Počela Operacija Tokio - oslabljene „lavice” ne žele alibi

Ovo je najteži, najljepši i najvažniji dio u našim karijerama i važan događaj za Crnu Goru. Znamo da nas ovaj turnir vodi na Olimpijske igre, a svi znamo šta znači učešće na tom događaju - poručila je kapitenka Jovanka Radičević

32535 pregleda 117 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

S godinu zakašnjenja, Operacija Tokio je konačno počela.

Najbolje crnogorske rukometašice okupile su se u „Morači” pred kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, čiji će domaćin od petka do nedjelje biti dvorana „Verde”.

Tim Kima Rasmusena i Bojane Popović, kojima će u stručnom štabu pomagati nova lica - Zoran Jocović i Danica Delić, pokušaće da u konkurenciji evropskog prvaka Norveške i uvijek opasne Rumunije izbori jedno od prva dva mjesta i vizu za najveću sportsku smotru.

Neće biti lako, jer se mnogo toga promijenilo od momenta kada je Rukometni savez Crne Gore dobio domaćinstvo. Tada je planirano da se igra u punoj „Morači”, a tadašnji selektor Per Johanson je u martu prošle godine mogao da računa i na Milenu Raičević, Marinu Rajčić (pauziraju zbog trudnoće, odnosno porođaja), Katarinu Bulatović (u međuvremenu završila karijeru), Tatjanu Brnović (sada povrijeđena) i Jelenu Despotović, koja je u posljednji čas otpala, jer je pozitivna na kovid-19.

Kim Rasmusen
foto: Stefan Ivanović/RSCG

Ali, niko ne traži alibi. Olimpijski san je jači od svih problema.

- Ovo je najteži, najljepši i najvažniji dio u našim karijerama i važan događaj za Crnu Goru. Srećna sam što smo se okupile i radujem se kada obučem trenerku sa našim grbom. Posebno je zadovoljstvo baš zato što znamo da nas ovaj turnir vodi na Olimpijske igre, a svi znamo šta znači učešće na tom događaju - poručila je kapitenka Jovanka Radičević.

„Lavice” prvi meč igraju sa Norveškom u petak od 18 časova, a u nedjelju u 16 igraju sa Rumunkama.

- Vjerujem da ćemo biti prave od petka do nedjelje i zajedno se radovati. Ne bi trebalo trošiti riječi o Norveškoj, znamo kakva je to rukometna velesila. Sigurno će biti teško, ali vjerujem u naš tim. Bićemo oslabljene, sa nama nije Jelena Despotović zbog pozitivnog testa na koronavirus, želimo joj brz oporavak, a sigurno ćemo se boriti i za nju. Rumuniju predvodi Kristina Neagu, to je dobra ekipa, sa novim selektorom Adrijanom Vasileom. Biće i sa njima teško i zahtjevno, ali vjerujem u nas. Znamo šta nam znači sve ovo, bićemo 100 odsto fokusirane i daćemo posljednji atom snage, u šta ne sumnjam - poručila je Radičevićeva.

Povrijeđena došla da pruži podršku: Tatjana Brnović sa Jovankom Radičević i Dijanom Ujkić
Povrijeđena došla da pruži podršku: Tatjana Brnović sa Jovankom Radičević i Dijanom Ujkićfoto: Stefan Ivanović/RSCG

U odsustvu Despotovićeve, veću odgovornost i u odbrani i u napadu moraće da preuzme lijevi bek francuskog Bresta, Đurđina Jauković.

- Nestrpljivo smo očekivale okupljanje. Svi znamo koliko nam ovaj period znači, odnosno koliko su nam važne kvalifikacije. Bukvalno godinu sanjamo sve ovo i napokon je došla i ta sedmica - poručila je 24-godišnja Nikšićanka.

Jaukovićeva je svjesna kvaliteta rivala u „Verdeu”.

-Glupo je trošiti riječi o Norveškoj i Rumuniji, koje imaju motivom da se plasira na Olimpijske igre. I mi, naravno, isto želimo i jedva čekamo da turnir počne. Do petka imamo vremena da se pripremimo i analiziramo rivale, da obnovimo neke stvari, jer smo se prvi put okupile nakon Evropskog prvenstva u Danskoj - istakla je Jaukovićeva.

Najmlađe: Nikolina Vukčević, Nikolina Knežević i Andrijana Popović
Najmlađe: Nikolina Vukčević, Nikolina Knežević i Andrijana Popovićfoto: Stefan Ivanović/RSCG

Na spisku selektora Rasmusena je 13 djevojaka koje će sigurno biti na spisku za predstojeći turnir, a na pripremama će biti još šest djevojaka koje će konkurisati za preostala dva mjesta na konačnom spisku.

Tih 13 su golmanke Ljubica Nenezić (Dunarea Braila, Rumunija) i Marta Batinović (Ramniku Vlčea, Rumunija), bekovi Đurđina Jauković (Brest, Francuska), Matea Pletikosić (Krim, Slovenija), Itana Grbić (Budućnost) i Andrea Klikovac (ĆSM Bukurešt, Rumunija), krila Jovanka Radičević (Budućnost), Dijana Ujkić (Glorija Buzau, Rumunija), Majda Mehmedović (Budućnost) i Dijana Mugoša (Podravka, Hrvatska), te pivoti Ema Ramusović, Nikolina Vukčević (Budućnost) i Bobana Klikovac (Glorija Buzau).

Za preostala dva mjesta konkurišu golmanka Anastasija Babović (Dunajvaroš, Mađarska), bekovi Katarina Džaferović, Andrijana Popović (Budućnost), Sanja Premović (Juventa Mihalovce, Slovačka) i Nikolina Knežević (ĆSM Galaci, Rumunija), te krila Ivona Pavićević (Budućnost) i Nina Bulatović (Jagodina, Srbija).

Bonus video: