Danska - zemlja rukometa

Decembar i januar su u Norveškoj, Švedskoj, a pogotovo Danskoj, rezervisani za rukomet

6576 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorske rukometašice sjutra u 18.15 igraju sa Francuskom, Foto: Jure Erzen/kolektiff
Crnogorske rukometašice sjutra u 18.15 igraju sa Francuskom, Foto: Jure Erzen/kolektiff

Kada je Norveška odustala od koorganizacije Evropskog prvenstva za rukometašice zbog striktnih korona pravila u toj zemlji, Rukometni savez Danske je učinio sve da sam bude domaćin.

Nije tajna da je u igri i veliki novac, jer su televizije sa sjevera Evrope izdvojile ogromna sredstva za prava prenosa, ali je u pitanju i tradicija.

Decembar i januar su u Norveškoj, Švedskoj, a pogotovo Danskoj, rezervisani za rukomet.

Zato i ne čudi što su juče na programu „TV2 sport“ bile reprize velikih uspjeha muške reprezentacije - nezaboravno finale Svjetskog prvenstva 2011. i poraz od Francuske nakon produžetaka, te pobjede nad Španijom u polufinalu i Srbijom u finalu EHF Eura 2012. u Srbiji.

Crna Gora sjutra otvara Evropsko prvenstvu duelom protiv veleslile - Francuske (18.15), u grupi je i domaćin Danska (protiv njih igramo u nedjelju), a možda i najveća šansa za prolazak u glavnu fazu, što je cilj „lavica”, biće duel sa Slovenijom u posljednjem kolu grupe A.

"Mislim da bi trebalo da idemo po redu. Prvo igramo sa Francuskom, pa sa Danskom, a kad dođe vrijeme za Sloveniju pričaćemo o tome", kaže Jelena Despotović.

Danska neće moći da računa na huk navijača u „Jiske bank boksenu”, a više nije moćna kao nekada i možda će meč sa njom takođe biti prilika za Crnu Goru.

"Znamo i Dansku i Sloveniju, ali ne mogu ništa unaprijed da kažem, osim da ćemo se truditi da krajnji ishod bude u našu korist. Svaka ekipa je u skoro istoj ili sličnoj situaciji, jako je teško u ovakvim uslovima se spremati. Moramo sa tim da se borimo i izborimo, a nadam se da će nam sva ova situacija sa koronavirusom u neku ruku i pomoći", istakla je Ema Ramusović.

Srpkinje konačno negativne, derbi dana Rusija - Španija

Pravu pometnju izazvalo je nekoliko pozitivnih testova na PCR testiranju rukometašica Srbije prije nekoliko dana.

Zbog toga je odlazak u Dansku, planiran za utorak, pomjeren kako bi se odradilo novo testiranje. Na njima su sve igračice i članovi srtručnog štaba bili negativni, pa će danas doputovati u Dansku. I njih, naravno, čeka nova PCR runda u Bilundu...

Šampionat Evrope, 14. po redu, počinje danas utakmicama u grupama B i D.

Derbi igraju vicešampion Evrope Rusija i srebrna selekcija sa Svjetskog prvenstva u Japanu, Španija. Obje selekcije će biti značajno oslabljene, jer Ambros Martin svojim sunarodnicama ne može da suprotstavi Anu Vjahirevu, Anu Senj i Jelenu Mihajljičenko, a njegov kolega Karlos Viver ne može da računa na Aleksandrinu Kabral-Barbosu.

"U Dansku smo došli bez ijedne prijateljske utakmice, ali želimo da pobijedimo svakoga ovdje", rekla je Vladljona Bobrovnjikova, lijevi bek Rusije.

Kristina Neagu će u duelu Rumunije i Njemačke postati tek 16. igračica sa 40 nastupa na evropskim prvenstvima, a obje selekcije imaju probleme - zbog koronavirusa su otpale Krina Pintea i Laura Moisa, a selektor Njemica Henk Grener još nije došao u Dansku, jer je pozitivan.

Najveće muke ima Hrvatska - ionako najslabija reprezentacija na EHF Euru ostala je bez igračica iz svog najboljeg kluba, Podravke, a nema ni nekoliko internacionalki zbog teških povreda...

DANAS

GRUPA B

Rusija - Španija (18.15 h)

Švedska - Češka (20.30)

GRUPA D

Rumunija - Njemačka (18.00)

Norveška - Poljska (20.30)

SJUTRA

GRUPA A

Francuska - Crna Gora (18.15)

Danska - Slovenija (20.30)

GRUPA C

Mađarska - Hrvatska (18.15)

Holandija - Srbija (20.30)

Bonus video: