Najteži test na startu: Šampion testira nove "lavice"

Početkom oktobra na prijateljskom meču u okviru turnira "Zlatna liga", Francuskinje su deklasirale "lavice" - 30:13

3811 pregleda 1 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore na treningu u Herningu, Foto: RSCG
Rukometašice Crne Gore na treningu u Herningu, Foto: RSCG

Ženska rukometna reprezentacija u petak (18.15) igra protiv Francuske u prvom kolu grupe A na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

„Lavice“ su u srijedu doputovale u Herning, gdje će igrati utakmice grupne faze, odradile testiranja na koronavirus, a nakon što su sve igračice i stručni štab dobili negativne rezultate, mogli su u potpunosti da se okrenu pripremi duela protiv aktuelnog šampiona Starog kontinenta.

"Iako je Francuska sjajna ekipa, svakako da imaju mana i slabih tačaka. Njihova prednost je što su dugo zajedno i u istom sistemu. Suvišno je trošiti riječi o njihovim igračicama, igraju kolektivno i tranzicija je možda i njihovo najjače oružje. Najviše golova postižu iz tranzicije i to je ono što moramo da zaustavimo", rekla je Đurđina Jauković.

Početkom oktobra na prijateljskom meču u okviru turnira "Zlatna liga", Francuskinje su deklasirale "lavice" - 30:13.

"U tom duelu vraćanje u odbranu je bilo loše i to su one kažnjavale golovima iz tranzicije. Moramo da obratimo pažnju na napad, da idemo na gol, ali i da budemo odgovorne, da poštujemo dogovor, jer ako krenemo sa tehničkim greškama, one to kažnjavaju. Francuska je bez Pino, upitna je i Lakraber, ali one na svakoj poziciji po dvije-tri vrhunske igračice, u rezervi imaju čak četiri igračice, tako da njima neće biti problem da se uklope u sistem", kazala je Jauković, igračica francuskog Bresta.

"Jak protivnik očekuje nas već na startu prvenstva, ali znamo ih dobro i analizirale detaljno. Daćemo sve od sebe da izvučemo najbolje iz nas, nedostaje nam dosta igračica, ali tu su mlade snage. Imamo motiva jer treba da dokažemo da se na nas u budućnosti može računati. Odbrana je kao i uvijek naš glavni adut, po čemu smo među najboljima u svijetu. Takođe, svjesne smo da samo kao tim možemo do dobrog rezultata. Imamo dobru kombinaciju mlađih i iskusnijih igračica, vjerujem da to može dati željeni rezultat", kazala je Dijana Mugoša.

Ovo će biti čak osmi duel Crne Gore i Francuske na velikim takmičenjima, a naš tim je dobio samo jedan, doduše najvažniji meč - u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Londonu, golom Katarine Bulatović iz sedmerca na isteku vremena za 23:22.

U grupi Crne Gore su i domaćin Danska i Slovenija, sa kojima "lavice" igraju u nedjelju, odnosno u utorak.

Tri reprezentacije plasiraće se u drugu fazu.

Bonus video: