Budućnost osam sekundi prije kraja osvojila bod, a zaslužila je dva

Podgoričanke odigrale fenomenalno u 1. poluvremenu, vodile 18:11, ali je u nastavku do izražaja došla duža klupa Bresta, koji je prvi put poveo 41 sekundu prije kraja. Jovanka Radičević pogodila za remi

21551 pregleda 28 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Osam sekundi prije kraja, Jovanka Radičević je uskočila iz malog ugla i postigla gol za bod na gostovanju Brestu (28:28).

Koliko god taj remi bio neočekivan, zbog svih problema sa kojima se susrela Bojana Popović otkada je preuzela tim, osjećanja „plavima” su pomiješana, jer su ispustile zaslužen trijumf.

Podgoričanke su na poluvremenu vodile 18:11, šest minuta prije kraja imale plus dva i igračicu više, ali su na kraju morale da spasavaju bod golom 34-godišnjeg krila...

U dvorani u kojoj su 2019. godine upisale poraz i remi, „plave” su odigrale jedno od najboljih poluvremena u posljednjih nekoliko godina. Odbrana je bila sjajna - Barbara Arenhart je bila raspoložena između stativa, Nikolina Vukčević fenomenalno koristila izvanredne fizičke predispozicije kao prednja u zoni 5:1, a iz kontri je rešatala mrežu Sandre Toft i na polovini prvog dijela donijela plus tri (8:5).

Tu nije bio kraj. Naprotiv - Ema Ramusović je sjajno pogodila, a Vukčevićeva sa pozicije desnog beka se spustila na crtu i svojim četvrtim golom za 10:5 natjerala Lorana Bezoa da uzme tajm-aut. Sudije su tada napravile previd i umjesto Andrijane Popović na dva minuta isključile Alison Pino, ali to nije uticalo na „plave”. Jovanka Radičević je sa tri vezana pogotka vraćala plus pet, da bi Katarina Džaferović „bombom” u 23. minutu povisila na 14:8.

Poleta Fopa je dala srećan gol, a potom i Ana Gros, koja je do tada šutirala mizernih 7-1. Uslijedio je tajm-aut Popovićeve pri vođstvu 14:10, nakon kojeg je njen tim zaigrao fenomenalno - Itana Grbić je tri puta zatresla mrežu (jednom iz cepelina na asistenciju Radičevićeve), a jednom i Majda Mehmedović za ogromnih plus sedam (18:11). Na poluvremenu je razlika mogla da bude i veća, ali je Pino zakasnila sa asistencijom za Vukčevićevu, pa nije suđen sedmerac, jer je isteklo vrijeme...

U nastavku je do izražaja došla najveća boljka Budućnosti - kratka klupa. Bezo je stalno rotirao, a Popovićeva to nije mogla, pa je prednost počela polako da se topi. I Toft se razgoropadila, pa je legenda svjetskog rukometa nakon serije 4:0 domaćin na startu nastavka morala da traži tajm-aut.

Budućnost je došla do daha, sa dva pogotka Grbićeve došla do šest razlike (22:16), ali kako se bližio kraj, bilo je očigledno da gošće stiže umor. Brest je to znao da kazni - sa igračicom više je iskoristio promašeni zicer Mehmedovićeve i grešku Pino da zaključi seriju 4:0 i priđe na 25:24 u 48. minutu.

Džaferovićeva je još jednim sjajnim šutem prekinula lošu seriju, a kada je Francuskinja u dresu Budućnosti na šest minuta i 40 sekundi do kraja majstorski pogodila za 27:25 i iznudila isključenje Konstans Moni, činilo se da je čudo moguće.

Tada su uslijedile muke - dva napada su završena probijanjima, a potom je tri puta zaredom izgubljena lopta. Ta na 47 sekundi do kraja je bila veoma diskutabilna, jer se učinilo da su Radičevićevu faulirale i Korali Lasurs i Gros. Grčke sutkinje su ostale nijeme, pa je šest sekundi kasnije Poleta Fopa donijela prvu prednost domaćima.

Popovićeva je na tajm-autu nacrtala akciju za najiskusniju igračicu, koja je osam sekundi prije kraja iz malog ugla pogodila za više nego zaslužen bod.

BREST - BUDUĆNOST 28:28 (11:18)

Brest - „Brest arena”. Igrano bez prisustva publike: Sudije: Hristidi i Papamateu (Grčka). Sedmerci: Brest 3 (1), Budućnost 2 (2). Isključenja: Brest 4, Budućnost 6 minuta.

Brest: Kiniju, TOFT (12 odbrana), Moni 3, Tublan 1, Tisije 2 (1), GROS 5, GULDEN 4, LASURS 2, Lagatu, Katani, Pop-Lazić, FOPA 3, JAUKOVIĆ 3, Leset, KOATANEA 5, Jariž.

Budućnost: Atingre (sedmerac), ARENHART (11 odbrana i sedmerac), RADIČEVIĆ 6 (2), Gugač, Popović, DŽAFEROVIĆ 3, G. Marsenić, A. Marsenić, Pavićević, PINO 3, RAMUSOVIĆ 4, MEHMEDOVIĆ 2, Kadović, GRBIĆ 6, Vukčević 4.

Bonus video: