Crnogorska kolonija u srcu Slovačke

Četiri crnogorske rukometašice igraju za Juventu, Marija Radović priča o boravku u Mihalovcu i planovima za SP

6801 pregleda 71 reakcija 0 komentar(a)
Milica Trifunović, Marija Radović i Ivana Godeč, Foto: Privatna arhiva
Milica Trifunović, Marija Radović i Ivana Godeč, Foto: Privatna arhiva

Na krilima „starosjedioci” Marija Radović i Milica Trifunović, na crti Ivana Godeč, a od juče na poziciji desnog beka opet Sanja Premović. To je poker crnogorskih rukometašica sa kojima će slovačka Juventa odigrati drugi dio sezone 2020/2021. Donedavno je stanovnica Mihalovca bila i Nikšićanka Nada Ćorović, ali je ona odlučila da ode u Italiju, dok se Premovićeva iz rumunske Dunaree vratila u klub čija je članica bila neposredno prije pauze zbog koronavirusa.

Prve dvije su u Juventu stigle na ljeto 2019. godine, nakon Evropskog juniorskog prvenstva u Đeru. Radovićeva je igrala odlično na poziciji lijevog krila, ali je 16. februara povrijedila rame lijeve ruke i morala je na operaciju.

- Imala sam tu povredu i godinu ranije, ali mi tada nije bila neophodna operacija. Kada mi je rame drugi put ispalo, odmah sam znala da moram pod nož. Klub mi je ponudio da se operišem u Slovačkoj i da ovdje provedem oporavak, ali sam željela da se operišem kod doktora Miškulina, koji je jedan od najboljih u svom poslu. Operacija je bila 14. marta u Dubrovniku, a već sjutradan su zatvorene granice zbog koronavirusa - prisjeća se 20-godišnja Podgoričanka.

Oporavljala se u Podgorici kod fizioterapeuta Budućnosti Mitra Vujovića, jer mu bezgranično vjeruje. Oporavak je prošao po planu, ali je nakon povratka treninzima popustio zadnji ukršteni ligament koljena, zbog čega je opet morala na pauzu. Sada je spremna i želi da još napreduje.

- Bilo mi je krivo kada nisam ostala u Budućnosti 2019. godine, ali se ispostavilo da je dolazak u Juventu bio pravi potez. U Crnoj Gori sam se praktično tokom cijele sezone spremala samo za utakmice juniorske reprezentacije, jer nam je jedini pravi rival u ligi bila Levalea. Ovdje je drugačije. Ritam mečeva je ubitačan, Milici i meni je trebalo vremena da se priviknemo na konstantna putovanja. Često krećeno u rano ujutro, putujemo do Češke 7-8 sati i odmah se vraćamo nakon utakmica. Sjajno smo se uklopile, treneri su zadovoljni, a i mi smo prenijele energiju i karakter u odbrani na cijelu ekipu.

Ovog ljeta su dobile dvije saigračice iz juniorske reprezentacije, Godečovu i Ćorovićevu.

- Predložile smo Ivanu i Nadu, koje su došle na probu i zadovoljile. Tako smo i Milica i ja stigle u Juventu na preporuku Dijane Mugoše, koja je ovdje ostavila veliki trag i otišla direktno u Ligu šampiona.

Iako je zadovoljna u Mihalovcu, gdje ima sjajne uslove za rad, jer su u sklopu klupske dvorane apartmani, restoran i teretana, Radovićeva se nada da će na ljeto napraviti iskorak u karijeri.

- Plan mi je da se potpuno oporavim i da polusezonu odradim na najbolji mogući način. Sve imamo mogućnost produženja saradnje, ali želimo da vidimo koje nam se opcije nude. Teško je to sada reći i zbog korone, ali nije isključeno ni da ostanemo.

Kada se povrijedila, Radovićeva je odmah pomislila na Svjetsko juniorsko prvenstvo, koje je u julu trebalo da se održi u Rumuniji. Korona je sve promijenila i dala joj šansu da se od generacije oprosti na pravi način.

- Iskreno se nadam da će se SP igrati naredne godine. Sve smo u dobrim klubovima, igramo dobro i mislim da bismo bile odlične na posljednjem prvenstvu - zaključila je Marija Radović.

Bonus video: