Posljednje mjesto sudbina „lavova”

Rukometaši Crne Gore su izgubili 28:19 i šampionat u Hrvatskoj, kao i prethodna dva, završili na posljednjem mjestu
61 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2018. 21:55h

Evropska prvenstva prolaze, pobjede nema ni na vidiku.

Rukometaši Crne Gore su na 10. godišnjicu jedinog boda na kontinentalnim šampionatima igrali sa Slovenijom za plasman u drugu fazu, za prvi šešir pred baraž za Svjetsko prvenstvo, ali su dotučeni - izgubili su 28:19 i šampionat u Hrvatskoj, kao i prethodna dva, završili na posljednjem mjestu.

Bio je to, nažalost, „jubilarni” 20. poraz „lavova” na velikim takmičenjima, uz remi sa „zbornajom” na debiju na velikim takmičenjima 2008. u Norveškoj (25:25) i pobjedu nad Čileom (35:31) u nebitnom meču za plasman od 21. do 24. mjesta na Mundijalu u Španiji 2013.

„Zmajčeki” su na startu koristili prednost na crti i iznuđivali sedmerce (od prva četiri gola tri dali iz penala), ali su i „lavovi” imali ideju u napadu, što im je omogućilo da prvi put povedu na početku 9. minuta golom Nemanje Grbovića (4:3).

Slovenija je prva stigla do dva razlike (8:6) u 18. minutu, ali su već u 19. Vladan Lipovina drugim i Vasko Ševaljević četvrtim golom izjednačili na 8:8.

Miloš Vujović je iz kontre u 26. minutu donio novu prednost Crnoj Gori (12:11), ali je propustio šansu da pogodi za izjednačenje na poluvremenu - u napadu Slovenaca sa igračem više je ukrao loptu, izašao sam ispred Urbana Lesjaka, ali ga je pogodio i ostalo je 13:14.

Više nijednom Crna Gora nije mogla bar do izjednačenja, jer je tim Veselina Vujovića nakon velikog odmora igrao izvanredno u odbrani, a Miha Zarabec je pokazao da je jedan od najboljih srednjih bekova svijeta.

As Kila je plesao na terenu - davao golove, majstorski asistirao pivotu Blažu Blagotinšeku, „vukao” brze centre, pa je Slovenija u 44. minutu praktično riješila meč, kada je Marko Bezjak povisio na 21:16.

Postojala je, doduše, šansa da se priđe, ali je Crna Gora jako loše napadala sa igračem više.

Umjesto da lopta ide na krila (Vujović i Mirko Radović šutnuli samo po jednom sa svojih pozicija), uglavnom su bekovi pucali iz neizgrađenih pozicija, što je surovo kažnjeno.

„Lavovi” su na kraju izgubili sa ubjedljivih 28:19, pa su „preskočili” Austriju po negativnoj gol-razlici i treći uzastopni šampionat Starog kontinenta završili na posljednjem, 16. mjestu.

Sa Austrijancima, te selekcijama iz pretkvalifikacija - Rusijom, BiH, Holandijom, Portugalom, Litvanijom i Rumunijom će biti u drugom šeširu baraža za Svjetsko prvenstvo.

U junu im rivali ne mogu biti svjetski prvak Francuska, domaćini Danska i Njemačka, kao i tri najbolje u konkurenciji Švedske, Hrvatske, Srbije, Islanda, Norveške, Bjelorusije, Makedonije, Slovenije, Španije, Češke i Mađarske.

Sve ostale mogu i biće pakleno teško ko god od njih da bude suparnik...

Crna Gora - Slovenija 19:28 (13:14)

Zagreb - „Arena Zagreb”. Gledalaca: 6.200. Sudije: Gubica i Milošević (Hrvatska). Sedmerci: Crna Gora 2 (2), Slovenija 6 (6). Isključenja: Crna Gora 10, Slovenija 12 minuta. Crveni karton: Potočnik (Slovenija) u 24. minutu.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (dvije odbrane), Simić (dvije odbrane), Čavor, Marković, RADOVIĆ 1, M. VUJOVIĆ 2, Radojević, Simović, S. Vujović, ŠEVALJEVIĆ 6 (2), BOŽOVIĆ 3, Lasica, Anđelić 1, GRBOVIĆ 2, LIPOVINA 4.

Slovenija: SKOK (četiri odbrane), Lesjak (sedam odbrana), Blagotinšek 4, Verdinek 1, Marguč 6 (3), Kavtičnik 1, JANC, Potočnik, CINGESAR, ZARABEC 2, Bezjak 5 (3), Grebenc 1, Žabić 1, MAČKOVŠEK 3, MLAKAR 3, SUHOLEŽNIK 1.

Galerija

Bonus video: