Laureati Norvežanka, dva Danca i Francuz

U ženskoj konkurenciji je zasluženo za najboljeg stručnjaka u ženskoj konkurenciji izabran Emanuel Majonad

5162 pregleda 0 komentar(a)
Najbolji u izboru IHF-a: Niklas Landin, Stine Oftedal, Nikolaj Jakobsen i Emanuel Majonad, Foto: IHF
Najbolji u izboru IHF-a: Niklas Landin, Stine Oftedal, Nikolaj Jakobsen i Emanuel Majonad, Foto: IHF

Peti put u istoriji za najboljeg rukometaša svijeta izabran je golman - poslije Njemca Heninga Frica (2004), tadašnjeg reprezentativca Srbije i Crne Gore Arpada Šterbika (2005), Francuza Tjerija Omejea (2008) i Poljaka Slavomira Šmala (2009), priznanje je dobio i sjajni Danac Niklas Landin.

S obzirom na to da su se birali najbolji za 2019. godinu, čuvaru mreže Kila su najveću individualnu nagradu donijela fenomenalna izdanja na Svjetskom prvenstvu, na kojem je Danska nadmoćno stigla do prve titule. Prije njega, najbolji rukometaš planete iz te zemlje bio je samo Mikel Hansen, koji je tri puta dobio priznanje (2011, 2015. i 2018. godine).

Zlato na Svjetskom prvenstvu je bilo dovoljno i selektoru te zemlje, nekada izvanrednom lijevom krilu Nikolaju Jakobsenu, da bude izabran za trenera godine.

U ženskoj konkurenciji je zasluženo za najboljeg stručnjaka u ženskoj konkurenciji izabran Emanuel Majonad. Francuz, koji je nedavno proslavio 37. rođendan, u decembru je osvojio senzacionalno zlato na Svjetskom prvenstvu sa Holandijom, a Mec je prvi put u klupskoj istoriji doveo do fajnl-fora.

Da ne bude sve u znaku svjetskih prvenstava, „pobrinula” se Stine Oftedal. Iako je njena Norveška bila tek 4. u Japanu, za najbolju igračicu svijeta u 2019. godini je izabrana zbog odličnih izdanja u dresu Đera, koji je treći put zaredom postao prvak Evrope.

Lucidni srednji bek je šesta Norvežanka sa laskavim priznanjem - ranije su „pobjeđivale” Trine Haltvik (1998), Sesilije Leganger (2001), Gro Hamerseng (2007), Lin-Kristin Rigelhut (2008) i Hajdi Loke (2011).

Bonus video: