Crna Gora - Danska: Bočni udari za domaćina

Rukometašice Crne Gore večeras (20.30) igraju sa domaćinom 14. Evropskog prvenstva. Bojana Popović, koja u Danskoj ima status velike zvijezde, otkriva gdje je rival „najtanji”

4239 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Anze Malovrh / kolektiff
Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Poslije jednog, pred „lavicama” je na 14. Evropskom prvenstvu novi velikan svjetskog rukometa, kroz istoriju još uspješniji od Francuske - Crna Gora će se večeras od 20.30 časova sudariti sa Danskom, selekcijom koja na svom terenu traži 14. medalju na velikim takmičenjima.

U zlatno doba danskog rukometa, krajem prošlog vijeka, najveća zvijezda u Danskoj bila je Anja Andersen. Nakon nje, status rukometnog božanstva u XXI vijeku je preuzela Bojana Popović, koja je pet puta osvojila Ligu šampiona sa ovdašnjim klubovima (tri sa Slagelseom, gdje ju je vodila Andersen, dvije sa Viborgom). Zato i ne čudi što danski mediji više traže intervjue sa pomoćnicom Kima Rasmusena, nego sa njim samim.

Iako je prošlo 10 godina otkada je napustila zemlju sa sjevera Evrope, Bojana i dalje odlično poznaje i prati danski rukomet, što je čini idealnom sagovornicom za večerašnji obračun u „Jiske bank boksenu”.

- Danska je u potpuno novom sastavu. Ima dosta mladih igračica, to je visoka ekipa koja forsira čvrstu 6:0 odbranu i oslanja se na šuteve spolja. Kod Danske je uvijek slabo bilo i biće ta zona bočno, tu najslabije brani prostor, između pozicija 1 i te 5 i 6. Znajući to, probaćemo taj dio da napadnemo, a kao i protiv Francuske moraćemo da se držimo striktno napadačkih zadataka, da se tačno zna šta se radi. Danska, kao i Francuska, lakim golovima kažnjava nedisciplinu u napadu i tako pravi razliku - rekla je 41-godišnjakinja koja je nedavno postala šef stručnog štaba Budućnosti.

Crna Gora je na otvaranju EHF Eura vodila 50 minuta protiv aktuelnog prvaka, ali je na kraju ipak izgubila 24:23.

- Očekivali smo drugačiju odbranu Francuske, jer je posljednji put odigrala duboku zonu, sa malo većim pokrivanjem Đurđine Jauković. Poenta je bila da u napadu održimo fokus, spuštamo što više lopti da bismo ih poremetili, da nađemo slabije karike i da ih napadamo. Napad je funkcionisao tokom čitave utakmice na visokom nivou, zahvaljujući njemu smo uspjeli da vodimo kroz čitav meč. To je onemogućilo Francuskinje da se razigraju i lakim golovima prave razliku, na šta su navikle protiv nas. Odbrana je očekivano bila na visokom nivou u postavci šest na šest, dobra energija se prenosila i u napad. Nismo uspjeli da izvučemo pobjedu, jer smo u bitnom periodu utakmice promašivali važne zicere, penale, na kraju su i protivnice bile odmornije i fokusiranije.

Popovićeva smatra da odbrana može da bude još bolja nego na prvoj utakmici.

- Dankinje nam još više odgovaraju, jer su nam lakše za čuvanje nego Francuskinje, koje su agilnije i brže. Nadam se da će sreća biti na našoj strani, da ćemo u bitnim momentima popraviti realizaciju, koja nije bila na nivou protiv Francuske u posljednjih 15 minuta, kako bismo napravili veliko iznenađenje.

Na prvoj utakmici Jaukovićeva i Jelena Despotović su igrale gotovo bez zamjene. Igračica Debrecina je na terenu provela 56 minuta i 45 sekundi, i to je najviše igrala na desnoj strani, iako je lijevi bek, dok je 23-godišnja Nikšićanka, ne računajući dva isključenja, van terena bila svega 69 sekundi.

- Biće rotacija. Francuska je bila specifična, pa je tako moralo, ali naravno da Jelena mora još više da se iskoristi na lijevom beku. To će sigurno protiv Danske jednostavnije biti da se uradi. Đina mora da dobije pauzu, jer je na ovakvom prvenstvu teško igrati u dva dana dvije jake utakmice po 60 minuta. Probaćemo da u rotaciju uključimo Andreu Klikovac i Nikolinu Vukčević, da pokriju te pozicije u odbrani, da bi Đina mogla da dobije pauzu koja joj je neophodna - zaključila je Popovićeva.

Bobana Klikovac: Ne možemo da trčimo sa Dankinjama

Jedno od najprijatnijih iznenađenja utakmice sa Francuskom je Bobana Klikovac. Djevojka koja je sa Krajovom osvojila EHF kup 2018. godine je konačno dobila pravu šansu u reprezentaciji i pokazala da na nju mora ozbiljno da se računa.

- Emocije su mi pomiješane poslije prespavane noći. Rekla bih da su djevojke zadovoljne, trener i svi zbog načina na koji smo se borile protiv aktuelnog šampiona. Vodile smo, bile dominantne, ali u posljednjih 10-15 minuta možda je iskustvo odlučilo, mada smo se i umorile, pa nam je fokus pao. Ta utakmica bi trebalo da nas podigne, jer smo odigrale odbranu na nivou. Moramo da budemo srećne i ponosne, ovo je velika stvar za nas, bez obzira na to što smo doživjele poraz - rekla je 25-godišnja pivotkinja.

Crna Gora će protiv domaćina pokušati da upiše prve bodove na Evropskom prvenstvu.

- Dankinje mnogo trče, imaju jaku odbranu, dobra krila, odličnu bekovsku postavu. Moramo da odigramo jaku odbranu, a iz nje idu i laki golovi. Ne možemo mi da trčimo sa njima, niti da ih pretrčimo, ali ako budemo fokusirane 60 minuta možemo do pobjede. I te kako imamo šansu - zaključila je Bobana Klikovac.

Grbićeva: Zna se ko ima najbolji tandem krila

Pred jednu od najizazovnijih sezona u istoriji sporta, Milena Raičević je ostala u drugom stanju. Time su možda i ranije nego što se očekivalo u prvi plan morale da iskoče njene nasljednice na poziciji srednjeg beka - Itana Grbić i Matea Pletikosić, ali su obje protiv Francuske dokazale da na njih može da se računa.

- Moramo da budemo zadovoljne izdanjem protiv prvaka Evrope, a zaslužile smo makad bod, ako ne i pobjedu. Tokom čitave utakmice smo bile bolje i kontrolisale tempo, ali pred kraj su presudili veća rotacija i iskustvo Francuskinja - istakla je Grbićeva.

Protiv Danske će biti potrebno da fokus bude na nivou od početka do posljednje sirene.

- Imaju jednu od najboljih golmanki svijeta, Sandru Toft. Moramo da budemo skoncentrisane u realizaciji, jer smo protiv Francuske promašile dosta zicera. Na Ane-Mete Hansen iz Đera mora da se obrati posebna pažnja, a tu su i vrlo brza krila. Mi, naravno, imamo najbolji tandem krila na svijetu, ali su i njihova dobra, traže loptu svih 60 minuta. Moramo da zaustavimo njihove kontre i natjeramo ih da napadaju našu 6:0 odbranu - zaključila je Grbićeva.

Bonus video: