„Lavovi“ odbranom napadaju šampiona

Igraćemo dublju odbranu, sa što više faulova. Naravno, neophodno je i što manje grešaka u napadu i dobra statistika u šutu - najavljuje Miloš Vujović današnji meč (17.15 časova) sa Njemačkom
100 pregleda 5 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Rukometni savez Crne Gore
Rukometaši Crne Gore, Foto: Rukometni savez Crne Gore
Ažurirano: 13.01.2018. 10:17h

Na jednoj strani selekcija sa sedam pobjeda na posljednjih sedam utakmica na evropskim prvenstvima, na drugoj reprezentacija koja nema ni bod na 11 uzastopnih mečeva na kontinentalnim šampionatima. Prvak Evrope protiv selekcije koja je bila 16. prije dvije godine u Poljskoj, kvota 1,06...

Sve što je nabrojano najbolje govori koliko težak zadatak očekuje rukometaše Crne Gore na otvaranju grupe C na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Rival je velika Njemačka, kojoj „lavovi“ ne bi mogli da prijete, ni da vjeruju u bodove čak i da su u timu dva najzvučnija imena ove generacije, Vuko Borozan i Nebojša Simić.

„Njemci su najbolja reprezentacija u našoj grupi, imaju po dva odlična igrača na svakoj poziciji. Golman Volf je na prethodnom Evropskom prvenstvu bio dominantan, on je glavni faktor u njihovoj igri. I nama i njima je jako bitno kako ćemo otvoriti šampionat. Nas je zadesio peh sa povredama Simića i Borozana, ali ima prostora za iznenađenje, jer nas Njemci ne poznaju i možemo nešto da uradimo dubokom odbranom“, napominje Stefan Čavor.

Uz Vladana Lipovinu jedini crnogorski rukometaš koji nastupa u Bundesligi, najjačem nacionalnom takmičenju na svijetu, upozorava da se njegov tim mora paziti kontri rivala.

„Imaju jake i brze bekove, koje možemo da iznenadimo agresivnom odbranom. Dominantni su u tranziciji, moramo to da zaustavimo i, naravno, da imamo dosta odbrana golmana. Čekaju nas i Makedonija i Slovenija, koja nije u kompletnom sastavu, i na tim utakmicama je sve moguće. Dosta stvari u grupi će zavisiti i od njihovog međusobnog susreta u 1. kolu“, ističe 23-godišnji Budvanin.

Današnji duel u Zagrebu (17.15 časova) trebalo bi da posluži Crnoj Gori da se pripremi za duele sa Makedonijom u ponedjeljak i Slovenijom u srijedu. Opšte je mišljenje da je najveća šansa protiv Kirila Lazarova i drugova, ali Čavor ne odustaje od trijumfa ni protiv ekipe Veselina Vujovića.

„Gledajući utakmice koje je Slovenija igrala u pripremnom periodu i u kakvom je sastavu, mislim da imamo šanse i na toj utakmici. Slovenija jeste odlična reprezentacija, ali nikako ne smijemo da odustajemo. Moramo da odigramo maksimalno i protiv njih, pa ćemo vidjeti ko je bolji“, poručio je Čavor.

Jedan od aduta Crne Gore mogao bi da bude momak koji će od naredne sezone vjerovatno igrati u Bundesligi, Miloš Vujović. Lijevo krilo „lavova“ takođe smatra da je šansa u atipičnoj odbrani, na kakvu njemački igrači nisu navikli.

„Njemačka je veoma ozbiljna reprezentacija i svaki igrač ponaosob mora da zna šta bi trebalo da uradi. Dovoljno smo se pripremili, moramo da budemo strpljivi i sigurni u ono što radimo. Igraćemo dublju odbranu, sa što više faulova, a pokušaćemo da nadigramo Njemce u kontri. Naravno, neophodno je i što manje grešaka u napadu i dobra statistika u šutu“, poručio je 24-godišnji Cetinjanin.

Vujoviću je žao što je na pretposljednjem treningu pred odlazak u Hrvatsku otpao njegov vršnjak i dugogodišnji saigrač iz mlađih kategorija i seniorske reprezentacije, Nebojša Simić.

„Ostali smo bez dva jako bitna igrača, a povreda Simića se dogodila pred sami polazak i to nam ne uliva sigurnost. Idemo, ipak, podignute glave, da pokušamo da ostvarimo ono što smo zamislili“.

A to što su zamislili je prva pobjeda na evropskim prvenstvima i plasman u drugi krug. Protiv Njemačke to nije realno, niti bi pobjeda nad šampionom Starog kontinenta išta riješila, ali bi u 2. kolu u duelu sa Makedonijom mogao da se napravi ključni korak ka selidbi u Varaždin.

„Makedonija je jako ozbiljna reprezentacija, a mi se svi „zalijećemo“ na nju. Nećemo laganije pristupiti ni drugim utakmicama, pokušaćemo da dobijemo svakog. Vidjećemo da li imamo najveće šanse protiv Makedonije, kao što bi se reklo“, zaključio je Vujović.

U drugom meču 1. kola grupe C od 19.30 časova igraju Slovenija - Makedonija.

Bonus video: