Skandinavski klasik za titulu

Danska u 17.30 sati brani svjetsku titulu u Kairu, gdje je Švedska osvojila posljednji od četiri naslova prvaka svijeta

8974 pregleda 0 komentar(a)
Mogu li Šveđani zaustaviti ikonu danskog i svjetskog rukometa, Mikela Hansena, Foto: Reuters
Mogu li Šveđani zaustaviti ikonu danskog i svjetskog rukometa, Mikela Hansena, Foto: Reuters

Skandinavski derbi, i to pravi, odlučiće svjetskog rukometnog prvaka. U sportskom kompleksu u Kairu danas u 17.30 sati, Danska brani titulu osvojenu pred svojom publikom prije dvije godine, i to od susjeda - selekcije Švedske. Danska je aktuelni olimpijski i svjetski prvak, veliki favorit, ali Švedsku za Egipat vežu najljepše uspomene.

Predvođena najboljim rukometašem 20. vijeka, Magnusom Vislanderom, selekecija “tri krune” je posljednju od četiri titule svjetskog prvaka osvojila baš u Kairu 1999. godine.

- Nadam se samo da ćemo zaslužiti da i nas ubuduće djeca gledaju kao velikane iz te generacije, uz koje smo odrastali i kojih se sa obožavanjem sjećamo. Vislander, njegov imenjak Anderson, Stefan Olson, Stefan Lovgren, Ljubomir Vranješ.., su ikone, i nadamo se da ćemo naciji donijeti istu sreću. Ja sam svakako srećan da sam jedan od momaka iz ove sjajne grupe - kazao je najiskusniji iz ekipe Švedske, Fredrik Peterson.

Iako po četiri puta prvaci svijeta i Evrope, Šveđani nisu bili u redu kandidata za medalje. I to uprkos podatku da su aktuelni evropski viceprvaci. Zbog korone i drugih problema u Egipat nisu došla čak četiri prvotimca - Niklas Eklberg, Andreas i Lukas Nilson, kao i Mikael Apelgrin.

- Nevjerovatno! Mislim da niko nije vjerovao. Ali mi smo neporaženi u Egiptu u svih osam utakmica. Vjerovali smo samo mi iz ekipe - zaključio je Peterson koji ima evropsko srebro.

- Nadamo se, zaista se nadamo. Imamo mlade igrače koji vole da trče. To je zasita skupina dobrih ljudi i savršeno se udopunjuju - kazao je selektor “tri krune”, Norvežanin Glen Solberg.

Danci su aktuelni olimpijski i svjetski prvaci, takođe neporaženi, ali je iza njih teži put. Do finala ih je vodio nevjerovatni Mikel Hansen, koji je tri puta biran za najboljeg igrača svijeta. Pokazao je to protiv Španije u polufinalu sa 12 golova i osam asistencija. Danska ne zna za poraz na svjetskim prvenstvima već 18 utakmica.

- Gledao sam Šveđane protiv Francuza, dobro im ide. I mi imamo mladih i razigranih igrača, koji uz to brzo usvajaju savjete starijih. Vidjećemo - kazao je Hansen.

Danska ima priliku da ponovi uspjeh Francuske, koja je jedina uspjela u modernom rukometu da odbrani svjetski trofej.

- Možemo da ispišemo istoriju. Nema puno ekipa koje se time mogu podičiti. Naš je cilj da oborimo rekord. Imali smo i sreće protiv Egipta, ali i Španije u zadnjem napadu, ali sada smo tako blizu - istakao je selektro danaca Nikolaj Jakobsen.

Ukoliko uspiju, Danci će nadmašiti rekord Francuske od 18 uzastopnih pobjeda na svjetskim prvenstvima!

Bonus video: