Kapisoda: Crna Gora u martu centar svjetskog rukometa

Od 12. do 14. marta za vizu za Tokio u muškoj konkurenciji boriće se Norveška, Brazil, Čile i Južna Koreja, dok će „lavice“ put do najveće svjetske smotre sportista tražiti protiv Norveške i Rumunije, na turniru koji se igra od 19. do 21. marta

12069 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Podgorica i Crna Gora će u martu biti centar svjetskog rukometa, jer su naš glavni grad i država domaćini dva od šest kvalifikacionih turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju, kazao je predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda.

Od 12. do 14. marta za vizu za Tokio u muškoj konkurenciji boriće se Norveška, Brazil, Čile i Južna Koreja, dok će „lavice“ put do najveće svjetske smotre sportista tražiti protiv Norveške i Rumunije, na turniru koji se igra od 19. do 21. marta.

Kapisoda je istakao da vjeruje u plasman muške reprezentacije na Evropsko prvenstvo naredne godine, a ističe da je Savez veliku pažnju posvetio podizanju kvaliteta domaćih takmičenja, sa posebnim akcentom na mlađe kategorije koje se sada prenose svakog vikenda.

- Svjesno smo aplicirali za organizaciju turnira u ženskoj konkurenciji još prije Svjetskog prvenstva koje je održano u Japanu krajem 2019. godine. Tada nijesmo znali da li će naša ekipa izboriti mjesto koje vodi u kvalifikacije. Rizikovali smo, ali se ispostavilo da smo napravili dobar potez, nakon što su djevojke osvojile peto mjesto. Nakon Svjetskog prvenstva smo dobili potvrdu da će jedan od turnira biti organizovan u Crnoj Gori. To je bilo veliko priznanje i za državu i Savez, jer su pokazali da imaju povjerenje u našu sposobnost da sve bude organizovano na najvišem nivou. Uslijedila je pandemija virusa COVID-19 i turnir je otkazan za godinu. Već jednom smo prošli sve što podrazumijeva priprema za turnir, smatram da je to pozitivno i sada nam je lakše da uđemo u sve to. Imamo velike obaveze, očekuje nas naporan rad, puno standarda koje moramo da ispunimo, ali mogu da kažem da smo na visini zadatka. Vjerujem da ćemo biti zadovoljni i nakon turnira, a nakon što ispunimo cilj - to je plasman na Olimpijske igre.

Svjetska rukometna federacija (IHF) povjerila je našem Savezu i organizaciju turnira u muškoj konkurenciji, iako na njemu neće nastupiti reprezentacija Crne Gore.

Činjenica da će Crna Gora ugostiti Norvešku, Brazil, Čile i Južnu Koreju koje će se boriti za kartu za Tokio, još jedna je potvrda povjerenja koje IHF ima u mogućnosti crnogorske kuće rukometa.

- Zbog mjera koje su na snazi u Norveškoj, IHF je poslao molbu da pružimo tehničku podršku ukoliko smo u mogućnosti i da budemo domaćini turnira i za muškarce. To smo i prihvatili i mogu da istaknem da je to nova potvrda velikog povjerenja koje IHF ima u nas kao malu državu, ali i Savez sa ograničenim finansijskim sredstvima. Uvjereni smo da ćemo biti u stanju da ispunimo sve standarde koji se zahtjevaju od nas. Domaćini smo dva od šest turnira za Tokio i to je podatak koji je za divljenje. Crna Gora će tokom 15-20 dana biti centar svjetskog rukometa, to je velika stvar i svi zajedno možemo da profitiramo od toga.

Mušku reprezentaciju 9. marta očekuje gostovanje Švedskoj u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine, nakon što je u januaru otkazan dvomeč protiv rukometne velesile, zbog pozitivnog slučaja na korona virus u njihovim redovima.

- Muška reprezentacija je pretrpjela najveću štetu zbog pandemije nakon uspješnog nastupa na Evropskom prvenstvu u januaru 2020. Otkazan je dvomeč protiv Češke u baražu za Svjetsko prvenstvo u Egiptu, nakon toga smo do posljednjeg dana smo vjerovali da možemo da dobijemo specijalnu pozivnicu, ali smatram da to i nije način da se nađemo na prvenstvu. Imali smo i otkazivanje dvomeča protiv Švedske u januaru. Ipak, to su okolnosti koje nijesu zadesile samo nas, svi su u istoj situaciji i morate da se prilagodite. Navikli smo da se nosimo sa tim, naredne sedmice gostujemo u Švedskoj, a najvažnije slijedi krajem aprila i početkom maja, kada ćemo vjerujem uspjeti da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo. Kontinuitet učešća na velikim takmičenjima je naš najveći cilj.

Zoran Roganović, Radojica Čepić, Aleksandar Bakić, Jagoš Braunović, Goran Anđelić, Stevan Vujović, Petar Kapisoda
foto: Stefan Ivanović

Prioritet u ovoj godini je bez sumnje plasman ženske reprezentacije na Olimpijske igre u Tokiju. Konkurenti za dva mjesta koja vode u Japan su Norveška i Rumunija, nakon što je iz IHF-a saopšteno da na turniru neće biti azijske reprezentacije, jer je Hong Kong saopštio da nije u prilici da prihvati poziv, dok Tajland nije dostavio odgovor u propisanom roku.

- Plasman u Tokio je najvažniji cilj u ovoj godini, pored plasmana rukometaša na Evropsko prvenstvo. To bi značilo ispunjenje cilj poslije teške godine koju imamo zbog situacije sa korona virusom. Vjerujem da moramo da budemo nagrađeni tim rezultatom. Raduje me pozitivan nastup rukometašica na Evropskom prvenstvu u Danskoj u decembru prošle godine, sa novim selektorom Rasmusenom. Optimista sam uoči kvalifikacija za Tokio, iako ostaje žal što se naše djevojke neće pred punim tribinama boriti za taj cilj, što je naravno, bila naša prvobitna ideja.

Kapisoda ističe da je zadovoljan i kako protiču takmičenja u nacionalnim okvirima.

- Uspjeli smo da sprovedemo sva takmičenja koja se organizuju pod okriljem Saveza. Pridržavamo se svih mjera koje su na snazi, a nijesam bio toliko optimističan kada je krenula ova pandemija da će biti mogućnosti da sve sprovedemo u djelo. Prvi dio sezone smo odradili uz odlaganje samo nekoliko utakmica. Posebno sam ponosan na pionirske lige koje se redovno igraju, to je lijep projekat kome posvećujemo posebnu pažnju i pokušavamo da podignemo nivo kvaliteta. To je osnova iz koje treba da dobijemo igrače za budućnost. Do prije nekoliko godina vladao je potpuni mrak kada je u pitanju vidljivost domaćih liga, tokom godine mogli ste da uživo pratite samo jedan meč i to finale nacionalnog Kupa. Sada se na kanalu MNE sport prenose utakmice prve lige u obje konkurencije, a sa portalom MNE rukomet imamo ugovor kojim smo obezbijedili prenose utakmica pionirskih liga. Vjerujem da ćemo od septembra obezbijediti dostupnost i utakmica kadetskih liga.

Kapisoda je istakao da će prioriteti njegovog mandata i u narednom periodu biti podizanje kvaliteta takmičenja koja se organizuju pod okriljem Saveza, kontinuitet učešća reprezentativnih selekcija na najvećim takmičenjima, kao i zatvaranje finansijske konstrukcije za svaku godinu.

Prvi čovjek crnogorskog rukometa najavio je da će Savez nakon potpisivanja ugovora sa kompanijama „SBBet“ i „Bemax“, već ove sedmice zaključiti nova dva sponzorska ugovora, što je još jedna potvrda da društveno odgovorne kompanije prepoznaju rezultate i rad Saveza.

Bonus video: