Misija i želja zvana Tokio: Rukometašice žele kao vaterpolisti

Danas u Podgorici počinje kvalifikacioni turnira za plasman na Olimpijske igre za rukometašice. Crna Gora večeras protiv Norveške (19.30), sjutra Rumunija - Norveška, u nedjelju Crna Gora - Rumunija. U Tokio idu dvije najbolje ekipe iz grupe. “Lavice” žele odlazak na treće Olimpijske igre, gdje su se već plasirali vaterpolisti Crne Gore

8001 pregleda 133 reakcija 4 komentar(a)
Foto: ANZE MALOVRH/KOLEKTIFF
Foto: ANZE MALOVRH/KOLEKTIFF

Vaterpolisti su u februaru uradili domaći zadatak i izborili plasman na Olimpijske igre, a sada je red na rukometašice koje od danas do nedjelju u podgoričkog dvorani „Verde” jure jedno od dva mjesta za Tokio u konkurenciji Norveške i Rumunije.

„Lavice” žele da treći put u istoriji budu dio Olimpijskih igara, nakon što su 2012. u Londonu stigle do istorijskog uspjeha i srebrne medalje, a četiri godine kasnije u Rio de Žaneiru bile tek 11.

- Očekujem da damo maksimum i da igramo dobar rukomet. Djevojke djeluju dobro, u boljem smo ritmu nego u decembru prošle godine. Mogu reći da sve djeluje pozitivno. Očekuju nas dvije teške utakmice - sve je moguće - rekao je selektor Kim Rasmusen.

PRAVI RIVAL ZA START TURNIRA

Prvi rival je Norveška večeras od 19.30, a posljednji meč na turniru je u nedjelju protiv Rumunije (16 sati).

- Norveška ne može da nas iznenadi. Moramo da zaustavimo brzu igru protivnika, kontranapad. Igra Norveške zavisi od Nore Merk i od toga da li će ona nastupiti ili ne. Ukoliko ona ne bude u timu, Norveška će igrati sporije. Dobro je da je to prvi meč na turniru za nas, da osjetimo teren, da odigramo u dobrom ritmu, jer će nam ta utakmica pokazati šta moramo bolje pred Rumuniju. Daćemo sve za pobjedu - poručio je Rasmusen.

Crna Gora je oslabljena neigranjem Jelene Despotović.

- Čitava moja karijera je protkana situacijama kada sam imao problema sa povredama ključnih igračica. Naravno, neko drugi će sada dobiti priliku kao što je bio slučaj u decembru. Imamo samopouzdanja i timski rad treba da bude naš adut. Siguran sam da ćemo prostor popuniti na adekvatan način. Ema Ramusović će biti u sredini, neko drugi na desnom beku i timski treba da riješimo te probleme - objasnio je Rasmusen.

RADIČEVIĆ: PRITISAK NE SMIJE DA NAS BLOKIRA

Jovanka Radičević želi da i treći put u karijeri osjetio kako je biti dio OI.

- Mislim da se Crna Gora nalazi pred najvećim izazovom, jer je ovo važan događaj za sve nas. Bio bi treći put da odem na Olimpijske igre i ovo je posebna nedjelja za moju karijeru. Vjerujem i sigurna sam da ćemo učiniti sve da se plasiramo. Smatram da smo zdrava i dobra reprezentacija, koja kada obuče dres Crne Gore ima dodatni motiv. Grupa je teška, oslabljeni smo, ali znamo šta nam znači sve ovo - rekla je Radičevićeva.

Norveška je stari rival, poseban motiv nije potreban.

- Mislim da možemo da pobijedimo, kalkulacije ne postoje. Potom imamo dan pauze da se spremimo za Rumuniju. Počeli smo da ih analiziramo. Može sa druge strane da bude bilo koja reprezentacija, sve zavisi od nas i toga kako ćemo prići utakmici. Sigurna sam da ovaj tim može mnogo i da ćemo se na kraju radovati - poručuje 34-godišnje desno krilo.

Za Norvežanke nije potrebna ni posebna priprema.

- Igra im dosta zavisi od Nore Merk i Stine Oftedal. Kao tim su jako kompaktni i na svakoj poziciji imaju po dva igrača, mijenjaju se konstantno. Uvijek imaju brz protok lopte, dobro trče kontre. Fokus treba da bude na našoj igri, da budemo smirene i disciplinovane u napadu, kako ne bismo pravile greške i dozvolile kontranapade. I naravno - odbrana je ključ svega. Sa napadom možemo da pobijedimo, ali za prolaz je potrebna odbrana na visokom nivou.

TEŽE BEZ NAVIJAČA

Nema navijača, to je u ovom momentu minus za „lavice”.

- U jednu ruku taj stres treba da bude pozitivan. Imamo šansu da predstavimo sebe i svoju zemlju na najvećoj sportskoj smotri. Pritisak ne treba da nas blokira. Treba da uživamo na terenu. Imamo priliku da igramo na svom terenu, doduše ne onako kako smo zamišljali i željeli i kako se Crna Gora spremala za to - sa najvatrenijim navijačima. Ali sigurna sam da ćemo se boriti za njih, za čitavu Crnu Goru. Navikle smo da se nosimo sa pritiskom - rekla je Jovanka Radičević.

Ema Ramusović je, uz Đurđinu Jauković i Andreu Klikovac, učestvovala na Olimpijskim igrama 2016. Želi da ode i u Tokio.

- Uvijek pričamo da je odbrana naš glavni adut i da ako ona bude na zadovoljavajućem nivou, onda je igra u oba pravca dobra. Daćemo sve da odbrana bude na maksimalnom nivou - poruka je Eme Ramusović.

Bonus video: