Spektakl u Kairu: Danci poslije sedmeraca izborili plasman u polufinale, Egipat u suzama

Danska će u polufinalu igrati sa Španijom koja je bila bolja od Norveške

5517 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa susreta Danske i Egipta, Foto: Reuters
Detalj sa susreta Danske i Egipta, Foto: Reuters

Spektakl u Kairu - tako bi se mogao opisati večerašnji meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva između Danske i Egipta, u kojem su Danci bili srećniji i poslije izvođenja sedmeraca izborili plasman u polufinale turnira - 39:38.

Meč je u regularnih 60 minuta završen 28:28, nakon dodatne dvije runde od po deset minuta bilo je 35:35, da bi Danci u penal seriji slavili 4:3 i izborili plasman u polufinale, gdje će igrati sa Španijom koja je bila bolja od Norveške. Egipat ostaje bez plasmana u završnicu - "faraoni" su posljednji put u polufinalu Svjetskog prvenstva bili 2001. godine.

U penal seriji na golu Danaca je blistao Niklas Landin Jakobsen koji je odbranio dva udarca. Pobjedu je donio Lase Svan Hansen pogotkom u petoj seriji sedmeraca.

Egipat je bolje otvorio meč, imao i do tri gola prednosti da bi Danci prvi put poveli u 18. minutu kada je na semaforu pisalo 9:8. Do kraja prvog poluvremena Mikel Hansen i drugovi uvećali su vođstvo do maksimalnih plus tri - 16:13.

Ali, Egipat se nije predavao, u drugom poluvremenu je igrao borbeno, ubrzo izjednačio, a potom u 40. minutu i poveo nakon gola Halida (18:17).

Danska je odgovorila, deset minuta prije kraja ponovo povela dva razlike, da bi Egipćani u 55. minutu ponovo izjednačili, a onda u posljednji minut ušli sa golom prednosti - 28:27. Danska je potom izjednačila golom Magnusa Landina Jakobsena i uvela meč u produžetke.

U prvoj rundi produžetaka Danska je vodila, kontrolisala meč, a onda je Mikel Hansen napravio glupost - u posljednjim sekundama njegova selekcija je imala gol prednosti (34:33) i napad, a Hansen je tada dobio crveni karton i Egiptu omogućio sedmerac koji je domaću selekciju odveo u dodatnih deset minuta.

U drugoj rundi produžetaka obje selekcije postigle su po gol, pa se pristupilo izvođenju sedmeraca, gdje je srećniji bio aktuelni svjetski šampion, koji ostaje u trci za odbranu titule.

Najefikasniji u selekciji Danske bio je Mikel Hansen sa 10 pogodaka, dok su po šest puta strijelci bili Svan Hansen i Magnus Saugstrup. U domaćoj selekciji najbolji strijelac je bio Omar Jahia sa 11 golova, Eldera Jahia je dodao osam pogodaka, a Ali Zein je postigao pet golova.

Bonus video: