Češka šokirala Rumunke, Norveška zakazala četvrtfinale sa Rusijom

Čeinje sada čeka duel sa Holandijom koja je nakon produžetaka eliminisala Japan
72 pregleda 0 komentar(a)
Ženska rukometna reprezentacija Češke, Foto: Beta/AP
Ženska rukometna reprezentacija Češke, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.12.2017. 21:30h

U rukometu, pogotovo ženskom, senzacije su česte, ali ono što je uradila Češka se ne događa svake godine.

Selekcija koja se prošle godine provukla u grupi na Evropskom prvenstvu, iako je izgubila od potpuno podmlađene Crne Gore, stigla je do najvećeg uspjeha od raspada Čehoslovačke - četvrtfinala Svjetskog prvenstva.

Rumunija je vodila sve vrijeme, imala i plus pet, ali je tim Jana Bašnija serijom 4:0 preokrenuo na 26:25. Rumunke su dva puta izjednačile, posljednji put 13. golom Kristine Neagu iz sedmerca 11 sekundi prije kraja, ali su izgubile 28:27.

Bašni je iskoristio isključenje Valentine Ardean-Elisej, ubacio Helenu Rišankovu umjesto golmanke, pa je u napadu sedam na pet neko morao da ostane sam. Na desnom krilu je ostala Mihaela Hrbkova i sekundu prije kraja donijela veliki trijumf svom timu.

Na pragu čuda je bio i Japan, ali je nakon produžetaka izgubio od aktuelnog planetarnog i kontinentalnog vicešampiona Holandije (24:26).

"Lale" su tako izborile duel sa Čehinjama.

Samo je Norveška lagano odradila posao i savladala Španiju sa 31:23, uz 10 golova Nore Merk. Aktuelne evropske i svjetske prvakinje će u četvrtfinalu igrati sa olimpijskim šampionom Rusijom.

I "zbornaja" je bila na rubu eliminacije, jer je Južna Koreja imala napad za pobjedu u regularnom toku, ali je Jelena Utkina odbranila šut Eun He Rju, da bi Ruskinje nakon 70 minuta slavile 36:35.

Polina Vedjohina sa devet i Ana Vjahireva sa sedam golova su bile najbolje u pobjedničkom timu, dok su najbolji tim Azije predvodile Miđeong Li sa 11 i Rju sa 10.

Bonus video: