Jauković: Uklapamo se u novi sistem, želimo da se borimo; Pletikosić: Moramo biti jedna uz drugu

Planirano je da reprezentacija u Podgorici trenira do 2. decembra i puta za Herning, koji je domaćin grupe A, u kojoj će rivali pored Francuske, biti domaćin Danska i Slovenija

9335 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović
Foto: Stefan Ivanović

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore u Podgorici se priprema za Evropsko prvenstvo u Danskoj, koje će otvoriti 4. decembra duelom protiv aktuelnog šampiona Starog kontinenta – Francuske.

Novo selektoru, Kimu Rasmusenu od prvog dana na raspolaganju je 19 igračica, koje konkurišu za mjesto u timu.

"Lavice" se navikavaju na novi sistem rada, a i pored izostanka nekoliko važnih igračica u odnosu na posljednje veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo u Japanu u decembru prošle godine, vjeruju da će biti spremne za izazov u Danskoj.

"Dobili smo novog selektora samo nekoliko dana prije okupljanja, ali već imamo to iskustvo od prije tri godine, kada je Johanson preuzeo klupu od Adžića. Već se uklapamo u novi sistem, nemamo mnogo vremena da promijenimo neke stvari, ali selektor Rasmusen pokušava da nas upozna na najbolji način. Nakon toga se okrećemo i analizi prvog protivnika na prvenstvu, a to je Francuska. Suvišno je trošiti riječi o protivnicima u Herningu. Francuska i Danska su sjajne reprezentacije, a Slovenija dolazi u najjačem sastavu, po prvi put su ovako jake. Ali idemo utakmicu po utakmicu, želimo da se borimo i vidjećemo za što će to biti dovoljno. Na ovo prvenstvo ne gledamo kao na pripreme za olimpijski kvalifikacioni turnir, iako je to najvažnije takmičenje za nas u narednom periodu. Nedostaju nam četiri igračice iz prve postave sa prvenstva svijeta u Japanu prošle godine, ali ovo je najbolje što imamo i znam da će svaka djevojka dati maksimum", kazala je lijevi bek francuskog Bresta Đurđina Jauković.

Među 19 igračica koje konkurišu za mjesto u timu na predstojećem prventsvu je samo jedna debitantkinja – srednji bek slovenačkog Krima Matea Pletikosić.

"Srećna sam što sam tu, imamo novog selektora, sve je novo, ali spremamo se za nešto veliko. Imamo tešku grupu i znamo da će biti teško, ali ako budemo tim i damo sve od sebe, vjerujem da imamo šansu. Nema nekoliko važnih igračica, pri čemu će posebno teško biti nadoknaditi odsustvo Milene Raičević, to je veliki minus, ali moramo biti jedna uz drugu, da pokažemo da smo ekipa i nadam se plasmanu u drugu fazu. Imamo odlična krila i to će biti naši glavni aduti u Danskoj. Moramo da igramo na Jovanku i Majdu, one su iskusne i treba da se oslonimo na njih. Vjerujem da će to donijeti uspjeh", kazala je Pletikosić.

Planirano je da reprezentacija u Podgorici trenira do 2. decembra i puta za Herning, koji je domaćin grupe A, u kojoj će rivali pored Francuske, biti domaćin Danska i Slovenija.

Plasman u glavnu rundu izboriće tri prvoplasirane selekcije.

Bonus video: