„Lavovi” traže senzaciju protiv Švedske

Rukometaši Crne Gore danas (18.05) gostuju Švedskoj u Lundu. Nekoliko igrača doputovalo u ponoć na poprište duela sa vicešampionom svijeta

7778 pregleda 4 komentar(a)
Miloš Vujović, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Miloš Vujović, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Iz raznih krajeva Evrope, u nekoliko tura, rukometaši Crne Gore stigli su u Kopenhagen, odakle su produžili put ka Lundu.

Tek u ponoć su došli Miloš Božović, Arsenije Dragašević, Radojica Čepić i Aleksandar Bakić, a već danas (18.05 časova) ih očekuje jedan od najvažnijih mečeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj.

Nakon ubjedljivog poraza od Rumunije (36:27), „lavovima” je potrebno da prvom favoritu grupe 8, aktuelnom viceprvaku planete Švedskoj „otkinu” bar bod, kako bi izbjegli da protiv Rumuna jure dvocifrenu razliku ili došli do lutrije da li će na EHF Euro kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe.

- Nakon onog puta u Rumuniju smo pomislili da ne može biti teže, ali ovo sada su najteže moguće okolnosti. Imaćemo trening od sat vremena i izlazimo na megdan vicešampionu svijeta. I pored svih ovih okolnosti, mislim da imamo šansu da odigramo jako dobar meč. Siguran sam da ćemo odigrati na pravi, muški način, što uvijek radimo kada je najteže - poručio je selektor Zoran Roganović.

Nekadašnji desni bek je godinama u Švedskoj, najbolji je strijelac u istoriji Handbolsligana, a prije nekoliko dana je uznenađujuće doveo Eskilstunu iz Guifa do plej-ofa u elitnom švedskom takmičenju.

Odlično poznaje prilike u tamošnjem rukometu i svjestan je da Glen Solberg i njegovi puleni više razmišljaju o kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Berlinu, gdje će od petka do nedjelje igrati sa Njemačkom, Slovenijom i Alžirom.

- Šveđani su, koliko sam pratio njihove medije ovih dana, malo više fokusirani na kvalifikacioni turnir u Njemačkoj. Maltene nisu nijednog slova posvetili nama, kažu samo da se igra utakmica. To nama ide u korist, ali to je ekipa koja je pokazala kako složno i pravom igrom može da se napravi veliki rezultat. I nas će to inspirisati, da napravimo ono što i prije dvije godine protiv Danske, iako smo ovog puta na gostovanju, bez naše publike. Siguran sam, ipak, da smo toliko sazreli i da možemo da odigramo jako dobro i kvalitetno protiv Švedske - poručio je Roganović.

U timu neće biti dva desna beka iz Bundeslige, Stefana Čavora i Vladana Lipovine, koji je otpao u posljednji čas, a jedan od aduta biće lijevo krilo Fuhsea, Miloš Vujović.

- Jako mi je drago što smo se ponovo okupili, ali su stvari od samog početka komplikovane. Imaćemo samo jedan trening i moramo da izađemo na teren da se borimo sa finalistom nedavno završenog Svjetskog prvenstva. I bekovska linija nam je dosta oslabljena, ima četiri-pet igrača koji nisu stigli da nam pomognu, ali imamo mladih momaka, željnih dokazivanja - istakao je vihorni Cetinjanin.

Igrači se nadaju da bi Roganović mogao da iznenadi Solberga.

- Nismo došli da izgubimo, već da damo sve od sebe, da izvučemo maksimum. Naš selektor je veliki dio karijere proveo u Švedskoj, najbolje zna njihov stil igre i siguran sam da je pripremio dobru taktiku. Na nama igračima je samo da vjerujemo u njegovu ideju i primijenimo je na terenu - poručio je 27-godišnji Vujović.

Bonus video: