Budućnost stavlja zid pred FTC: Za ovakve mečeve se živi

U prvom meču osmine finala Lige šampiona, rukometašice najvećeg crnogorskog kluba danas (16 časova) u „Bemax areni” dočekuju Ferencvaroš. Bojana Popović poručila da se za ovakve utakmice živi

13364 pregleda 71 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

Prije nego što je sezona počela, cilj ŽRK Budućnost je bio plasman na fajnl-for. Stigle su nekada najbolje rukometašice svijeta Alison Pino i Andrea Lekić, iskusne golmanke Barbara Arenhart i Armej Atingre, kao i talentovana Ruskinja Valerija Maslova. Uz starosjedioce Milenu Raičević i sjajne tandeme na krilima (Majda Mehmedović i Jovanka Radičević) i crti (Tatjana Brnović i Ema Ramusović), činilo se da je Budimpešta nadohvat ruke.

Ali, onda su počeli problemi - koronavirus je „pokosio” ekipu, pa su se povrijedile Brnovićeva i Lekićeva, dugo je odsustvovala i Maslova, a Raičevićeva je otišla na pauzu zbog najljepšeg razloga. Zbog svega toga, realna priča o završnom turniru Lige šampiona je postala tek san, koji bi od danas mogao da se približi javi. Tim Bojane Popović, koja je na mjestu šefa stručnog štaba u novembru naslijedila Dragana Adžića, u prvom meču osmine finala od 16 časova u „Bemax areni” dočekuje Ferencvaroš.

„Plave” u dvomeču sa timom iz glavnog grada Mađarske sigurno imaju šansu da uđu u četvrtfinale, u kojem bi ih najvjerovatnije čekao trostruki uzastopni šampion Evrope Đer.

- Ponosna sam na ekipu sa kojom radim od januara, djevojke su svjesne šta nas očekuje. Lijepo je čuti da će da se bore, da su spremne da daju maksimum i pokažu karakter. Koliko je to u ovom momentu dovoljno vidjećemo poslije ove dvije utakmice, ali su se djevojke dosta potrošile da podižu tim na viši nivo. Kad dođu ovakve utakmice, tim će da pobijedi - poručila je Popovićeva.

Najvažniji meč u dosadašnjem toku trenerske karijere: Bojana Popović
Najvažniji meč u dosadašnjem toku trenerske karijere: Bojana Popović foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

„Kratka” klupa je najveći minus Budućnosti, pogotovo protiv ekipa koje imaju veliku mogućnost rotacije, kao Ferencvaroš.

- Nemamo individualce kakve posjeduje Ferencvaroš, koji ima i šest odličnih bekova koji će da se mijenjaju i pokušaju da drže jak tempo utakmice. Najbitnije je da izdržimo taj ritam i da ga mi mijenjamo i kontrolišemo. Nemoguće je sa njima trčati 60 minuta. Na terenu uvijek imaju dvije mlade i tri-četiri iskusne igračice, čime drže stabilnost - upozorila je legenda svjetskog rukometa, koja je šest puta osvojila Ligu šampiona kao igračica, a jednom kao sportska direktorica Budućnosti.

U igri tima Gabora Eleka sve se vrti oko odlične bekovske linije Emili Belk (46 golova u Ligi šampiona) - Aniko Kovačič (43) - Katrin Klujber (63). Prva golgeterka je holandsko desno krilo, Anđela Malestajn, sa 65, a odličan je i tandem između stativa Blanka Biro - Kinga Janurik. Ali, daleko od toga da je nepobjediva ekipa, jer je karakterišu ogromne oscilacije i skromna igra u odbrani.

- Imaju, naravno, neke svoje slabe karike. U suštini su ekipa koja je strašno individualno napadački jaka i voli da pokaže tu snagu kroz dobre finte i šuteve. Bitno je da se od starta pred njih postavi zid, da mi pokažemo pravim stavom i karakterom da neće moći lako da se prođe, da će za svaki gol morati da se pomuče. Probaćemo da kroz dobru odbranu postignemo i neke lake golove, jer je teško igrati čitavu utakmicu na postavljenu zonu. Probaćemo da to radimo periodično, da ne bude prejak tempo tokom čitave utakmice, jer realno nemamo izmjene i ne možemo da ga održimo.

Popovićeva je na kraju imala poruku.

- Sada je ono za šta smo živjele i radile svih ovih mjeseci, prolazile kroz sve da bismo sada uživale i pokazale koliko možemo. Radujem se što ćemo u ovom sastavu moći da odigramo još dvije kvalitetne utakmice, a vidjećemo da li će djevojke sebi zaraditi još nekoliko mečeva.

Djevojke će same sebi nametnuti pritisak, moramo to da sputamo

Rukometašice Budućnosti bez ikakvog imperativa ulaze u nokaut fazu, ali to ne znači da su potpuno rasterećene.

- Niko ispred nas nije postavio visoke ciljeve, jer to nije bilo moguće u ovakvoj sezoni, sa svim povredama koje su nas zadesile. Ali, sve igračice teže nečemu, imaju ciljeve u svojim glavama, snove. Koliko god da pričamo da nema pritiska, sigurno će ga one sebi same nametnuti, jer su profesionalke i iskusne su. Dobro je da to ide do nivoa koji im neće oduzeti energiju, već će je podići i dati im dodatnu snagu. Sve što bude preko toga moramo da primijetimo i da sputavamo, da ne dozvolimo - naglasila je Bojana Popović.

Bonus video: