Nova rukometna pravila - pasivan napad, brzi centar i zaštita golmana

Sve promjene će se testirati na utakmicama katarskog državnog prvenstva

6097 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Međunarodni rukometni savez (IHF) počeo je u katarskoj Dohi sa probom tri nova pravila igre, kojim će pokušati da rukomet učini atraktivnijim, privlačnijim i dinamičnijim.

Prva promjena pravila se odnosi na pasivnu igru u napadu, kojim bi u trenutku kada sudije podignu ruke za pasivnu igru napadačke ekipe bila dopuštena još samo četiri dodavanja umjesto dosadašnjih šest.

Druga promjena se odnosi na izvođenje lopte sa sredine igrališta kada se primi gol.

Do sada se "brzi centar" izvodio na način da igrač mora da stoji na crti sredine terena, a protivnički igrač ne smije da ga ometa u prečniku od metar i po. Prema novome, centar se može izvoditi unutar središnjeg kruga prečnika tri metra u kojem ne smije biti protivničkih igrača.

Napokon, treće pravilo se odnosi na zaštitu golmana. Do sada je namjerno gađanje loptom glave golmana bilo sankcionisano samo prilikom izvođenja sedmeraca, a sada će se sa dvije minute kažnjavati takvi pokušaji sa bilo kojeg dijela terena, pod uslovom da napadač nije nepravilno zaustavljen od strane igrača u obrani.

Sve promjene će se testirati na utakmicama katarskog državnog prvenstva.

Ukoliko nova pravila prođu testiranje i odobri ih Komisija za takmičenja i pravila igre IHF-a, pravila će se implementirati u sljedećem olimpijskom ciklusu.

Bonus video: