"Lavice" za het-trik protiv Švedske

Rukometašice Crne Gore večeras (18.15) igraju sa selekcijom koju su pobijedile u glavnim fazama dva prethodna velika takmičenja - na EP u Francuskoj je bilo 30:28, a lani na SP u Japanu 26:23

15519 pregleda 274 reakcija 4 komentar(a)
Bojana Popović i Andrea Klikovac, Foto: Anze Malovrh / kolektiff
Bojana Popović i Andrea Klikovac, Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Rezultatska tenzija više ne postoji kod rukometašica Crne Gore, jer šanse da se nastavi takmičenje nakon glavne faze Evropskog prvenstva nema.

Nesrećnim porazom od Rusije (24:23) i više nego srećnim trijumfom Danske nad Švedskom (24:22), situacija u grupi I se razbistrila - za polufinale će se boriti Francuska, Rusija i Danska, a Crna Gora, Švedska i Španija će u preostala dva kola moći samo da odrede gdje će završiti, između 7. i 12. mjesta.

Čini se da je od tri selekcije iz različitih krajeva Evrope najveću šansu da uradi nešto više u Danskoj imala Crna Gora. „Lavice” su od finalista prethodnog EHF Eura izgubile istovjetnim rezultatom (24:23), a na obje utakmice, pogotovo protiv Rusije, zaslužile su bar bod.

- Zadovoljne smo i ponosne izdanjima. Nije nam se dalo da uzmemo bodove, ali mislim da bi trebalo da nastavimo u ovom ritmu i to će nam se vratiti - naglasila je Dijana Mugoša.

Pretposljednji rival tima Kima Rasmusena u Danskoj je Švedska, večeras od 18.15 časova. Selekcija „tri krune” je posljednju medalju osvojila 2014. godine, kada je u duelu za bronzu na EP u Budimpešti savladala upravo Crnu Goru (25:23) i osvetila se za poraz četiri dana ranije u Zagrebu (30:29). Ovo će biti peti međusobni meč na velikim takmičenjima, na kojima Crna Gora vodi 3:1.

- Dobro se poznajemo i mislim da možemo da odigramo dobro protiv Švedske. Daćemo maksimum, a mislim da je mnogo bitno da osvojimo bodove zbog samopouzdanja za ono što nas očekuje u martu. Trebalo bi da igramo isto kao protiv Francuske i Rusije - jako u odbrani, pametno u napadu i da, naravno, posljednjih pet minuta preokrenemo u našu korist, a ne da izgubimo koncentraciju i imamo pad u igri - poručila je Mugoša.

Lijevo krilo Podravke je zamjena neprikosnovenoj Majdi Mehmedović, ali bi u posljednja dva meča trebalo da ima veću minutažu, kao i ostale djevojke sa klupe, jer Rasmusen mora da „produži” klupu pred olimpijski kvalifikacioni turnir u martu u Podgorici.

- Naravno da smo spremne za to. Strpljivo čekamo šansu i kad nam se ukaže, svaka od nas će da je iskoristi najpametnije što može - naglasila je 25-godišnja Podgoričanka.

Crna Gora je posljednja u grupi I, bez bodova, iza Švedske i Španije, koje imaju po jedan, a igračice se nadaju da bi večeras mogle da ih preskoče.

- Srećna sam kako smo odigrale utakmice do sada, samo žalim za izgubljenim bodovima protiv Francuske i Rusije. Zaslužile smo ih, odigrale smo odlično, ali nazad ne možemo. Nadam se da ćemo protiv Švedske upisati prve bodove u glavnoj fazi - istakla je Andrea Klikovac.

VIše je dosadno i ponavljati da su „lavice”, u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Japanu, slabije za četiri igračice iz startne postave, ali se to ne osjeća koliko se strahovalo.

- Na početku sam bila malo skeptična zbog toga, jer nismo imale vremena bukvalno ni da treniramo. Znala sam da ćemo da se borimo, da nikada nećemo odustati, što smo i uradile - ističe bek ĆSM Bukurešta.

Na prethodna dva velika takmičenja, Crna Gora i Švedska su se sastajale u glavnim fazama i oba puta su pobijedile Jovanka Radičević i saigračice - na Evropskom prvenstvu u Francuskoj je bilo 30:28, a lani u Zemlji izlazećeg sunca 26:23.

- Švedska igra svoj najbolji rukomet u posljednjih nekoliko godina. U prethodnom periodu nije imala zapažene rezultate, ali mi se sviđa kako igra. Kao i uvijek, ključno je da odigramo jaku odbranu, da vučemo polukontre i imamo strpljiv napad. Imamo taktiku za svakog protivnika, imaćemo i za njih - poručila je Klikovac.

Bonus video: