NIJE JOŠ SVE IZGUBLJENO

Vajld-kard - nada za „lavove”

Svjetska rukometna federacija ima dvije vajld-karde, a mogle bi da se otvore još dvije, ako na šampionatu Sjeverne Amerike i Kariba, kao i dodatnom kvalifikacionom turniru Južne i Centralne Amerike, ne bude makar po šest ekipa
3794 pregleda 0 komentar(a)
Još postoji nada: Zoran Roganović i rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Još postoji nada: Zoran Roganović i rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
26.04.2020. 22:58h

Rukometaši Crne Gore su veoma emotivno primili vijest o otkazivanju baraža za Svjetsko prvenstvo.

Zaboljela ih je nepravda, posebno zbog činjenice da odavno nisu imali bolju šansu, jer je trebalo da igraju sa Češkom, i to da revanš bude u našoj zemlji.

Ali, nije sve izgubljeno, jer još postoje šanse da se „lavovi” domognu Egipta.

Naime, Svjetska rukometna federacija ima dvije vajld-karde - jednu je planirala, a drugu je „dobila“ jer predstavnici Okeanije, Australija i Novi Zeland, nisu ispunili uslov da budu među pet najboljih selekcija na Azijskom prvenstvu (bile su na začelju).

Mogle bi da se otvore još dvije specijalne pozivnice, ako na šampionatu Sjeverne Amerike i Kariba, kao i dodatnom kvalifikacionom turniru Južne i Centralne Amerike, ne bude makar po šest ekipa.

Ako bi bile četiri pozivnice, sigurno bi dvije, najvjerovatnije tri, a moguće i sve četiri pripale evropskim reprezentacijama.

Najbolje se sigurno kotira Sjeverna Makedonija, koja je prethodnih godina igrala na svim velikim takmičenjima, a generalni sekretar Rukometnog saveza te zemlje Filip Miloševski je najavio da će aplicirati.

I Rukometni savez Crne Gore će se vjerovatno prijaviti, a imaće konkurenciju u ostalim evropskim selekcijama koje nisu dobile šansu da se preko baraža domognu Egipta - Poljske, Švajcarske, Rusije, Srbije, Holandije...

Teško je predvidjeti ko bi mogao na kraju da dobije vajld-kard, jer u IHF-u pravila nema. Sve odlučuje Hasan Mustafa, a aduti Crne Gore bi mogli da budu dugogodišnji predsjednik Takmičarske komisije na velikim takmičenjima, Zoran Radojičić, i potpredsjednik EHF-a Predrag Bošković.

Uostalom, IHF je dao Crnoj Gori domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre...