Radičević: Borićemo se za navijače, za Crnu Goru

Crna Gora sjutra (19:30) protiv Norveške kreće u borbu za odlazak na Olimpijske igre

7173 pregleda 53 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Jedan od najvećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta ostvarila je ženska rukometna reprezentacija, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojila srebrnu medalju.

"Lavice" su učestvovale i na igrama u Riju četiri godine kasnije, a na tom turniru, kao i u Londonu igrala je Jovanka Radičević.

Kapiten ženske rukometne reprezentacije ima priliku da i treći put učestvuje na najvećoj sportskoj smotri. Ali, prvo treba obezbijediti plasman preko kvalfikacionog turnira, koji se igra u Podgorici. Rivali su Norveška i Rumunija, a prvi meč je na programu sjutra (19:30) protiv Norvežanki.

Inače, od igračica, koje su na spisku selektora Kima Rasmusena uz Jovanku Radičević jedino je Majda Mehmedović igrala 2012. i 2016.

"Mislim da se Crna Gora nalazi pred najvećim izazovom. Ovo je važan događaj za sve nas. Bio bi treći put da odem na Olimpijske igre. Ovo je posebna nedjelja za moju karijeru. Vjerujem i sigurna sam da ćemo učiniti sve da se plasiramo. Smatram da smo zdrava i dobra reprezentacija, koja kada obuče dres Crne Gore ima dodatni motiv. Nalazimo se u teškoj grupi, oslabljene smo, ali znam šta nam znači sve ovo. Vjerujem da ćemo imati snage da damo sve od sebe da se Crna Gora nađe na Olimpijskim igrama", kazala je Jovanka Radičević.

Radičević je sigurna u uspjeh.

"Protiv Norveške ćemo dati sve od sebe. Mislim da možemo da pobijedimo. Kalkulacije ne postoje. Potom imamo dan pauze da se spremimo za Rumuniju. Počeli smo da ih analiziramo. Može sa druge strane da bude bilo koja reprezentacija, sve zavisi od nas i toga kako ćemo prići utakmici. Sigurna sam da ovaj tim može mnogo i da ćemo se na kraju radovati", poručila je Radičević.

Norveška igra brzo, forsira kontre i potrebno ih je usporiti...

"Igra Norveške dosta zavisi od Nore Merk i Stine Oftedal. Kao tim su jako kompaktni i na svakoj poziciji imaju po dva igrača, mijenjaju se konstantno. Uvijek imaju brz protok lopte, dobro trče kontre. Fokus treba da bude na našoj igri, da budemo smirene i disciplinovane u napadu, kako ne bismo pravile greške i dozvolile da nas kontriraju. I naravno odbrana je ključ svega. Sa napadom možemo pobijediti utakmicu, ali za prolaz je potrebna odbrana na visokom nivou."

Nažalost - zbog poznate situacije sa koronavirusom - mečevi se igraju pred praznim tribinama.

"U jednu ruku taj stres treba da bude pozitivan. Imamo šansu da predstavimo sebe i svoju zemlju na najvećoj sportskoj smotri. Pritisak ne treba da nas blokira. Treba da uživamo na terenu. Imamo priliku da igramo na svom terenu, doduše ne onako kako smo zamišljali i željeli i kako se Crna Gora spremala za to - sa najvatrenijim navijačima. Ali sigurna sam da ćemo se boriti za njih, za čitavu Crnu Goru. Samo treba da uživamo, da mamo maksimum. Navikle smo da se nosimo sa pritiskom, ali se nećemo predati", dodala je Radičević.

Nakon meča sa Norveškom, Crna Gora u nedjelju u 16 časova igra protiv Rumuinije. U Tokio odlaze dvije prvoplasirane selekcije.

Bonus video: