Sa gigantom na otvaranju

U 1. kolu Evropskog prvenstva u Danskoj, rukometašice Crne Gore od 18.15 časova igraju sa aktuelnim prvakom Francuskom, od koje su izgubile po tri meča na svjetskim i kontinentalnim prvenstvima, a pobjeđivale je samo u kvalifikacijama za OI i u četvrtfinalu u Londonu

7700 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore pred jučerašnji trening u hangaru najvećeg sajma u Danskoj, Foto: RSCG
Rukometašice Crne Gore pred jučerašnji trening u hangaru najvećeg sajma u Danskoj, Foto: RSCG

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Na svom prvom velikom takmičenju rukometašice Crne Gore su odmah dokazale da su dio elite jer su savladale šampiona svijeta Rusiju i domaćina Dansku pred prepunim „Jiske bank boksenom”, čime su izborile meč za 5. mjesto na Evropskom prvenstvu sa Francuskom.

Deset godina kasnije, dva tima koja su u međuvremena vodila mnoge velike bitke opet će se sudariti u Herningu, poprištu i tog njihovog prvog duela 18. decembra 2010. Na terenu će večeras (18.15 časova) biti šest igračica iz tog duela - Jovanka Radičević i Majda Mehmedović na jednoj, a Siraba Dembele-Pavlović, Aleksandra Lakrabe, Amandin Lejno i Kleopatre Darlo na drugoj strani.

Obje selekcije su u međuvremenu doživjele zvjezdane trenutke - „lavice” su 2012. osvojile evropsko zlato i olimpijsko srebro, a tim Olivijea Krumbolca bio šampion svijeta 2017. i Starog kontinenta 2018. godine. Francuska je i dalje jedna od najjačih reprezentacija na planeti, favorit je za medalje, dok je Crna Gora u traniziciji - ostala je bez četiri igračice iz startne postave sa Svjetskog prvenstva u Japanu i mora da smisli njihove zamjene iz vrlo male baze, zbog čega večeras prvi put protiv Francuske ulazi sa epitetom potpunog autsajdera.

- Ovo je najbolji tim na svijetu, ima najširi izbor, mnogo igračica. Svakih šest-sedam minuta ulaze nove, mijenjaju se, a igraju s istom energijom i snagom. Biće nam potrebno puno koncentracije da se izborimo sa tim tempom. Moramo da budemo pametni, da vidimo da li možemo malo da usporimo igru, da se ne igra u ritmu koji odgovara Francuskoj - istakao je Kim Rasmusen.

Novi, peti selektor „lavica” nakon treninga u jednom od hangara MCH, najvećeg sajma u Danskoj, priznaje da nije mogao da implementira previše taktičkih iznenađenja za svoj debi.

- Imamo našu igru, zajedno smo sedam dana i nismo mogli da uvedemo previše novih stvari. Postoji nekoliko stvari koje možemo da ubacimo, a najvažnije je kako ćemo podnijeti pritisak koji rival nametne i kakav ćemo naći put do mreže. Nadam se da ćemo naći dobar način, kako bismo se vratili ispred svog gola. Ako budemo postavili odbranu, imamo šansu da igramo sa njima, ali moramo da spriječimo kontre. Zato je najvažnije da sve vrijeme donosimo prave odluke u napadu. Stpljenje će biti ključno.

Na posljednjih nekoliko treninga, 48-godišnji Danac je koristio Jelenu Despotović na poziciji desnog beka.

- Ona je vrlo kvalitetna igračica. Može da igra svugdje i vjerovatno će biti na svim pozicijama tokom ovog šampionata, ali još ne znamo ko će počinjati.

Osim Francuske, rivali u grupi A su i Danska i Slovenija.

- Slovenija ima najjači tim u posljednjih nekoliko godina, sa mnogo iskustva i snage, a Danska je veoma moćna ekipa i igra kući. Ovo je veoma teška grupa, ali idemo meč po meč. Prvo Francuska, potom ćemo se fokusirati na Dansku, a na kraju na Sloveniju i vidjećemo kako će sve ići. Moramo da budemo pametni, da pokažemo pravi stav i donosimo adekvatne odluke. Ako to uradimo i što više puta postavimo odbranu, te ne dozvolimo kontre, imaćemo šansu protiv sva tri tima - jasan je Rasmusen.

Kada je angažovan danski stručnjak, iz RSCG je rečeno da je glavni cilj plasman na Olimpijske igre. Prolazak u glavnu fazu Evropskog prvenstva donio bi Rasmusenu još minimum tri utakmice i sedam dana sa ekipom pred martovske kvalifikacije u Podgorici, ali on ne razmišlja o tome.

- Glavni cilj je da odigramo dobru utakmicu protiv Francuske i da nakon toga nastavimo. Izvinite, ali ja tako mislim i na to gledam.

Lijevo krilo Podravke Dijana Mugoša je svjesna snage Francuske, ali ne pomišlja na predaju.

- Daćemo sve od sebe da izvučemo ono najbolje iz nas. Fali nam dosta igračica, ali tu su mlade snage, to je dovoljan motiv da se dokažemo i potvrdimo da sjutra na nas može dosta da se računa. Naš adut može da bude odbrana, za koju i naš selektor kaže da je jedna od najboljih na svijetu. Samo kao tim možemo nešto da uradimo. Imamo dosta iskusnih igračica, mislim da mi mlađe i one starije možemo da budemo dobar miks - naglasila je 25-godišnja Podgoričanka.

Jauković: Francuskinje „žive” za kontre

Osim iskusnih krila, koja su se sa Francuskinjama sudarile na po tri evropska i svjetska prvenstva, u kvalifikacijama za Olimpijske igre (pobjeda u Lionu 22:20) i u četvrtfinalu u Londonu 2012. (23:22), Krumbolcov sastav najbolje poznaje Đurđina Jauković, koja od ove sezone igra za Brest.

- Glupo je trošiti riječi i govoriti o kakvim se igračicama radi, ali i one imaju dosta mana. Igraju kolektivno, najjače oružje im je tranzicija, iz koje postižu najviše golova. To prvo moramo da zaustavimo, a nadam se da će poziciona odbrana biti kao na Zlatnoj ligi. Tada nam je vraćanje bilo loše, što su Francuskinje kažnjavale - ističe 23-godišnja Nikšićanka.

Na tom turniru u Danskoj, Crna Gora je bila nemoćna i od večerašnjeg rivala izgubila čak 29:13. Doduše, ekipa je bila u lošem stanju nakon što je većina igračica preležala koronavirus, što se osjetilo u igri.

- Najviše smo pažnje obratile na tehničke greške, jer su zbog njih Francuskinje napravile razliku. Trebalo bi da se prisjećamo dobrih stvari i da obratimo pažnju na napad. Moramo da idemo na gol, ali i da budemo odgovorne, da poštujemo sistem. Ako krenemo sa tehničkim greškama, Francuska to ne prašta, bukvalno „živi” za te stvari.

Parovi

Danas

GRUPA A

Francuska - Crna Gora (18.15 h)

Danska - Slovenija (20.30)

GRUPA C

Mađarska - Hrvatska (18.15)

Holandija - Srbija (20.30)

Bonus video: