ŽRIJEB ZA EHF EURO U MAĐARSKOJ I SLOVAČKOJ

„Lavovi” sa Švedskom, Rumunijom i Kosovom

Rukometaši Crne Gore su sa Rumunijom igrali davno - u junu 2008. su ispali u baražu za Svjetsko prvenstvo 2009, a jedan od tragičara je bio sadašnji selektor Zoran Roganović. Revanš, ali ne potpun, uslijedio je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2010, kada su dva puta slavili

3351 pregleda 42 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Zoran Đurić
Foto: Zoran Đurić

Na osmu godišnjicu istorijske pobjede nad Švedskom u baražu za Svjetsko prvenstvo u Španiji, sudbina se poigrala sa rukometašima Crne Gore i za rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. u Mađarskoj i Slovačkoj im donijela upravo selekciju „tri krune”.

Uz Skandinavce, suparnici u grupi 8 su i Rumunija i Kosovo.

Osim u junu 2012, Švedska je bila protivnik Crnoj Gori i u kvalifikacijama za šampionate Starog kontinenta 2010, 2012. i 2018. godine, kao i na EHF Euru 2014. Na tih sedam utakmica, momci u crvenim dresovima su upisali pobjedu i šest poraza.

„Lavovi” su sa Rumunijom igrali davno - u junu 2008. su ispali u baražu za Svjetsko prvenstvo 2009, a jedan od tragičara je bio sadašnji selektor Zoran Roganović.

Revanš, ali ne potpun, uslijedio je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2010, kada su „lavovi” dva puta savladali Rumune - 35:33 u Nikšiću i 28:27 u Bukureštu, kada su glavni igrači bili sadašnji predsjednik RSCG Petar Kapisoda, sportski direktor reprezentacije Draško Mrvaljević i Roganović.

Kosovo, koje nije moglo da bude žrijebano u grupu sa Srbijom, nikada ranije nije bilo rival Crne Gore.

Doduše, nekoliko sadašnjih reprezentativaca je igralo protiv Kosovara - u januaru 2015. juniorska selekcija Crne Gore je u Đakovici nastupila na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Nakon poraza od Bjelorusije (31:25) i Švajcarske (26:21), tim koji je vodio Ljubomir Obradović, a igrali Stefan Čavor, Vuko Borozan, Miloš Božović i ostali, u meču bez ikakvog značaja savladala je Kosovo 26:22.

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće po dvije ekipe iz svih osam grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Vizu za 15. šampionat Starog kontinenta, osim domaćina, već imaju aktuelni prvak Španija i vicešampion Hrvatska.

Grupa 1: Francuska, Srbija, Belgija, Grčka.

Grupa 2: Njemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Estonija.

Grupa 3: Češka, Rusija, Ukrajina, Farska Ostrva.

Grupa 4: Island, Portugal, Litvanija, Izrael.

Grupa 5: Slovenija, Holandija, Poljska, Turska.

Grupa 6: Norveška, Bjelorusija, Letonija, Italija.

Grupa 7: Danska, Sjeverna Makedonija, Švajcarska, Finska.

Grupa 8: Švedska, Crna Gora, Rumunija, Kosovo.

Preporučujemo za Vas