Kosovo - šansa za nove „lavove”

Rukometaši Crne Gore na startu kvalifikacija za EHF Euro večeras (20.30) dočekuju autsajdera grupe 8

7040 pregleda 0 komentar(a)
Dočekao da bude najstariji: Marko Lasica, Foto: Stefan Ivanović
Dočekao da bude najstariji: Marko Lasica, Foto: Stefan Ivanović

Prije dvije godine, 24. oktobra 2018, rukometaši Crne Gore su na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Norveškoj i Austriji dočekali Farska Ostrva.

Bio je to debi Zorana Roganovića na klupi „lavova”, „ribari” su unaprijed otpisani, pričalo se samo o gostovanju Ukrajini četiri dana kasnije...

Epilog je poznat - Farani su stigli do šokantnog remija (24:24) u „Verdeu”, a poljuljana Roganovićeva selekcija je potom izgubila i u Sumiju 29:24. Sve je kasnije ispravljeno herojskom pobjedom nad Danskom, ali Vasko Ševaljević i drugovi ne žele da ponavljaju takav scenario.

Naime, Crna Gora večeras (20.30) u „Bemax areni” dočekuje apsolutnog autsajdera grupe 8, Kosovo, a Roganović i njegovi igrači se trude da razmišljaju samo o tom meču, a ne o možda i ključnom gostovanju Rumuniji za četiri dana. Uzgred, ni okolnosti to ne dozvoljavaju - zbog epidemioloških i nekih drugih problema, sa spiska je otpalo već osam imena.

- Presrećni smo što smo se skupili poslije duge pauze, prvi put od Evropskog prvenstva. S obzirom na cijelu situaciju, trebalo bi da budemo zadovoljni što se organizovalo ovo okupljanje, dobro je što smo i u ovom sastavu. Imamo kvalitetnu ekipu, dosta momaka na raspolaganju - naglasio je Ševaljević.

Bek francuskog Istra ističe da je svaki start kvalifikacija mnogo bitan i težak.

- Prisjetimo se famoznih Farskih Ostrva, o kojima se i dan-danas priča. Nikoga ne smijemo da potcijenimo. Imamo kvalitet više od Kosova, ali to mora da se dokaže na terenu. Rumunija je to dobra reprezentacija, ali ne znamo u kakvom je sastavu i svakog dana može doći do promjena. Naš princip se ne mijenja - jako i do kraja protiv svih, pa da vidimo dokle možemo da doguramo - naglasio je 32-godišnji Kotoranin.

Među igračima na koje računa Roganović za ovaj dvomeč na startu kvalifikacija za EHF Euro je još jedan momak rođen 1988. godine, ujedno i najstariji u timu - Marko Lasica.

- Konačno se okupljamo, korona nam je napravila ogromnu pauzu. Propustili smo baraž za SP, imali smo velike šanse da se protiv Češke plasiramo u Egipat, ali je ova situacija poremetila cijeli svijet, pa i nas. Nadam se da ćemo odigrati bar utakmicu sa Kosovom, pa da vidimo šta će biti sa gostovanjem Rumuniji.

Iskusni Nikšićanin ne želi da traži alibi u odsustvu mnogo važnih igrača.

- Igrali smo u ovako izmijenjenom sastavu protiv BiH u Tivtu, to je izgledalo jako dobro. Ovo su mladi momci, željni dokazivanja, koji će dati sve od sebe i siguran sam da će sve ispasti dobro. Mislim da nam je remi sa Farskim Ostrvima bio lekcija, dokazaćemo da je to bila samo naša velika greška - poručio je Lasica.

Bonus video: