Pobjeda za savršen kraj

U svom posljednjem meču na 14. Evropskom prvenstvu, rukometašice Crne Gore danas (16 časova) igraju sa Španijom. Treći trijumf bi im donio 7. ili 8. mjesto

9830 pregleda 10 komentar(a)
Dala 15 golova iz 17 pokušaja na prvih pet utakmica: Ema Ramusović, Foto: Anže Malovrh/kolektiff
Dala 15 golova iz 17 pokušaja na prvih pet utakmica: Ema Ramusović, Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Još jedan meč i gotovo je za „lavice”. Kraj Evropskog prvenstva na koje su ispraćene sa skepsom, uz bojazan koliko mogu u podmlađenom sastavu, bez nekoliko dugogodišnjih lidera. Pod znakom pitanja je pred odlazak u Dansku bio i ulazak u glavnu fazu, jer je Slovenija prvi put u posljednjih nekoliko godina okupila najbolje igračice, a u grupi A su rivali bili i domaćin i aktuelni evropski prvak, Francuska.

Prvi cilj je ispunjen trijumfom nad „deželom”, a odličan utisak koji je ostavio tim Kima Rasmusena i njegove desne ruke Bojane Popović mogao bi da se dodatno popravi danas (16 časova) protiv Španije. Pobjeda bi donijela Crnoj Gori 7. ili 8. mjesto na 14. EHF Euru, što bi bila nagrada za ekipu koja je namučila i Francusku i vicešampiona kontinenta Rusiju, a jedino loše poluvrijeme odigrala protiv Danske.

„Ratnice” su dobro poznat rival. Prije osam godina, tim tadašnjeg selektora Dragana Adžića je savladao velikog suparnika u polufinalu Olimpijskih igara (27:26) i glavnoj fazi Evropskog prvenstva u Srbiji (27:23), što su bile samo stepenice ka srebru, odnosno zlatu. Prvi duel tih selekcija je, zanimljivo, odigran u istoj dvorani u kojoj će biti i današnji - u 1. kolu glavne faze EP, prije 10 godina i dva dana, „lavice” su slavile 22:20.

Preostala četiri obračuna pripala su Španiji, uključujući i onaj srceparajući iz prošle godine, koji je Jovanku Radičević i drugarice koštao plasmana u polufinale Svjetskog prvenstva i već viđene medalje.

- Naša šansa je karakter i zajedništvo. Protiv Španije smo igrale u Japanu utakmicu koja nas je koštala odlaska na stepenicu više. Ovo nam je posljednji meč, prisutan je i umor, ali nećemo dati na sebe i još jednom ćemo pokazati karakter i odigrati dobro, bez obzira na sve - obećala je Marta Batinović.

Golmanka Ramniku Vlčee u klubu igra sa Mirejom Gonsales, Martom Lopes i Alisijom Fernandes.

- Poznajem tri Španjolke, ali poznaju i one mene, tako da to može da bude mač sa dvije oštrice. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe, koliko je to moguće u ovoj situaciji. Nadam se da ćemo završiti ovo prvenstvo na najbolji mogući način.

Rukometašice Crne Gore žele da se osvete za poraz u Kumamotou, ali im je više u mislima uigravanje za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, koji će se održati u Podgorici u martu.

- Naravno da jeste motiv taj poraz, ali i želja da se još bolje uigramo, jer nas za tri mjeseca očekuje nešto zbog čega smo sve ovdje, zbog čega živimo. Već sada razmišljamo o tim kvalifikacijama u martu, o Olimpijskim igrama. Imamo jako veliki motiv da budemo što više zajedno, da se uigramo, da „osjetimo” jedna drugu, kako bismo najspremnije dočekale kvalifikacije za OOI.

Utisak je da Crna Gora nije imala sreće ni na žrijebu, jer u grupama C i D ekipe, osim Norveške, ne djeluju nadmoćno.

- Stvarno smo imale tešku grupu, da smo bili u nekoj drugoj stvari bi se puno drugačije odvijale. Ako se „potrefe” stvari, možda će iz naše grupe dvije ekipe igrati za medalju. Žao mi je što protiv Francuske na početku i Rusije nismo osvojile bar po bod, možda bi sve drugačije bilo. Ali, sad je sve to prošlost, moramo da na još jednoj utakmici pokažemo zašto smo ovdje, koliko vrijedimo i onda da nastavimo ka onome što nas čeka u martu - zaključila je Batinovićeva.

Mjesec prije Evropskog prvenstva otpala je prva pivotkinja Tatjana Brnović, koja je 9. novembra, na svoj 22. rođendan, morala na operaciju ramena. Njen izostanak se, međutim, ne osjeća mnogo, jer Ema Ramusović igra sjajno. Iz 17 šuteva je postigla 15 golova, neki su bili spektakularni, a jedan je od stubova odbrane.

- Žao mi je zbog Tanje, ali sam jako srećna što sam dobila svoje minute i iskoristila ih kako je trebalo. Zadovoljna sam kako sam odigrala, nadam se da su i treneri - istakla je 24-godišnja Beranka.

Njeni utisci o nastupima na Evropskom prvenstvu su pozitivni.

- Ponosna sam na ekipu zbog svega što smo do sada napravile. Dale smo sve od sebe i, bez obzira na rezultate, protiv Francuske i Rusije pokazale da i te kako možemo da se borimo sa svim ekipama. Odbrana je naš glavni adut i uvijek sve kreće iz nje. Ukoliko je ona na vrhunskom nivou, i pred golom nam ide bolje. Prezadovoljna sam kako je igramo.

Na oproštaju od Danske cilj je treća pobjeda.

- Španija je vrhunska ekipa, ima jako dobru klupu i iskusne igračice. Moramo da damo i posljednji atom snage. Umor je i te kako prisutan, jer nemamo preveliku rotaciju, ali ćemo se potruditi da se prezentujemo u svjetlu u kakvom smo i do sad - zaključila je Ramusovićeva.

Spektakl posljednjeg kola glavne faze - dva direktna duela za polufinale

Posljednje kolo glavne faze igraće se istog dana u grupama I i II, a odlučivaće se o čak tri mjesta u polufinalu.

Za sad je sigurna samo Norveška, koja je obezbijedila 1. mjesto u grupi II, a jako blizu je i branilac titule Francuska, jer joj je dovoljan i bod protiv otpisane Švedske.

Najuzbudljivija će biti dva meča u kojima će se timovi direktno boriti za polufinale: Hrvatska - Njemačka (18.15) i Danska - Rusija (20.30 časova). Mnogo jasnija je situacija u grupi I, jer Danskoj odgovara samo pobjeda nad Ruskinjama, kojima i remi garantuje prolazak u borbu za medalje.

U grupi II se situacija zakomplikovala trijumfom Holandije nad Njemačkom (28:27). „Lale” su imale posljednji napad i da su ga iskoristile, i dalje bi imale teoretsku šansu za plasman u polufinale, jer bi mogao da se napravi krug sa tri ekipe sa šest bodova. Sve i da se to sada dogodi, svjetski šampion neće imati šanse, jer je od Hrvatske izgubio 27:25.

Ako Holandija savlada Rumuniju od 16 časova, Hrvatice bi sebi mogle da dozvole i minimalan poraz od Njemačke. Ukoliko Kristina Neagu i drugarice uzmu bar bod, i najprijatnije iznenađenje 14. Evropskog prvenstva će morati makar da remizira...

Bonus video: