"Lavice" bez sreće: Sad počinje uigravanje za Tokio

Crnogorske rukometašice izgubile šanse da produže boravak u Danskoj, pa će na dvije posljednje utakmice, sjutra protiv Švedske i u utorak sa Španijom, tražiti igru za olimpijski kvalifikacioni turnir u martu u Podgorici

16904 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Jure Erzen/kolektiff
Foto: Jure Erzen/kolektiff

Četiri utakmice na Evropskom prvenstvu, samo jedna pobjeda. Prethodnih godina takav rezultat bi bio razlog za kritike, ali ovog puta rukometašicama Crne Gore nema šta da se zamjeri.

Tim Kima Rasmusena, u kojem nema četiri igračice iz startne postave sa Svjetskog prvenstva u Japanu prije 12 mjeseci, odigrao je samo jedno loše poluvrijeme, što je Danska kaznila i slavila 28:19.

Sve ostalo bilo je dobro, čak i mnogo iznad očekivanja. Od odličnog izdanja i nesrećnog poraza od aktuelnog prvaka Francuske, preko pobjede nad Slovenijom, do još jednog neuspjeha, ali samo u rezultatskom smislu, protiv Rusije.

Kao i na otvaranju šampionata, „lavice” su i od vicešampiona izgubile istovjetnim rezultatom - 24:23, ali su zaslužile bar bod za fenomenalnu igru. Nije im dato...

- Nisam ni spavala poslije meča. Nisam razočarana, već samo tužna što nam se poslije Francuske desilo isto protiv Rusije. Nismo uzele bar taj zasluženi bod. Ponosna sam na tim. Veoma dobro smo počele, držale se tokom cijelog meča, odigrale dobru odbranu, ali su umor, koncentracija i neki detalji doveli do toga da Rusija pobjedi golom razlike - rekla je Jelena Despotović.

Bek mađarskog Debrecina je proglašen za igračicu utakmice. Dala je sedam golova iz osam šuteva, a jedini promašaj je imala u 55. minutu, kada ju je gurnula Vladljona Bobrovnjikova. Očekivala je sedmerac, nije dobila ništa, a njen pogled prema srpskim sudijama je govorio sve. Poslije (ne)prespavane noći, nije htjela da previše potencira suđenje.

- Nisam gledala utakmicu, ali je moj osjećaj na terenu bio da bi rezultat bio u našu korist da su neke odluke bile drugačije. Ostalo ne bih komentarisala.

Crna Gora do kraja Evropskog prvenstva igra sa Švedskom u nedjelju i Španijom u utorak, a te utakmice poslužiće za uigravanje za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, čiji je domaćin u martu Podgorica.

- Nikako da na početku šampionata izbjegnemo Rusiju, Francusku i Dansku, sve selekcije koje se bore za medalju. Ali, nama svaka od tih utakmica znači, jer je to iskustvo više za ono što nas čeka u martu. Sigurno ćemo i posljednja dva duela na šampionatu iskoristiti na pravi način - naglasila je Despotovićeva.

U odsustvu dva neprikosnovena beka u posljednja dva olimpijska ciklusa, Katarine Bulatović i Milene Raičević, kao i Marine Rajčić i Tatjane Brnović, upravo najmlađa osvajačica evropskog zlata 2012. u Beogradu vuče ekipu na svojim leđima.

- One nam fale i na terenu i van njega, ali bilo je vrijeme da neke od nas preuzmu odgovornost i pokažemo da smo spremne za velike stvari. Uvijek vjerujem u svoj tim, ko god da je tu i ubijeđena sam da ćemo dati sve od sebe - poručila je Despotovićeva.

Itana Grbić naglašava da je Crna Gora protiv Rusije igrala na visokom nivou, zbog čega joj je ovaj poraz teško pao.

- Zaslužile smo dva boda, ali zbog raznih okolnosti nismo došle do njih. Dosta je bilo grešaka, promašenih zicera, nedostatka koncentracije u posljednjim sekundama, ali smo pokazale da možemo da igramo protiv najvećih i najjačih ekipa. Moramo da budemo zadovoljne zbog toga, ali i tužne što nismo došle do pobjede - naglašava 24-godišnja Podgoričanka.

Dueli sa Švedskom i Španijom neće nositi takmičarsku tenziju, jer je za sve tri ekipe polufinale nedostižno, pa će svima poslužiti za uigravanje za olimpijske kvalifikacije. Skandinavke i „ratnice” će imati mnogo lakši zadatak, jer su na istom turniru sa Senegalom i Argentinom, dok će „lavice” tražiti jedno od prva dva mjesta u konkurenciji Norveške, Rumunije i Kazahstana.

- Sve ove utakmice nam dobro dođu, pogotovo sa novim selektorom, jer upoznajemo i mi njega i on nas. Gledaćemo da iz ova dva meča izvučemo sve što je moguće, da isprobamo sve, jer u martu kada se okupimo nećemo imati puno vremena prije kvalifikacija za spremimo bilo šta. Pobjede na posljednja dva meča bi bile nagrada za dobar rad, kao i za ono što smo prikazale protiv Francuske i Rusije, a podigle bi nam i samopouzdanje - naglasila je Grbićeva.

Nije lako uskočiti u Milenine cipele...

Otkada je otišla u Vardar 2014. godine, Itana Grbić se sa pozicije srednjeg beka potpuno prebacila na lijevo krilo. Tu je igrala šest godina, ali se ljetos drugi put vratila u Budućnost, kako bi bila srednji bek. Trudnoćom Milene Raičević je dobila neočekivano veliku minutažu i u klubu i u reprezentaciji, ali i ogromnu odgovornost, jer mora da naslijedi neprikosnovenog lidera najtrofejnijeg kluba i reprezentacije u posljednjih osam godina.

- Moja uloga je najzahtjevnija, jer Milena godinama igra na vrhunskom nivou i bila je lider ekipe. To nije lako, ali koga nema bez njega moramo. To sam željela, iako šest godina nisam igrala ni trenirala za poziciju srednjeg beka, već za lijevo krilo. Sama sam tražila tu šansu, željela da dođem u Budućnost, ne znajući da će Mika ostati u najljepšem mogućem stanju. Ljudi iz kluba su mi dali šansu, sada mi se sve otvorilo i želim da to iskoristim. Mogu bolje, moram dosta da treniram, ali sam zadovoljna kako odrađujem taj posao - istakla je Grbićeva.

Prvi „bijeg” iz karantina

Poslije devet dana karantina i boravka samo u hotelu, autobusu ili dvorani, rukometašice Crne Gore su juče prvi put izašle na svježi vazduh. U dogovoru sa organizatorom, crnogorska ekspedicija je otišla u 60 kilometara udaljeni Bilund, kako bi posjetila tematski park „Wow”.

S obzirom na to da je u Danskoj zbog koronavirusa mnogo stvari zabranjeno, među njima i ovakvi vidovi zabave, učesnicima Evropskog prvenstva je omogućeno da tako „ubiju” bar malo vremena. Kapije su juče bile otvorene samo za Njemice i „lavice”, koje su se nešto više od sat bile u parku i dobro se provele. Taman da zaborave utakmicu sa Rusijom...

Bonus video: