„Lavovi” potonuli u Rumuniji, put do EP postao paklen

Rukometaši Crne Gore ne samo da su izgubili, već su na kraju imali ogromnih minus devet (36:27), pa ih na putu do Mađarske i Slovačke čeka pakao

30013 pregleda 1585 reakcija 140 komentar(a)
Foto: RSCG
Foto: RSCG

Bez devet igrača, od kojih bi trojica bili u startnoj postavi, rukometaši Crne Gore su bili primorani da idu na noge Rumuniji, u možda i ključnom meču za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Nažalost, ne samo da su izgubili, već su na kraju imali ogromnih minus devet (36:27), pa ih na putu do Mađarske i Slovačke čeka pakao.

Ako neko ne kiksa protiv Kosova, „lavovi” će 2. maja 2021. na svom terenu morati da savladaju Rumune ubjedljivije nego što su izgubili da bi ih pretekli na 2. mjestu grupe 8, ili da iznenade favorita Švedsku u januarskom dvomeču.

U suprotnom, ostala bi „tanka” nada da je moguće da se tim Zorana Roganovića kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije domogne petog uzastopnog učešća na kontinentalnim šampionatima.

Momci u zelenim dresovima su dobro otvorili meč. Taktičko iznenađenje koje su spominjali Roganović i igrači bio je napad sedam na šest, sa dva pivota - Nemanjom Grbovićem i Nebojšom Simovićem.

To je dalo rezultat, jer se Rumuni nisu snašli ni u odbrani, ni u napadu protiv zone 5-1, pa je takav bio i rezultat nakon osam minuta - 5:1 za Crnu Goru.

Nažalost, brzo su počele greške, pa je golman Jonuc Janku dao dva gola za preokret na 7:6 u 14. minutu.

Roganović je uzeo tajm-aut, Marko Lasica i Miloš Vujović pogađali za 8:7, ali to nije bio kraj, već samo početak nevolja. Rumuni su iz kontri i još jednim pogotkom u praznu mrežu stalno povećavali razliku do 16:11 u 28. minutu.

Vladan Lipovina i Mirko Radović su iz kontri smanjili do poluvremena, da bi Stevan Vujović na početku nastavka pogodio za 16:14.

Ubrzo je i Aleksandar Glendža bio precizan za novih minus dva (17:15), ali to je bilo sve. Desno krilo Gabrijel Bužor je trčao kontre kao na treningu, da bi na isti način pogodio i njegov kolega sa suprotne strane terena, Andrej Negru, za rekordnih plus devet (32:23) na osam minuta do kraja.

Znalo se ko će pobijediti, do kraja je jedini cilj bio da se izbori što podnošljiviji poraz, da se dođe do dostižnog minusa. To, međutim, nije dopuštao Janku, koji je odbranio dva zicera Milošu Vujoviću i natjerao njegovog prezimenjaka Filipa da promaši sedmerac.

Sa ta tri gola, možda bi evropska smotra rukometa djelovala znatno bliže nego sada.

Janku je na kraju imao 12 odbrana, a Goran Anđelić i Jagoš Braunović zajedno pet. Sve bi, vjerovatno, bilo drugačije da je Nebojša Simić bio u Baja Mareu i mogao da sjajnim paradama podiže samopouzdanje saigračima, kao Janku svojima.

To bi vjerovatno radio i Mile Mijušković, ali sada nema nazad. Prva šansa za povratak na pravi kolosjek je 6. januara protiv Švedske u Crnoj Gori i tri dana kasnije u Skandinaviji. I jedan bod bi bio dovoljan...

RUMUNIJA - CRNA GORA 36:27 (16:13)

Baja Mare - Dvorana „Laskar Pana”. Igrano bez prisustva publike. Sudije: Horvat i Marton (Mađarska). Sedmerci: Rumunija 3 (3), Crna Gora 1 (0). Isključenja: Rumunija 4, Crna Gora 6 minuta.

Rumunija: JANKU 2 (11 odbrana), Popesku, Gica 6, Rakocea, SADOVEAK 3, Sas, BUŽOR 8, Dedu 1, NEGRU 6 (3), ČEPREGI, FENIĆI 1, Buzle 1, Kabuc 5, Fotake, DUMITRU 1, Talmajer 1.

Crna Gora: Braunović (dvije odbrane), Anđelić (tri odbrane), F. Vujović 1, GLENDŽA 2, Bakić, ČAVOR 1, Čepić 2, Radović 1, M. VUJOVIĆ 4, Kaluđerović 1, SIMOVIĆ, S. VUJOVIĆ 6, LASICA 4, GRBOVIĆ 3, Lipovina 2.

Bonus video: