„Lavovi” u Baja Mareu otvaraju vrata EHF Eura

Rukometaši Crne Gore večeras (17.25 po našem vremenu) gostuju Rumuniji u 2. kolu kvalifikacija

3448 pregleda 8 komentar(a)
Dobro je da nema publike u Baja Mareu: Stevan Vujović, Foto: Stefan Ivanović
Dobro je da nema publike u Baja Mareu: Stevan Vujović, Foto: Stefan Ivanović

Kada su 16. juna saznali imena rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj, i stručni štab i rukometaši Crne Gore su zaokružili 8. novembar kao najvažniji datum.

Taj dan je stigao, sa njim i nevolje od kojih se i strahovalo nakon žrijeba pred sami početak ljeta - muke sa koronavirusom.

Selektor Zoran Roganović zbog karantina i problema sa putovanjima nije mogao da računa na šest igrača za utakmicu sa Kosovom, zbog privatnih razloga je oslobodio obaveza Nebojšu Simića i Miloša Božovića, a onda je pred današnji duel sa Rumunijom u Baja Mareu (17.25 časova) ostao i bez kapitena Vaska Ševaljevića i Rista Vujačića, koje je Istr pozvao da se vrate u Francusku.

Plan je bio da ih zamijene Nebojša Simović i Igor Radojević, koji igraju za rumunsku Dobrođeu sud, ali se na sjeveru Rumunije pojavio samo stameni Cetinjanin. Ni on, međutim, nije mogao da odradi prvi trening sa saigračima iz reprezentacije nakon 10 mjeseci, jer je čekao negativan nalaz na kovid-19. I ostali „lavovi” su juče radili test i u dvorani koja nosi ime slavnog rumunskog trenera Laskara Pane igraće samo ako nisu „zakačili” koronu na putu od Podgorice do Baja Marea.

- Situacija jeste teška, ali bićemo motivisani. Možemo da dobijemo puno sa ovom utakmicom, možda čak i da završimo posao - rekao je Roganović.

Nekadašnji desni bek „lavova” nema lijepe asocijacije na Rumuniju, jer je 2008. bio jedan od tragičara u Oradei, u revanšu baraža za Svjetsko prvenstvo. Vjeruje da će njegovi nasljednici i učenici bolje proći, iako nema nekoliko jako bitnih igrača.

- Problema je mnogo, ne znam da li ih je bilo ikada ovoliko, ni kada sam igrao, ni sad kad sam selektor. Ovi momci su, međutim, pokazali da pružaju najviše kada je najteže, siguran sam da će tako biti i ovog puta. Biće teško, jer je protivnik veoma dobar, namučio je kao gost i Švedsku, pa očekujem jako čvrstu utakmicu. Ključ je da ispoštujemo sve što dogovorimo, ne možemo samo da računamo na motivaciju - poručio je Roganović.

U odsustvu Božovića i Ševaljevića, kao i Boža Anđelića, ključnu ulogu u bekovskoj liniji, uz ljevoruke Vladana Lipovinu i Stefana Čavora, trebalo bi da ima Stevan Vujović.

- Došli smo u Rumuniju sa željom da osvojimo dva boda. Očekuje nas važan meč, znamo da imamo i revanš u Crnoj Gori, ali ne znamo u kakvim ćemo uslovima tada igrati. Sada je prilika da, kada već nema domaćih navijača, pokušamo da pobijedimo u Rumuniji. Sa navijačima u Baja Mareu, koji je jedan od njihovih rukometnih centara, bilo bi mnogo teže - naglasio je 30-godišnji Cetinjanin.

Lijevi bek „lavova” je od 2017. do 2019. igrao za Dobrođeu sud iz Konstance.

- Odlično poznajem rumunske igrače, sa većinom sam igrao ili im bio protivnik. Igraju moderan rukomet, takav stil forsiraju u svim klubovima, imaju jaku odbranu i brzu tranziciju, ali i mi ćemo u odnosu na meč protiv Kosova imati neke druge taktičke varijante. Saglasili smo se sa idejom selektora da probamo nešto novo, mislim da će to biti iznenađenje za protivnika - istakao je igrač ukrajinskog Motora.

Rumunija je u 1. kolu poražena na gostovanju Švedskoj (33:30), mada taj meč nije bio uzbudljiv kako bi se moglo zaključiti po konačnom rezultatu, jer je selekcija „tri krune” više puta imala plus osam.

- Rumunija je dobra reprezentacija, baš dobro igra kod kuće. Ima dosta iskusnih igrača, znaju da igraju zajedno. Ne igraju lijep i lepršav rukomet, ali su znalci. Ključna će biti igra u odbrani i naš borbeni duh, koji uvijek imamo kada igramo za reprezentaciju. Ako pristupimo meču kako bi trebalo i damo sve od sebe, možemo da obradujemo Crnu Goru - rekao je Mirko Radović, desno krilo bitoljskog Eurofarm Pelistera.

Bonus video: