Ponosno na Rusiju

Na otvaranju glavne faze 14. Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore večeras (18.15 časova) igraju protiv jednog od favorita za zlato

21714 pregleda 135 reakcija 28 komentar(a)
Jovanka Radičević, Foto: Anže Malovrh/kolektiff
Jovanka Radičević, Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Cilj je ispunjen, sve u glavnoj fazi je bonus za rukometašice Crne Gore, šansa za uigravanje pred olimpijski kvalifikacioni turnir u martu u Podgorici. Poslije duela sa vrhunskim reprezentacijama Francuskom i Danskom i više nego dobrih 85 minuta, kao i pobjede nad Slovenijom vrijedne plasmana u narednu rundu, „lavice” čeka možda i najveći izazov u svjetskom rukometu - obračun sa Rusijom, večeras (18.15) u Herningu.

Od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, kada je tim Jevgenija Trefilova iznenadio i osvojio zlato, „zbornaja” traži novu titulu. Temperamentni stručnjak je bio blizu prije dvije godine, ali je u finalu EHF Eura u Parizu poražen od Francuske, nakon čega je doveden Ambros Martin.

Španac koji je sa Đerom četiri puta bio osvajač Lige šampiona je propustio idealnu priliku na Svjetskom prvenstvu u Japanu, kada su gotovo svi velikani bili oslabljeni. Uzeo je „samo” bronzu, zbog čega je u Danskoj pod velikim pritiskom, iako ne može da računa na trenutno ponajbolju rukometašicu svijetu Anu Vjahirevu i ključnu kariku u odbrani, Anu Senj.

I organizatori čine sve da poremete Rusiju - naprasno su, u toku noći, promijenili raspored i u 24 časa joj „ugurali“ duele sa Crnom Gorom i Francuskom, a onda nakon tri dana pauze i meč odluke sa Danskom. Ali, da bi nastavila put ka tituli, prvo mora da dobije tim Kima Rasmusena, koji se, sigurno, neće predati bez borbe.

- Rusija je izvanredan protivnik, na svim pozicijama ima vrhunske igračice. Nije došla Vjahireva, ali to ne predstavlja nikakav problem, vidjele smo da ekipa igra na vrhunskom nivou. Vjerujem da možemo da se borimo, a mislim da je u duelima protiv Francuske i Danske presudila samo duža klupa protivnika. To je prednost svim našim rivalima u glavnoj fazi - naglasila je Jovanka Radičević.

Na svoja četiri dosadašnja prvenstva Evrope, kapitenka „lavica” je osvajala zlato, četvrto, 6. i 9. mjesto. Sada je uspjeh bio da se uopšte i dođe među 12 najboljih selekcija na kontinentu, jer je ekipa oslabljena, a Slovenija je bila jača nego 2018, kada je uz muke poražena 36:32.

- Bilo je veoma teško, ali znale smo da nam je želja da idemo u glavnu fazu i to smo uspjele. Ponosna sam, nismo bile kompletne, bilo je dosta otežavajućih okolnosti sa povredama, ali i radosnim vijestima kod nekih igračica. Ova generacija može još mnogo da pruži, a žao mi je što protiv Francuske nismo osvojile makar bod, jer smo igrale veoma dobro. Posljednja utakmica je pokazala naš karakter, volju, srce i šta za nas znači dres sa državnim grbom. Kada dođe takva utakmica, nije važna ni taktika, već se igra srcem i to smo i pokazale. Imale smo pad u igri, cilj je ostvaren i moramo da budemo srećne i ponosne.

Tri nove utakmice, večeras sa Rusijom, u nedjelju protiv Švedske i potom u utorak sa Španijom, biće sjajne za uigravanje i upoznavanje sa novim selektorom.

- I prije prvenstva je cilj bio da prođemo grupu, da bismo imale još tri utakmice i što bolje se uigrale za ono što nas očekuje u martu. Utakmice protiv Rusije, Švedske i Španije ne može da zamijeni nijedan trening, ovoj generaciji je potrebno da sazrijeva kroz takve duele pred taj turnir. Neće ni tada ništa biti nimalo lako i jednostavno, a vjerujem da ćemo sada svaki duel iskoristiti na najbolji način, bez obzira na krajnji rezultat - zaključila je Radičevićeva.

Ramusovićeva: Samo mogu da obećam veliku borbu

U duelu sa Slovenijom Jovanka Radičević je sve vrijeme bila na terenu, Majda Mehmedović je izašla samo na 25 sekundi, a među još četiri igračice koje su na terenu bile preko 50 minuta je Ema Ramusović, koja je svjesna da će umor biti problem „lavicama“ u glavnoj fazi.

- Ponosna sam na ekipu i srećna zbog pobjede protiv Slovenije, koja nam puno znači. Imale smo osam golova prednosti, koja se svela na samo jedan, ali srećne smo zbog pobjede i prolaza u drugu fazu. Bilo je oscilacija na sva tri meča, razlog možda leži u tome da imamo nešto manju rotaciju. Svi protivnici u glavnoj rundi su pokriveni na svim pozicijama, imaju dugu klupu, tako da mogu da obećam samo veliku borbu i zalaganje - istakla je 24-godišnja pivotkinja.

Stamena Beranka igra odlično na ovom prvenstvu, a veću minutažu je dobila i zbog odsustva Tatjane Brnović, koja je morala da operiše rame.

- Jako mi je žao što Tanja nije tu, ali sam srećna zbog svoje minutaže. Potrudila sam da je iskoristim u oba pravca, nadam se da ću nastaviti u ovom ritmu.

Pletikosićeva: Da ponovimo izdanje protiv Francuske

Spletom okolnosti, Matea Pletikosić nije debitovala za Crnu Goru na turnira Zlatne lige, a malo je nedostajalo da ne nastupi i na Evropskom prvenstvu zbog problema sa papirologijom. Srećom, sve je završeno na vrijeme, pa je 22-godišnjakinja iz Sinja dala doprinos plasmanu u glavnu fazu.

- Srećna sam i zahvalna čitavom timu što smo dale sve od sebe da pobijedimo Sloveniju. Žao mi je što protiv Francuske nismo iskoristile neke zicere da pobijedimo, jer se rival prikazao u nešto lošijem izdanju. Idemo dalje i okrećemo se novim protivnicima. Biće teško, igramo protiv izuzetno jakih protivnika, ali nadam se da im možemo parirati sa našom energijom i željom. Trebalo bi da ponovimo igru iz duela protiv Francuske, uz malo veći fokus, ili izdanje iz prvog poluvremena meča protiv Danske i možemo da igramo sa svima - istakla je Pletikosićeva.

Mladi srednji bek je svjestan koliko je Rusija jaka selekcija.

- Težak rival, ali moramo da igramo jako. Nedostaje Vjahireva, jedna od najboljih igračica svijeta, ali Rusija ima dugu klupu. Dovoljno je da jedna igračica bude 10-ak minuta na terenu, da imaju svježinu, pa da njihov kvalitet dođe do izražaja.

Bonus video: