Priznanje za dobar rad - igrači zbog Roganovića odbili Kil i Vardar

Zoran Roganović za „Vijesti” priča o iznenađujućim rezultatima švedskog Guifa, ali i neobičnim odlukama Erika Johansona i Erika Persona

7321 pregleda 5 komentar(a)
Zoran Roganović, Foto: www.facebook.com/eskilstunaguif
Zoran Roganović, Foto: www.facebook.com/eskilstunaguif

Kada je 20. januara na svojim društvenim mrežama objavio „Zoran förlänger” i „Zoran stannar till 2024”, tj. u prevodu produžio i ostaje do 2024. godine, vjerovatno niko u Guifu, klubu iz švedske Eskilstune, nije očekivao ono što će se dešavati početkom februara.

Prvo je u „STIGA areni” pao učesnik Evropske lige Kristijanstad (29:28), a potom je upisana senzacionalna pobjeda na gostovanju lideru Malmeu (32:27), iako je na poluvremenu bilo minus šest (19:13), a sjajna serija nastavljena je i protiv još jednog tima iz gornjeg dijela tabela, Lugija (33:29). Od ekipe koja je strepjela od baraža za opstanak u Handbolsliganu, Guif je stigao na korak od plej-ofa. Deveti je na tabeli, sa četiri boda i utakmicom manje od Halbija, a njihov duel 22. februara će vjerovatno rješavati pitanje posljednjeg učesnika plej-ofa.

- Biću iskren - u planovima za prve četiri utakmice, protiv rivala koji su među pet najboljih u ligi, rekao sam da bih bio prezadovoljan sa četiri boda. Ali, već imamo šest nakon tri meča - ističe Zoran Roganović, koji će sjutra sa svojom ekipom gostovati drugoplasiranom Istads IF-u.

Tim koji vodi selektor Crne Gore je odlično i počeo šampionat, upisao neke iznenađujuće pobjede, ali je počeo da pada.

- Prije početka sezone ocjene eksperata su bile da ćemo biti na 13. ili 14. mjestu. Fino smo startovali, ali su poslije došle povrede i korona, a igrali smo i bez najboljeg igrača. Bio je to jako težak period, preživjeli smo i onda sam tokom januara dobio malo više vremena da nacrtam, pokažem igračima šta tražim, kako da neke stvari popravimo. Sve su to jako fino prihvatili i navikli se na moj sistem rada.

Pobjeda nad Malmeom je odjeknula u Švedskoj, pogotovo senzacionalna igra i plus 11 u 2. poluvremenu.

- Odigram u glavi svaku utakmicu 300 puta prije nego što počne. Računao sam da ćemo na poluvremenu gubiti tri-četiri razlike, a bilo je šest zbog tehničkih grešaka i nekoliko promašenih zicera. Imali smo plan kako da odigramo 2. poluvrijeme, momci su se svega toga držali i odradili sve što sam im prezentovao. Trudim se da iznenađujemo protivnike, da se taktički nadmudrujem, da igramo kako rivalima ne odgovara. Sve ove tri utakmice smo drugačije igrali, mijenjali smo zonu i adaptirali se prema protivniku - naglasio je 43-godišnji Cetinjanin.

A koliko dobar posao radi u Eskilstuni, švedska i evropska javnost je mogla da se uvjeri u posljednjih nekoliko mjeseci. Najbolji igrač ekipe, 20-godišnji Erik Johanson je ljetos odbio poziv Kila, a i on i dvije godine stariji desni bek Erik Person su prije 10-ak dana rekli „ne” i Vardaru. I to baš zbog Roganovića.

Zbog njega igrači odbili Kil i Vardar: Zoran Roganović
Zbog njega igrači odbili Kil i Vardar: Zoran Roganovićfoto: Gunnar Johansson/Eskilstuna Guif

- Kada ga je ljetos zvao Kil, Johanson se zahvalio, rekao da još nije spreman i da želi da ostane da napreduje sa mnom. Poručio je da mu treba još vremena, da nije skroz spreman i da misli da će mu koristiti još sezona u Guifu. Sad je isto rekao i Person, što mi jako prija i dokaz je da radimo dobro.

Najbolji strijelac u istoriji prvog ranga švedskog rukometa ima velike planove sa Guifom.

- Kada sam u ljeto 2019. došao, počeli smo od dna. Devet igrača je otišlo, niko nije htio da dođe, a klub je bio na glasu da ima finansijske probleme, da je loša organizacija. Puno smo radili da popravimo imidž, a kad se vidjelo da mladi igrači dobijaju šansu, da se usavršavaju, okrenuli smo vodu na našu vodenicu. Sada se sve više igrača interesuje da dođe, a na to je uticalo i to što je novi pomoćni trener bivši reprezentativac Matijas Zakrison, što nam je doskorašnji selektor Kristijan Andreson sportski direktor, a i legendarni Tomas Svenson mi već godinu i po izdaleka pomaže oko golmana. Zbog toga nema potrebe da dvije-tri godine tražim nešto drugo, jer smo na dobrom putu da od Guifa napravimo veliki klub, da budemo u top tri u sljedeće dvije sezone.

U Guifu je i njegov sin, 18-godišnji Marko Roganović, koji često dobija priliku da brani.

- Priključio sam ga prvom timu u februaru prošle godine i pokazao je da je veliki talenat. Jedini je golman tog uzrasta koji dobija šansu u elitnom rangu i odlično ju je iskoristio, a ispred sebe ima jako dobrog čuvara mreže sa Islanda. Mislim da Marko za godinu-dvije može da bude prvi izbor na golu i lider ekipe, uz rad sa Svensonom, ali i pomoć nekadašnjeg golmana Lovćena Fikreta Handana, koji je napravio dosta reprezentativaca i reprezentativki Švedske - zaključio je Roganović.

Šveđani su namjestili sve kako njima odgovara

I dok ga situacija u Guifu raduje, Roganoviću glavobolje zadaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Crna Gora je upisala pobjedu nad Kosovom i ubjedljiv poraz od Rumunije, pa će morati da se vadi protiv svjetskog vicešampiona Švedske.

„Lavovi” gostuju u Švedskoj 9. marta, a potom od 28. aprila do 2. maja igraju preostala tri meča.

- Biće to sličan tempo kao na Evropskom prvenstvu, ali će prva utakmica sa Švedskom biti najteža. Svi naši reprezentativci igraju 6. ili 7. marta, a moramo da okupimo 18 igrača iz maltene 15 različitih zemalja u ponedjeljak u Švedskoj i da igramo poslije jednog treninga. Šveđani su sve namjestili kako njima odgovara, jer tog vikenda igraju kvalifikacije za Olimpijske igre. I u prošlom ciklusu su napravili sve da ne dođu u Crnu Goru zbog jednog zaraženog igrača, da se ne maltretiraju pred Svjetsko prvenstvo, a mi moramo da se skupljamo kako njima odgovara. Sve je ovo poremećeno.

Možda se sve preokrene, jer su „lavovi” najveće žrtve korone - nisu igrali baraž za SP protiv Češke, u kojem bi imali realnu šansu, a potom su bez devet igrača morali na megdan Rumuniji.

- Samo smo se jednom skupili poslije Evropskog prvenstva, čini mi se da smo se vratili unazad. Izgubili smo okupljanje u aprilu i baraž u junu, a siguran sam da bismo protiv Češke ostvarili dobar rezultat. Da smo pojavili na Svjetskom prvenstvu, ubijeđen sam da bismo napravili iskorak i još bolji rezultat nego na EHF Euru. Ali, nemamo šta sad da kukamo, moramo da se kvalifikujemo na EP i ostvarimo više nego u Austriji.

Bonus video: