Niko iz Hrvatske me nije zvao, Crna Gora je moja budućnost

Matea Pletikosić za „Vijesti” objašnjava zašto je odlučila da obuče dres „lavica” i poručuje da joj nije bilo teško da prelomi
8033 pregleda 3 komentar(a)
Matea Pletikosić na utakmici Budućnost, Foto: Savo Prelević
Matea Pletikosić na utakmici Budućnost, Foto: Savo Prelević

Rukometna reprezentacija Crne Gore dobila je još jedno pojačanje iz regiona - Matea Pletikosić je odlučila da ubuduće igra za „lavice”.

Iako je svojevremeno proglašena za najveću nadu hrvatskog rukometa, 22-godišnjakinja iz Sinja nikada nije pozvana u seniorsku reprezentaciju. Posljednji put je dres „kockastih” nosila na Svjetskom kadetskom prvenstvu, ljeta 2016. godine u Slovačkoj.

- Bilo je i ranije priče da igram za Crnu Goru, a niko me nije zvao iz Rukometnog saveza Hrvatske. Imala sam želju da se vratim, igrala u Budućnosti, ali nisu htjeli ni da me uvrste na spisak. Odlučila sam da je za moju budućnost bolje da prihvatim poziv Crne Gore, jer se ovdje osjećam kao kod kuće - rekla je Pletikosićeva za „Vijesti”.

Djevojka koja je 2015. kao 17-godišnjakinja došla u Budućnost, nakon što je bila najbolji srednji bek Evropskog kadetskog prvenstva, ispunjava sve uslove da igra za Crnu Goru čim počnu zvanične utakmice. Naime, nije igrala za Hrvatsku od ljeta 2016, a više od tri godine je registrovana za Budućnost, što je preduslov da može da promijeni sportsku nacionalnost. Uzgred, neće imati nikakvih problema da se prilagodi novoj selekciji.

Povezani članci

17. Maj 2020.

Matea Pletikosić oblači dres Crne Gore

- Sa većinom djevojaka igram u klubu, neće mi biti teško da se prilagodim. Tu je sada i Marta, sve će mi biti mnogo lakše nego nekom ko dođe sa strane. Poznajem i sistem, sigurno ću se lako priključiti ekipi. Čula sam se da dosta saigračica iz Budućnosti, bile su srećne što sam odlučila da igram za Crnu Goru.

Njenim angažovanjem riješeno je pitanje srednjeg beka na duže vrijeme, jer osim Milene Raičević, čija karijera se bliži kraju, tu je i Itana Grbić. Matea je u dresu Budućnosti za pet sezona postigla 43 gola u Ligi šampiona. Trebalo bi da debituje za „lavice” na Evropskom prvenstvu u Norveškoj i Danskoj u decembru. Imaće, naravno, i šansu da nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- To će biti veliki izazovi za mene. Želim da pratim svoje ciljeve i gradim karijeru, mislim da je zbog toga puno bolje za moju budućnost da igram za Crnu Goru. Samo da bude zdravlja, sve drugo će doći - zaključila je Matea Pletikosić.

Prošle godine dres Crne Gore je obukla još jedna Hrvatica, Marta Batinović. Prije nje su za „lavice” igrale djevojke rođene u Srbiji: Bojana Popović, Katarina Bulatović, Ana Đokić, Ana Radović i Mirjana Milenković, kao i Mađarica Gabrijela Kindl (sada Markoč).

U pregovorima sa RSCG je i Slovenka Barbara Lazović, ali je veliko pitanje da li će i zaigrati za Crnu Goru. Ona je tek ove sezone stigla u Budućnost, a iako ima stan i prijavljen boravak u našoj zemlji od 2017. godine, pitanje je da li će dobiti dozvolu IHF-a da obuče dres novog nacionalnog tima.

Još nisam potpisala, ali ostajem u Budućnosti

Iako je Budućnost već dovela dva srednja beka, Andreu Lekić i Alison Pino, a blizu je i Itana Grbić, koja bi igrala na toj poziciji, Matea Pletikosić ostaje da se bori za svoje mjesto u sistemu Dragana Adžića. - Dolazim najkasnije 12. jula na početak priprema za novu sezonu. Još nisam potpisala novi ugovor, ali sam dogovorila ostanak u Budućnosti.

Omalena i veoma brza kreatorka igre je u rodnom gradu Sinju otkada je proglašena pandemija koronavirusa i male su šanse da se vrati do 12. juna, kada bi „plave” trebalo da završe sa treninzima za ovu sezonu.

- Problem je što bih morala u karantin ako bih došla, a ovdje ima sve uslove da treniram. Nedavno je otvorena i teretana, pa ne osjećam da u bilo čemu zaostajem.

Bonus video: