Bojana sprema vrtić da zablista na evropskoj sceni

Legendi svjetskog rukometa Bojani Popović bliži se trenerski debi u Ligi šampiona, u kojoj će morati da ukaže šansu i igračicama iz generacije 2002/2003.

11336 pregleda 8 komentar(a)
Još četiri dana do trenerskog debija u Ligi šampiona: Bojana Popović na finalu Kupa, Foto: Stefan Ivanović/rscg
Još četiri dana do trenerskog debija u Ligi šampiona: Bojana Popović na finalu Kupa, Foto: Stefan Ivanović/rscg

Od 21. novembra, kada je u Đeru odigrana posljednja utakmica u Ligi šampiona, u redovima Budućnosti su se dogodile tektonske promjene. Dragan Adžić je podnio ostavku i otišao poslije 10 godina i 10 mjeseci, a naslijedila ga je legenda svjetskog rukometa i njegova dugogodišnja desna ruka, Bojana Popović.

I to nije bilo sve - Andrea Lekić je na prvoj utakmici Evropskog prvenstva pokidala Ahilovu tetivu i završila sezonu, dok se ne zna kada će se na teren vratiti Valerija Maslova, koja ima problema sa ramenom.

Zbog toga je šestostruka osvajačica Lige šampiona, pred svoj trenerski debi u tom takmičenju, u prvi tim definitivno ubacila četiri igračice iz generacije 2002/2003, koju je donedavno vodila Gabrijela Markoč - Gordanu Marsenić, Saru Gugač, Minu Novović i Nikoletu Pejović, i tako ih priključila vršnjakinjama Katarini Džaferović, Andrijani Popović, Nađi Kadović, Anastasiji Marsenić i Mileni Vujisić.

Džaferovićeva će biti prvi desni bek, a ostale će sa klupe čekati šansu.

- Tim je sada više sastavljen od mladih igračica, koje bi uz nekoliko iskusnih mogle da daju pravi doprinos ako budu rasterećene i fokusirane. Vjerujem da se neće opterećivati rezultatom i velikim očekivanjima, jer to može samo da ih sputa u igranju. Dobro su radile, ali nismo imale pripremne utakmice da bih imala realnu sliku, niti je finale Kupa još to - naglasila je Popovićeva.

Budućnost će u subotu dočekati Borusiju Dortmund, a novom pobjedom nad prvakom Njemačke bi praktično izborila plasman u osminu finala LŠ.

- Borusija je jača za holandsku reprezentativku, desnog beka Van der Hejden. Od završetka Evropskog prvenstva će imati tri utakmice Bundeslige i biće u mnogo boljoj takmičarskoj i trkačkoj formi nego mi. Probaćemo da ih odbranom i dobrim vraćanjem svedemo na što manji broj golova, jer trče puno, kao i sve njemačke ekipe.

U odsustvu Maslove, Džaferovićeva će biti jedini ljevoruki desni bek, a tu će pomagati i Gugač, ponekad i pivotkinja Nikolina Vukčević...

- Za Maslovu nemamo konkretnu prognozu kada će se vratiti, jer je u procesu oporavka kroz terapije, injekcije matičnim ćelijama i vježbe za jačanje nestabilnog ramena. Na osnovu izvještaja fizioterapeuta ćemo znati kada ćemo moći da je uključimo, jer dok traje oporavak ne smije da koristi loptu i opterećuje rame - napominje Popovićeva.

Vrlo važnu ulogu u nastavku sezone imaće Itana Grbić, koja je jedini srednji bek.

- Itana nije dobila veliku minutažu u prvom dijelu sezone, a sada će imati vrlo važnu ulogu, jer nemamo drugog srednjeg beka. I Katarina Džaferović će sa 18 godina dobiti šansu da mnogo više igra, da se kali i postaje sve bolja.

Legenda svjetskog rukometa se nada da će neobična, neočekivana situacija iznjedriti nove nade crnogorskog rukometa.

- Biće dosta utakmica, nadam se da će mlade igračice da dožive neke stvari koje će im kasnije kroz karijere puno značiti. Nekad se u životu stvari otvore i ako iskoristiš šansu, možeš već sljedeće sezone da imaš važnu ulogu u timu. Sve zavisi koliko su njihove glave spremne za to, koliko su opterećene i kakva očekivanja imaju od sebe. Trebalo bi da se potpuno toga oslobode, uživaju u rukometu, igraju i daju svoj maksimum. Moj zadatak je da se ne osjete nesigurno i nestabilno, da ne odu u krajnost i ne vjeruju u sebe - zaključila je Popovićeva.

Bonus video: