Crna Gora - Makedonija: Nije Dan D, ali je pobjeda u mislima

"Makedonija igra dobro, ima odličnog Lazarova, ali i Raula Gonsalesa na klupi, koji je sve odlično sastavio i disciplinovao ekipu. Tu su i Stoilov, dva dobra golmana... To je ozbiljna reprezentacija", upozorava Igor Marković
56 pregleda 6 komentar(a)
Crna Gora Njemačka, Foto: Reuters
Crna Gora Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2018. 09:44h

Otkada se saznalo ko su rivali u grupi C u Zagrebu, mislilo se da je 15. januar 2018. Dan D za rukometaše Crne Gore, dan kada će imati najveću šansu da konačno pobijede na evropskim prvenstvima. I dan kada će se sa Makedonijom boriti za plasman u drugu fazu šampionata u Hrvatskoj...

Ali, rezultati 1. kola ne daju mnogo razloga za baš toliki optimizam. „Lavovi” su bili potpuno nemoćni protiv Njemačke, izgubili 32:19, dok su „crveno-žuti” savladali osvajača bronzane medalje sa posljednjeg Svjetskog prvenstva, Sloveniju (25:24). Sve i da u večerašnjem meču (20.30 časova) stignu do pobjede, puleni Dragana Đukića time ne bi obezbijedili toliko željeni plasman u glavnu fazu, jer će se sve rješavati dva dana kasnije protiv „dežele”.

I pored promjena u kalkulacijama, daleko od toga da je ovaj meč nevažan. Sa dva boda bi se praktično izbjegla posljednja dva mjesta na šampionatu, koja vode u drugi šešir baraža za Svjetsko prvenstvo, a pobjeda sa nekoliko golova razlike bi omogućila „lavovima” da prođu među 12 najboljih iako izgube od Slovenije, ako dođe do kruga tri selekcije...

"Označili smo ovaj meč kao najvažniji, ali može da se dogodi da nam ni pobjeda protiv Makedonije ne donese prolaz u drugu fazu. Sve se zakomplikovalo u grupi. Makedonija igra dobro, ima odličnog Lazarova, ali i Raula Gonsalesa na klupi, koji je sve odlično sastavio i disciplinovao ekipu. Tu su i Stoilov, dva dobra golmana... To je ozbiljna reprezentacija", upozorava Igor Marković.

Rezultat prvog od tri ex-YU derbija u glavnom gradu Hrvatske je iznenadio i drugo lijevo krilo Crne Gore, Miloša Vujovića.

"Iznenadili smo se, jer je Makedonija odigrala jako dobro, strpljivo. Neće nam biti nimalo lako protiv nje. To je izuzetno kvalitetan tim i na pravom je putu", naglasio je igrač mađarske Tatabanje.

Marković, uz kapitena Rada Mijatovića najstariji igrač reprezentacije priznaje da je razočaran izdanjem protiv Njemačke, ali da iz toga moraju da se izvuku pouke.

"Niko ne može biti zadovoljan. Ni mi, ni ljudi koji su pratili utakmicu. Nije to, ipak, ništa neočekivano, nije se desilo iznenađenje. Odigrali smo loše, ali možda u tome pronađemo dobre stvari i shvatimo da moramo puno bolje da radimo, igramo i dajemo više od sebe da bismo dobili nekoga na Evropskom prvenstvu", naglasio je 36-godišnji Cetinjanin.

Cilj je da se u duelu sa Makedonijom smanje oscilacije i greške, koje su uništile „crvene” protiv Njemaca.

"Njemačka je toliko kvalitetna reprezentacija da mora da se iskoristi svaki njen pad ili opušteniji start. Držali smo se do 4:3, promašili zicer sa iigračem više i rival je otišao na 13:3. Ni protiv slabijih reprezentacija od Njemačke ne smijemo sebi da dozvolimo takve greške", zaključio je Marković.

Taktičko iznenađenje protiv Njemačke nije uspjelo, jer je tim Kristijana Prokopa rutinski probijao atipičnu, veoma duboku odbranu „lavova”. Možda će protiv Makedonaca nešto drugo „upaliti”.

"Utakmica protiv šampiona Evrope je bila zaista teška. Trebalo bi je što prije zaboraviti i okrenuti se najbitnijem meču, protiv Makedonije. Moramo da se oporavimo i spremimo za taj duel. Njemci su lako nadigravali našu duboku odbrani i moramo da obratimo pažnju na te detalje", naglasio je 24-godišnji Miloš Vujović.

Na večerašnjoj utakmici bi trebalo da nastupi i Nebojša Simić. Golman njemačkog Melzungena je povrijedio list u srijedu, prve prognoze su bile da će pauzirati tri sedmice, ali su terapije kod čuvene doktorke Marijane Kovačević dale rezultat i 24-godišnji Baranin je sinoć trenirao sa ekipom.

Marković: Vujović ima mnogo problema sa Slovenijom

Pomalo neočekivano, Makedonija je u 1. kolu savladala Sloveniju, za koju u Hrvatskoj ne igraju Jure Dolenec, dva pivota Matej Gaber i Vid Poteko...

"Kada smo vidjeli koliko Veselin Vujović ima problema sa ekipom, onda poraz i nije neko iznenađenje. Jedino me je iznenadilo što su Makedonci na minus tri napravili seriju 7:0, ali danas je u rukometu sve moguće, pa i da velika Švedska gubi 10 razlike na Evropskom prvenstvu", aludirao je Igor Marković na činjenicu da je Island u pobjedi nad selekcijom „tri krune” (26:24) vodio 21:11 i 22:12.

Makedonci bez Mirkulovskog

Makedonija će u večerašnjem meču igrati bez prvog srednjeg beka, Filipa Mirkuloskog. Iskusni organizator igre njemačkog Veclara, u kojem je saigrač Stefanu Čavoru, već duže osjeća bol u koljenu, a protiv Slovenije je ranije izašao iz igre i držao obloge.

Očekuje se da će Raul Gonsales odmoriti 34-godišnjaka iz Skoplja, koji je drugi strijelac nacionalnog tima iz neprikosnovenog Kirila Lazarova. Mirkuloski bi trebalo da igra protiv Njemačke, u utakmici koju Makedonci smatraju mnogo bitnijom nego večerašnjom, s obzirom na to da bi iz nje mogli da prenesu bodove u glavnu fazu. Ali, prvo bi trebalo da dođe do nje...

Bonus video: