Pakleni test za „lavice”

Rukometašice Crne Gore danas (17.45) u Horsensu na startu Zlatne lige igraju sa Francuskom. U subotu rival Danska, u nedjelju Norveška

3114 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od rijetkih u timu Pera Johansona koja je odradila normalne pripreme: Andrea Klikovac, Foto: Aniko Kovacs/ihf
Jedna od rijetkih u timu Pera Johansona koja je odradila normalne pripreme: Andrea Klikovac, Foto: Aniko Kovacs/ihf

Prvi put nakon Svjetskog prvenstva u Japanu, u decembru prošle godine, najbolje crnogorske rukometašice su se okupile.

Razlog je nastup na tradicionalnom, najjačem turniru na svijetu, Zlatnoj ligi, na kojem svake godine učestvuju Norveška, Danska i Francuska, kao i selekcija koja dobije poziv.

Ovog puta, izbor je pao na „lavice”, ali Per Johanson ne može da računa na nekoliko najboljih rukometašica. U odnosu na nastup u Zemlji izlazećeg sunca, nema Katarine Bulatović, koja je završila karijeru, Marina Rajčić je na trudničkom odsustvu, a nema ni Milene Raičević, Marte Batinović i Jelene Despotović.

Na spisku nije ni mlada Nikolina Knežević, a otpala je i golmanka Anastasija Babović, pa je umjesto nje pozvana Tea Marinović.

Uzgred, ni ostale nisu u top formi, zbog već poznate gungule kroz koju je prošla Budućnost sa koronavirusom...

- Srećni smo što smo na okupu poslije duže vremena i komplikovanog perioda iza nas, koji i dalje traje. Kod djevojaka vidim dobru energiju. Igraćemo protiv sjajnih protivnika, ali smo svjesni da smo u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale timove zbog brojnih problema koje smo imali sa sastavom. Vjerujem da će djevojke koje su ovdje iskoristiti svaki minut na terenu - rekao je Johanson.

Crna Gora će danas (17.45) u Horsensu igrati sa Francuskom, u subotu sa Danskom, a u nedjelju sa Norveškom.

- Sa nama su neke nove djevojke, neke će morati da preuzmu veću odgovornost nego što je to bio slučaj do sada, tako da je ovo na neki način i prilika za njih. Ovo je najbolji tim koji imamo na raspolaganju u ovom trenutku i moramo da iskoristimo turnir kao pripremu za Evropsko prvenstvo. Želimo da igramo protiv najboljih timova u Evropi, iako nismo u najjačem sastavu - naglasio je švedski stručnjak.

Jedna od rijetkih igračica na Johansonovom spisku koja je u normalnim okolnostima odradila pripreme i igrala zvanične utakmice je Andrea Klikovac. I ona je svjesna da Crna Gora, sa ovoliko problema, ne može da prijeti velikanima svjetskog rukometa.

- Dugo je prošlo od našeg posljednjeg okupljanja. Okolnosti su teške, ali smo srećne što smo opet zajedno. Ponosne smo što smo pozvane na ovakav turnir i što ćemo da igramo sa najjačim reprezentacijama. Tužne smo što nismo u najboljem sastavu, što neke zbog korone još nisu u pravoj formi, ali sam sigurna da ćemo odigrati najbolje što možemo u ovom momentu - istakao je desni bek ĆSM Bukurešta.

Crna Gora će sa Danskom i Francuskom igrati i u grupi na Evropskom prvenstvu u decembru, ali to još nije u mislima igračica.

- Ne bih još da pričam o Evropskom prvenstvu, već se koncentrišem na ove tri utakmice. Moramo da odigramo najbolje što možemo, a onda da se kasnije spremamo za EHF Euro. Nadam se da ćemo, prije svega, tada biti zdrave - poručila je Klikovac.

Bonus video: