Norvežanke za četvrtu, Francuska za drugu titulu

Tim Torira Hergeirsona je favorit, jer se poigravao sa olimpijskim prvakom Rusijom u četvrtfinalu (34:17) i svjetskim i evropskim vicešampionom Holandijom (32:23).
65 pregleda 0 komentar(a)
norveška, Foto: Ihf.info
norveška, Foto: Ihf.info
Ažurirano: 17.12.2017. 09:36h

Samo su Crna Gora 2012. na Evropskom prvenstvu u Srbiji, Brazil na šampionatu svijeta godinu kasnije na istom mjestu i Rusija na Olimpijskim igrama u Riju lani prekinuli nestvarnu dominaciju rukometašica Norveške u ovoj deceniji.

Dinastija sa sjevera Evrope danas će od 17.30 časova u Hamburgu tražiti sedmu zlatnu medalju u posljednjih sedam godina, 13. ukupno, a četvrtu na planetarnim šampionatima. Na tom putu stajaće joj Francuska, jedina selekcija koja je uz Norvežanke osvajala medalje i u Riju (srebro) i na prošlogodišnjem kontinentalnom prvenstvu (bronza).

Tim Torira Hergeirsona je favorit, jer se poigravao sa olimpijskim prvakom Rusijom u četvrtfinalu (34:17) i svjetskim i evropskim vicešampionom Holandijom (32:23). Osim ogromnog kvaliteta, Norvežankama u pripremi utakmica pomaže i opuštenost, pa je prva zvijezda nacionalnog tima Nora Merk oduševila novinare pričom pred finale.

Na pitanje šta će raditi poslije meča za titulu, da li će slaviti ili tugovati, sjajni desni bek je lakonski odgovorio:

"Idem kući da proslavim Božić i možda ću se malo baviti nordijskim skijanjem. Ne smijem da skijam ili vozim snoubord, jer tako piše u ugovoru", rekla je Merk, a na pitanje šta joj je još zabranjeno klauzulama u sporazumu sa Đerom, uz osmijeh je rekla:

"Ne smijem da pušim sat i po prije utakmice", rekla je Merk i dodala da je nepušač.

Hergeirson je bio ozbiljniji.

"Francuska je bolja u odbrani nego u napadu. Ima fizički veoma jake igračice, koje su jako dobre u duelima jedan na jedan", rekao je islandski stručnjak.

Ova godina je izuzetno uspješna za francuski rukomet. Seniori i kadeti su uzeli zlatne, a juniori bronzanu medalju na svjetskim prvenstvima, a juniorke su postale prvakinje Evrope. Sada je ostalo samo da se vidi kojeg sjaja će biti odličje seniorki.

"Norveška igra drugačije neko ranijih godina, sa bekovima koji nisu visoki, ali su veoma brzi. Protivnik je favorit, ali ćemo se boriti dok god budemo mogli", obećao je selektor Francuske Olivije Krumbholc, koji je svojoj zemlji donio sve medalje na svjetskim prvenstvima (zlato 2003. i srebra 1999, 2009. i 2011).

U meču za 3. mjesto, koji počinje u 14.30 časova, sastaće se Holandija i Švedska. „Lale” su prije dvije godine u Danskoj osvojile prvu medalju u istoriji baš na Svjetskom prvenstvu (uzele srebro i lani na EP), dok selekcija „tri krune” ima srebro (2010) i bronzu (2014) sa šampionata Starog kontinenta, a na planetarnim joj je dosad najveći uspjeh bio 6. mjesto 1993. godine.

Bonus video: