Makedonska tragedija, nada za Sloveniju: Odluka u posljednjem kolu

Slovenija - Španija 31:26, Češka - Makedonija 25:24, u Varaždinu, u 2. kolu glavne faze Evropskog prvenstva
64 pregleda 0 komentar(a)
Slovenija, Foto: Reuters
Slovenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2018. 21:25h

Drama u grupi 2 druge faze Evropskog prvenstva - uoči posljednjeg kola, koje se igra sjutra, svih šest ekipa imaju šansi za polufinale!

U najboljoj situaciji je Danska, koja ima šest bodova i bod sa Makedonijom joj je dovoljan za prolaz.

Po četiri boda u posljednje kolo unose Španci i Njemci, koji se sastaju međusobno, te Česi.

Tri su osvojili Slovenija i Makedonija. Slovenci u posljednjem kolu igraju sa Češkom,

Tragičari su Makdonci, koji su imali dobijenu utakmicu sa Češkom, vodili i pet golova razlike, a na kraju izgubili 25:24.

Imali su sedmerac za remi, ali je udarac Manaskova na isteku vremena odbranio golman Mrkva.

Sa druge strane, rukometaši Slovenije pokazali su kakav rukomet mogu da igraju, u trenucima kada su ih svi otpisali - momci Veselina Vujovića iznenadili su Španiju (31:26) u 2. kolu glavne faze Evropskog prvenstva u Hrvatskoj i sačuvali šanse da se plasiraju u polufinale.

One, doduše, nisu velike, Slovenci moraju da savladaju Češku, pa se nadaju da će se poklopiti ostali rezultati.

Ipak, veliko slavlje igrača i navijača u Varaždinu po završetku meča pokazao je koliko je slovenskim rukometašima, predvođenim crnogorskim trenerom, koji su svašta prošli na ovom Euru, značila prva pobjeda u glavnoj fazi.

Meč je obilovao uzbuđenjima od starta, Slovenci su na poluvremenu vodili sa 13:12, a onda sredinom nastavka otišli na pet, šest, potom i na velikih sedam golova prednosti. Nošeni sjajnom podrškom sa tribina sačuvali su stečenu razliku.

Ako u posljednjem kolu savladaju Češku, Slovenci će biti makar 3. u grupi i igraće za plasman od 5. do 6. mjesta na Evropskom prvenstvu. Peto mjesto je značajno zbog pozicije uoči žrijeba predolimpijskog turnira za Tokio 2020.

Njihovoj pobjedi najviše se obradovala Njemačka, koja u posljednjem kolu u direktnom duelu sa Španijom može do polufinala. Prva u grupi je Danska, a dovoljan joj je i bod protiv Makedonije da tu i ostane.

Bonus video: