Budućnost u Koprivnici: Počinje najčudnija sezona

Rukometašice Budućnosti danas (16 časova) na startu Lige šampiona gostuju Podravci. Dragan Adžić zbog kasnog oporavka od virusa i povreda nema na raspolaganju 11 prvotimki

9157 pregleda 0 komentar(a)
Jedina igračica iz prošle sezone koja će danas biti u sastavu: Majda Mehmedović, Foto: Luka Zeković
Jedina igračica iz prošle sezone koja će danas biti u sastavu: Majda Mehmedović, Foto: Luka Zeković

Svih prethodnih ljeta, rukometašice Budućnosti su išle Evropom, igrale turnire u Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, dočekivale brojne rivale u Podgorici i Kolašinu, ali nikada start Lige šampiona nisu dočekale u top formi.

Rivali su uvijek imali prednost, jer su im nacionalna prvenstva počinjala prije elitnog takmičenja, pa su brže ulazili u ritam.

Taj hendikep ove sezone je multiplikovan zbog koronavirusa. Budućnost je pripreme počela 20. jula i završila ih pet dana kasnije, jer je jedna od igračica bila pozitivna na kovid-19. Nakon obavezne samoizolacije od 14 dana, sve je bilo čista improvizacija, jer se 10. avgusta na treninge vratilo svega nekoliko igračica. Ostale su čekale oporavak i dozvolu ljekara, pa su pet sedmica bile van trenažnog procesa.

Nada da će se početak Lige šampiona pomjeriti je bila samo pusta želja, pa će Dragan Adžić danas (16 časova) na megdan Podravci u Koprivnici izvesti ekipu kakva teško da će više ikada zaigrati zajedno - seniorke Majdu Mehmedović, Alison Pino, Andreu Lekić, Barbaru Arenhart i Armej Atingre, 20-godišnju Nikolinu Vukčević, dvije godine mlađu Anastasiju Marsenić, te maloljetne Anastasiju Krivokapić, Gordanu Marsenić, Saru Gugač, Minu Novović, Milicu Anđušić i Saru Senić.

Zbog kasnog oporavka od virusa, nema čak 10 igračica - kapitenke Milene Raičević, Jovanke Radičević, Tatjane Brnović, Eme Ramusović, Katarine Džaferović, Itane Grbić, Nađe Kadović, Andrijane Popović, Jovane Ilić i Milene Vujisić, kao ni Valerije Maslove zbog povrede ramena.

"Nemamo potrebno iskustvo, ali daćemo sve što možemo na ovoj utakmici. Hvala iskusnijim igračicama i stručnom štabu na pruženoj podršci. Poklonili su nam pažnju, puno smo radile na treninzima, razgovarale i nadam se da će se to vidjeti na terenu", poručila je 17-godišnja Sara Gugač, koja ima najveće šanse da bude u startnoj postavi.

Zbog velikog broja odsutnih igračica, u timu je i predsjednica Radmila Petrović, koja je posljednji meč odigrala 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Njena najbolja drugarica, Majda Mehmedović, vjeruje da Budućnost može da bude ravnopravna čak i ovom sastavu.

"Biće teško, ali vjerujem da uz našu veliku borbenost i doprinos juniorki koje su dale maksimum u ovom periodu, možemo ravnopravno da se borimo svih 60 minuta. Koronavirus nas je poremetio. Moramo da damo sve od sebe, iako je prva utakmica najteža. Naročito što se nijesmo adekvatno ni pripremile, a prvi put u karijeri nijesmo imale ni kontrolne mečeve", naglasila je 30-godišnja Baranka.

Dobra stvar je što se Liga šampiona od ove sezone igra u novom formatu, sa osam ekipa u grupi, pa će biti sasvim dovoljno vremena da se uhvati pravi ritam i osvoji jedno od prvih šest mjesta, koja vode u razigravanje za četvrtfinale.

"Protiv Podravke smo autsajderi, protiv CSKA ćemo biti kompletniji, konkretniji i bolji. Polako ćemo, iz kola u kolo, doći do nivoa forme koju Budućnost može da ima kada je kompletna i spremna", poručio je Adžić.

Petrovićeva će voditi direktne duele sa crnogorskom reprezentativkom Dijanom Mugošom, jednom od najboljih igračica Podravke.

"Radmila je napravila dugu pauzu, ali ona je ime i sjajna igračica", rekla je 24-godišnja Podgoričanka za MNE rukomet.

Lijevo krilo je uvjereno da Podravki neće biti lako.

"Olakšavajuća okolnost je što smo odigrali nekoliko pripremnih utakmica, a Budućnost nije. Rival je oslabljen, to nam ide u prilog, ali Budućnost je uvijek opasna, u kakvom god da je sastavu", naglasila je Mugoša.

Đer izbjegao prvi poraz u Ligi šampiona od januara 2018.

U grupi B, u kojoj je Budućnost, Đer je izbjegao prvi poraz u Ligi šampiona od januara 2018. godine. Trostruki uzastopni prvak Evrope je gubio od debitanta CSKA u Moskvi, ali je Anita Gorbic pet sekundi prije kraja sa lijevog krila sjajno provukla loptu kroz noge Ani Sedojkinoj i postavila konačnih 27:27. Tako je Đer seriju bez poraza produžio i na 38. meč.

Brest je, kao i prošle sezone, lako porazio Ramniku Vlčeu (28:20), a crnogorske reprezentativke se nisu istakle - Đurđina Jauković nije pogodila mrežu Rumunki, a Marta Batinović je domaćima odbranila samo jedan šut.

Pobjedu je upisao i Odenze protiv drugog novajlije, Borusije Dortmund (32:27).

Bonus video: