Vuja o sudijama: Cirkusi, gozbe, smrdljiv sir...

"Znate šta: sudije i delegati se najbolje dočekuju na Balkanu - kad dođu u Srbiju, Hrvatsku ili Sloveniju, tu se priređuju gozbe, a kad odu gore u Dansku ili Švedsku, tamo ih tretiraju kao smrdljiv sir, niko ih ne konstatuje. I pored toga, oni pred njima stoje mirno", kaže Vujović
6 komentar(a)
Veselin Vujović, Foto: Reuters
Veselin Vujović, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2018. 18:44h

Selektor rukometne reprezentacije Slovenije Veselin Vujović kaže da je loše spavao nakon remija sa Njemačkom u grupi C, skrojenog od strane sudija koji su deset minuta gledali video-snimak i već završenu utakmcu "vratili nazad" - dali su Njemcima sedmerac za izjednačenje.

Litvanski arbitri su i isključili slovenskog Blagotinšeka, jer je ometao izvođenje lopte sa centra.

"Vjerujte mi da ni ja, kada se to desilo, nisam znao kakvo je striktno to pravilo. Kasnije, kada smo pogledali pravilnike, ljudi koji su upućeni i koji su stručni za to su nam poslali isječke u kojem se kaže da ako igrač fizički nije ometen - guranjem, kontaktom ili grubljim faulom, nego samo stoji ispred protivnika i maše rukama, može da dobije dva minuta isključenja i lopta se vraća na ponovno izvođenje sa centar. Oni su nama dali crveni karton, a njima sedmerac - to ne postoji nigdje u pravilima! Pa sudijama je trebalo deset minurta da odluče da bi primijenili takvu vrstu pravila, a to se može vidjeti za 15-ak sekundi", kazao je Vujović za slovenački "Index".

Slovenci su se žalili, a odgovor EHF-a bio je prava farsa - kaže Vujović.

"Mi smo se žalili na odluku, po nekoliko tačaka, uputili žalbu Evropskoj federaciji, koja je naravno odbijena, kao što se i očekivalo, ali na jedan apsurdan način, bez obrazloženja. Samo su nam rekli da nemamo pravo da se žalimo. Zamislite to - oni prime žalbu, zadrže novac i kažu nam da nemamo pravo da se žalimo. Do te mjere su sitni i bijedni da ti zadrže 500 ili hiljadu franaka".

Danas se pojavila i ekstremna mogućnost - da se Slovenci povuku sa Evropskog prvenstva.

"Savez će donoijeti neke korake, mi kao sportisti čekamo to, ako bude trebalo da igramo, igraćemo. Ja mislim da će se tu uključiti i državni vrh, jer to je jedan jako ozbiljan problem, ne samo što se tiče Slovenije - sjutra će to biti Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj... Opet će neko platiti za nešto što je godinama trulo i mrtvo, a niko to ne rješava".

Da je situacija bila obratna - da je njemački igrač onako ometao izvođenje, Vujović kaže da sudije ne bi reagovale na isti način.

"Ja mislim da svi znaju odgovor na to pitanje - da smo mi tražili da se pogleda izvođenje s centra, sigurno, ali sigurno, mogu da dam život, ne bi bilo suđeno u našu korist. Znate šta: sudije i delegati se najbolje dočekuju na Balkanu - kad dođu u Srbiju, Hrvatsku ili Sloveniju, tu se priređuju gozbe, a kad odu gore u Dansku ili Švedsku, tamo ih tretiraju kao smrdljiv sir, niko ih ne konstatuje. I pored toga, oni pred njima stoje mirno".

"EHF nema puno dobrih sudija i moraju negdje suditi lošije, ali mislim da ima puno i 'bodovnih' sudija - neki dođu tu ne zato što su dobri, već zato što će izvršiti nečija naređenja. Ja ne mogu ni u koga da uprem prstom konkretno, vidjeli smo puno stvari koje ne nevaljaju, ali nekad vidite namjeru, ili ne vidite. Sudija vam nekad priđe i kaže da se izvinjava, da to nije uradio naravno, da će pogledati, a ovi koji vas pokradu oni su još žešći, oni su pored toga što su vas pokrali još drski da vas isključe, da vam zaprijete... Žalosno je da se to dešava u našem sportu".

Vuja se ne kaje zbog "cirkusa" koje je pravio i na samom meču, kada je stao na gol da brani sedmerac.

"Veoma sam često radio cirkus kad to stvarno nije trebalo, ali ovoga puta, ako mi vjerujete, nijedan jedini čovjek mi nije rekao da nisam u pravu što radim cirkus, nego su svi nazvali sudije EHF mafijom, lopovima, pružili mi podršku... Naravno, ne kažem da sam zbog toga oduševljen, ne treba se ni u ovim slučajevima tako ponašati, ali mene muči samo jedno pitanje - dokle?"

I Njemcima je bilo neprijatno, kaže Vujović.

"Na njemačkom Skaj sportsu komentator je rekao da im je malo nerpijatno, da osjećaju da baš i nisu zasluženo uzeli bod".

Slovenija i Crna Gora u posljednjem kolu igraju za prolaz.

"Ako dobijemo Crnu Goru ići ćemo sa jednim bodom u drugi krug, a tamo će biti neko sa tri, četiri boda, i biće veoma teško u tri utakmice stići i prestići reprezentacije kao što su Danska, Španija, Mađarska... Ali, bitno je da Slovenija ide svojim stilom, svojim putem. Kreiramo dobru reprezentaciju, imidž, i takav trend ćemo zadržati, pa dokle doguramo", zaključio je Vujović.

Bonus video: