskim treningom završiti sezonu i onda otići na odmor.

EHF je u četvrtak otkazao utakmice četvrtfinala Lige šampiona planirane za jun i poručio da će pokušati da broj učesnika završnog turnira u Budimpešti početkom septembra poveća sa četiri na osam ekipa.

- Iskreno vjerujem da će biti tako, jer bi bilo nefer i nesportski da na završni turnir idu samo prve dvije ekipe iz dvije grupe, a došlo se do četvrtfinala. Fajnl-ejt bi bio najpravedniji. Nemoguće je, naravno, da igramo u istom sastavu u kojem smo došle do četvrtfinala, jer je mnogo čudnih stvari. Vjerujem, ipak, da će se okončati ova sezona, da će EHF naći pravi način za to, jer bi bila šteta da ne odigramo četvrtfinale - jasno je 33-godišnje desno krilo.

Bonus video: