Crna Gora - Slovenija: „Rat” za glavnu fazu

Rukometašice Crne Gore večeras (18.15 časova) protiv Slovenije igraju ključni meč za plasman među 12 najboljih ekipa Evrope, selektor Kim Rasmusen slikovito najavio obračun

3648 pregleda 3 komentar(a)
Šansa da dobije još tri utakmice za uigravanje za olimpijske kvalifikacije: Kim Rasmusen, Foto: Uroš Hočevar/kolektiff
Šansa da dobije još tri utakmice za uigravanje za olimpijske kvalifikacije: Kim Rasmusen, Foto: Uroš Hočevar/kolektiff

Pred odlazak u Dansku, 8. decembar je zacrtan kao Dan D i obračun sa Slovenijom za plasman u glavnu fazu Evropskog prvenstva.

Nakon prva dva kola, selekcije iz ex-YU su na nuli i moraće u međusobnom okršaju, večeras od 18.15 časova, da odluče ko će na megdane Rusiji, Švedskoj i Španiji.

Pobjeda i remi vode „lavice” u glavnu fazu, donose Kimu Rasmusenu još tri jake utakmice da uigrava i dodatno upozna ekipu pred najvažniju stvar u petogodišnjem ciklusu, kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, dok bi poraz značio eliminaciju.

- Ovo će biti potpuno drugačija utakmica nego dosadašnje za obje selekcije. Dva tima se odlično poznaju, praktično su iz iste kulture, to će biti „rat”. Takve utakmice volimo da igramo. Imamo dobru šansu, ali moramo da napravimo iskorak u nekim segmentima igre. Siguran sam da će djevojke biti spremne, da će pružiti maksimum i to je ono što tražim od njih - rekao je Rasmusen.

Crna Gora je oduševila na otvaranju EHF Eura, vodila sve do 52. minuta protiv branioca titule Francuske, a onda protiv Danske „nestala” sa terena i od 35. do 53. minuta čekala na 14. gol.

- Promašivali smo zicere, od tog trenutka se sve srušilo. Odstupili smo od plana. Bili smo veoma umorni, a Danska je nastavila da nas pritiska, pogotovo kada smo počeli da igramo individualno. Moramo da nađemo odgovor zašto smo pali toliko duboko i nismo dali gol 17 minuta. Da vidimo da li je razlog bio fizički, psihički ili kombinacija oba - naglasio je Rasmusen.

Protiv Dankinja je nedostajalo šuteva sa devet metara. Đurđina Jauković je u uvodnim minutima dva puta pogodila stativu, jednom gađala tik pored nje i nakon toga više nije pokušavala, a domaće su to iskoristile, povukle se na šest metara i zatvorile saradnju sa pivotkinjama.

- To je veliki problem, jer protivnička odbrana postaje sve kompaktnija. Nismo bili strpljivi, probali smo da napadnemo u prvoj ili drugoj šansi, a to su Dankinje kažnjavale, uhvatile mnogo lopti upućenih ka crti i trčale kontre. Potrebne su nam odbrane golmanki, šutevi bekova sa devet metara, a moramo i da realizujemo zicere. Možemo da promašimo nekoliko, ali kada je toga previše, onda je nemoguće ostvariti pobjedu. Ali, u odbranu djevojaka moram da kažem da smo igrali protiv dvije selekcije koje su među četiri najbolje na ovom prvenstvu, vjerovatno i među tri.

Peti selektor „lavica” nije želio da otkriva koje su mane Slovenije.

- Moramo da zaustavimo njihove snažne tačke u igri i da se držimo plana, da igramo svoju igru i u odbrani i u napadu. Ne smijemo da igramo kao dva različita tima kad doživimo prvi nokdaun - jasan je Rasmusen.

Krila su snaga Crne Gore, a slabost Slovenije i to bi trebalo da se iskoristi.

- Slovenija ima mnogo jaku bekovsku liniju, od Stanko, Gros, naše Barbare Lazović i Omoregi. Dobro sarađuju, a i golmanke su izuzetno kvalitetne. Krila su im najslabija karika, te saradnja sa pivotom. Na bekove moramo da obratimo najveću pažnju i postavimo „zid” pred našim golom. Tu vidim našu šansu - naglasila je Majda Mehmedović.

Iskusna Baranka je ubijeđena da neuspjeh u duelu sa Danskom neće ostaviti traga na ekipi.

- Poslije svakog poraza je teško, ali mi sportisti smo navikli da to zaboravimo i da „spremimo” glave za naredni meč. Ne smijemo da ostanemo u prošlosti i razmišljamo o Danskoj, već moramo da okrenemo misli ka Sloveniji.

13. put igraće Crna Gora i Slovenija, „lavice” vode 8:4 u pobjedama. Tu je bilo prijateljskih i mečeva na Mediteranskim igrama, a zvaničnih je bilo četiri i sve je dobila Crna Gora - prvi u novembru 2008. u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (32:22), potom u kvalifikacijama za EP 2016. u Švedskoj (22:20 i 24:22), kao i na prethodnom EHF Euru (36:32)

Moramo da budemo strpljive u napadu i šansa će se pojaviti

Mehmedovićeva napominje da je i Crnoj Gori i Sloveniji bilo teško da igraju protiv Francuske i Danske, za koje smatra da su uz Norvešku i Rusiju trenutno najbolje reprezentacije.

- Slovenke su mogle mnogo bolje u prva dva meča, ali možda su i one razmišljale kao i mi - da će naš međusobni duel biti odlučujući za prolaz. Sa novim selektorom smo pokušale da sprovedemo neke nove stvari u igri, potrebno je vrijeme da sve to slegne. Drago mi je što smo protiv odličnih selekcija u prva dva meča pokazale i pozitivne, ali i loše stvari u igri na koje moramo da obratimo pažnju - kaže Majda Mehmedović.

Od napada će mnogo zavisiti.

- Napad je bio jako dobar, izuzev u 2. poluvremenu protiv Danske. Moramo da nastavimo da igramo široko, da ne završavamo ishitrenim šutevima. Odbrana Slovenije nije kvalitetna kao što je Danske i Francuske, tako da samo moramo da budemo strpljive i šansa će se sigurno pojaviti.

Bonus video: